بدون تردید، یکی از راه های کنار آمدن با سختی ها و چالش ها و دستیابی به اهداف، تقویت اراده می باشد. بر همین اساس، باید اذعان نمود که اراده انسان، نقش بسزایی در موفقیت اقتصادی، موفقیت شغلی، برقراری ارتباط با دیگران و سلامت جسمی ایفا می نماید. از سوی دیگر، اراده و خواستن، اولین و نخستین ابزار برای شروع یک کار تلقی می شود. انسان های دارای اراده قوی، هرگز در نیمه راه خسته نشده و با قدرت و جسارت هر چه بیشتر به سمت اهداف خود گام بر می دارند. در این میان، مسائلی مانند ترس از موفق نشدن، اضطراب، استرس و خستگی، می تواند اراده فرد را تا اندازه ای ضعیف نماید.
شایان ذکر است که اراده، یک رقابت میان دو بخش انسان بوده که یکی به دنبال لذت های طولانی مدت و دیگری در پی لذت های آنی می باشد. تصمیم گیری افراد بر اساس لذت های آنی و لحظه ای، هیچگاه فرد را به موفقیت های بزرگ و درخور توجه سوق نمی دهد. در این زمینه باید خاطر نشان نمود که آرزوها و اهداف بزرگ در بلند مدت محقق می شوند. از طرف دیگر، برای مبتلور شدن اهداف بزرگ، تقویت اراده، یک راهکار مثمر ثمر و مفید قلمداد می گردد.
بدون اغراق، موفقیت در زندگی، از جمله مقوله هایی است که افراد، تمام لحظات و ثانیه های زندگی خود را صرف رسیدن به آن می کنند. در این میان، تقویت اراده می تواند سبب گردد افراد طعم واقعی موفقیت و کامیابی را احساس نمایند. به گفته کارآفرین و مربی انگیزشی معروف، موری نیولند: با انگیزه و با اراده بودن برای افراد هیچ هزینه ای را در بر ندارد، اما امکان فراهم آوردن همه چیز را برای افراد میسر می سازد.
نگاهی به فیزیولوژی تقویت اراده
بر اساس، یافته های به دست آمده از علوم اعصاب، سه بخش از مغز انسان، با تقویت اراده در تعامل و ارتباط می باشند. گفتنی است که همه این قسمت ها در بخش و قشر جلوی مغز انسان قرار گرفته اند. بر این اساس، در بخش سمت چپ و قشر جلوی مغز، نیروی «من می توانم» به انسان کمک می نماید که فعالیت های استرس زا، سخت و خسته کننده را با جدیت تمام دنبال کند. در سوی مقابل، در بخش بالای سمت راست و قشر جلوی مغز، نیروی «من نمی توانم» سبب می گردد انسان به ابراز جواب منفی در برابر خواسته های بد بپردازد.
به عنوان نمونه این بخش از مغز به فرد کمک می نماید که به جواب دادن به تلفن همراه در هنگام رانندگی یا خوردن غذای بیش از حد، «نه» بگوید. در بخش زیرین و میانی قشر جلوی مغز نیروی «من می خواهم» قرار گرفته است. این نیرو افراد را به سمت رسیدن به خواسته ها و پیگیری اهداف، ترغیب و تشویق می نماید. بر این اساس، هر چقدر که این نیرو از قدرت بیشتری برخوردار باشد، سبب مقاومت فرد در برابر وسوسه ها و دنبال کردن اهداف خود با انگیزه بیشتری می شود.
در این زمینه باید خاطر نشان نمود که سه بخش عنوان شده در ساختن و تقویت اراده نقش بارز و برجسته ای بر عهده دارند. ناگفته نماند، هنگامی که این بخش ها از فعالیت یا انرژی کافی و لازم بهره مند نباشند، سبب تضعیف شدن اراده فرد می گردد. به همین جهت، برای تقویت اراده و برخورداری از یک اراده قوی و عزم راسخ، باید همواره انرژی این قسمت های مغز را تامین نمود. لازم به ذکر است که عامل بسیاری از کاستی ها و اشتباهات ما، فقدان انرژی این نواحی مغز می باشد.
راهکارهای کلی برای تقویت اراده
در یک نگاه کلی، برای تقویت اراده دو راهکار مؤثر و تاثیر گذار در دسترس افراد قرار دارد. به دست آوردن اراده بیشتر، یکی از این اصول می باشد. بر این اساس، ورزش کردن و تغذیه سالم داشتن علاوه بر برخورداری از بدن سالم، به بهره مندی از اراده قوی کمک شایانی می نماید. داشتن خواب به اندازه لازم و کافی، یکی از مؤلفه های مهم در تقویت اراده به شمار می آید. خوابیدن کمتر از هشت ساعت، بخش هایی از مغز را که در ارتباط با اراده می باشند، غیر فعال می کند. در این شرایط نه تنها تقویت اراده محقق نمی شود، بلکه متجلی شدن ضعف اراده سبب عدم انجام درست کارها و پیگیری اهداف مورد نظر می گردد.
راه حل های مؤثر برای تقویت اراده
انجام مدیتیشن، از جمله راه های تاثیر گذار برای تقویت اراده تلقی می شود. انجام ده دقیقه مدیتیشن به صورت روزانه، در مدت زمانی در حدود دو ماه، رشد و توسعه قشر جلوی مغز را با خود به همراه دارد. انجام فعالیت های ورزشی و تحرک داشتن، از دیگر شاخصه های مهم برای داشتن اراده قوی و عزم راسخ و استوار می باشد.
از لحاظ علمی و تجربی، نقش ورزش در عملکرد بهینه مغز و تقویت اراده به اثبات رسیده است. داشتن تغذیه صحیح و مصرف غذاهای گیاهی، از دیگر عامل های مؤثر در این زمینه به حساب می آید. نوسان قند خون، تاثیر منفی بر کارکرد مغز انسان از خود برجای می گذارد. بر اساس تحقیقات انجام شده، مصرف غذاهای گیاهی، نقش بسزایی در بهبود و تقویت عملکرد مغز عهده دار می باشد. خود شناسی، از دیگر پارامترهای حائز اهمیت در این زمینه محسوب می شود. مضاف بر این، روبرو شدن با ترس ها، الهام گرفتن از الگوها و افراد موفق، گوش سپردن به آهنگ های انرژی بخش و مشخص کردن اهداف، از دیگر شیوه های اثر بخش برای تقویت اراده قلمداد می گردند.