نداشتن آمادگی ازدواج مانند آماده بودن برای ناکامی و شکست است. ازدواج امری خطیر است و یکی از مهمترین تصمیمات زندگی است که بر تمام وجوه آینده فرد تأثیرگذار است. ازدواج می تواند رضایت آورترین یا مأیوس کننده ترین تجربه زندگی باشد.
البته هیچگاه نمی توان به ازدواج به صورت کاملاً سیاه و سپید نگاه کرد. در واقع بسیاری از ازدواج ها از برخی جهات رضایت آور هستند و از برخی جهات مأیوس کننده اند. پاسخ به این سؤال که چگونه میتوان سطح رضایت مشترک را افزایش داد یکی از سؤال های بسیار اساسی است که به نظر می رسد همه مردم برای آن جواب هایی دارند. اما اکثر مردم آنقدر که وقت و انرژی برای مراسم ازدواج صرف میکنند برای انتخاب همسر و آمادگی ازدواج وقت و انرژی صرف نمی کنند.
آمادگی ازدواج یکی از زمینه های مهمی است که در امر ازدواج نادیده گرفته شده است. متأسفانه در طول دهه های گذشته تغییر زیادی انجام نشده است. جالب است بدانیم که احساس آمادگی ازدواج به همراه احساس و نگرش به ازدواج، متغیر بسیار مهمی در تصمیم گیری برای ازدواج بوده و یک پیش بینی کننده ی مهم برای تعیین رضایت از ازدواج و زندگی زناشویی است.
توصیه می شود بخوانید: عوامل مؤثر بر نگرش به ازدواج
نگرش های مردم درباره آمادگی ازدواج
وضعیت آمادگی ازدواج، تمایلی است که در پس کارها و الگوهای رفتاری قرار دارد. بنابراین حالت آمادگی را می توان برای توضیح و بررسی نوع خاصی از رفتار و اعمال به کار برد. احساس آمادگی ازدواج یکی از شاخص های مهم اعمال فرد و زمانبندی در رسیدن به مرحله ی ازدواج است.
از نظر بسیاری از جوانان، آمادگی ازدواج شامل فراگیری ویژگی های اجتماعی و رفتاری افراد بالغ و آمادگی های مالی از قبیل تکمیل تحصیلات، دارا بودن شغل تمام وقت و استقلال کامل از والدین است. تعداد کمی از افراد بیان می کنند که داشتن تجربه رابطه جنسی یا شرکت در برنامه های آموزشی پیش از ازدواج به آنها کمک می کند تا برای زندگی زناشویی آینده آمادگی بهتری پیدا کنند.
توصیه می شود بخوانید: رابطه جنسی خوب داروی اختلافات زناشویی
دوران بلوغ و مراحل آمادگی ازدواج
بسیاری از جوانان مرحله ی اول بلوغ را به عنوان یک دورهی خودمحور می بینند. در این دوره آنها از نوجوانی عبور می کنند و می توانند بر مشغله ها و اهداف شخصی از قبیل مدرسه، شغل و پرورش هویت، تمرکز کنند. سپس هنگامی که تعقیب کردن علایقشان به پایان رسید، آنها آماده ی حرکت به مرحله ی بعدی می شوند. این مرحله، گسترش توانایی هایی برای مراقبت از دیگران است.
بنابراین آمادگی ازدواج به عنوان مرحله ی نهایی بلوغ یا حداقل مرحله ی پیشرفت های از بلوغ عاطفی، فکری، جنسی و… محسوب میشود. تحقیقات روان شناسان نشان داد که، عوامل ریشه ای اجتماعی از قبیل: ساختار خانوادگی، روابط خانوادگی و دوستانه، حمایت از سوی افراد مهم دیگر مثل دوستان و والدین و عوامل شخصیتی از قبیل: نگرشها و سازگارهای شخصی می تواند به احساس آمادگی فرد برای ازدواج مربوط باشد.
چگونگی آمادگی ازدواج
آمادگی ازدواج مولفه ای است که قابلیت آموزش و یادگیری از طریق روان شناسان و مشاوران را دارد. با آموزش در این زمینه میتوان مانع بسیاری از مشکلاتی شد که بعدها در جریان ازدواج برای افراد به وجود می آید. برای آمادگی ازدواج می توانید با مشاوران مرکز مشاوره رهیاب تماس بگیرید و از مشاوره خانواده و تجربیات روانشناسی آنها بهره مند شوید.
توصیه می شود بخوانید: مراحل سه گانه دوران پس از ازدواج
چه زمانی برای ازدواج آماده هستید؟
ازدواج یکی از مهمترین تصمیمات در زندگی است. آمادگی برای ازدواج یعنی توانایی تشکیل خانواده ای پایدار و آرام. این توانایی ها نیاز به پیش زمینه های خاصی دارد و این پیش زمینه ها باید از روی منطق و عقل صورت بپذیرد. سوال اینجاست که چه زمانی برای ازدواج آماده هستید؟ آیا به شرایط ایده آل برای ازدواج رسیده اید؟ این نکته را در نظر بگیرید که قبل از ازدواج نیاز به تقویت بعضی مهارت ها جهت تشکیل یک زندگی ایده ال دارید.
مهارت هایی جهت آمادگی برای ازدواج
خودشناسی
یکی از مهارت های مهم قبل از ازدواج مساله خود شناسی است. در خودشناسی افراد درباره ویژگی های مثبت و منفی خود تحقبق می کنند و سعی می کنند ویژگی های مثبت خود را تقویت کرده و نقاط ضعف خود را به حداقل برسانند. ابتدا از خود بپرسید: هدف از ازدواج و تشکیل زندگی چیست؟ آیا آمادگی برای ازدواج دارم؟ در زندگی تا چه حد می توانم از خودگذشتگی داشته باشم ؟ در برخورد با مسائل و مشکلات زندگی چه عکس العملی دارم؟ آیا مسئولیت پذیر هستم؟ آیا می توانم رفتارهای خود را اصلاح کنم؟ اینها سوالات مهمی هستند که مهارت از خود گذشتگی را در شما تقویت می کنند. سعی کنید هر شب به کارها و رفتارهای خود در طول روز فکر کنید و به بررسی و تحلیل آن بپردازید و درست و غلط های رفتار خود را بررسی کنید.
صراحت کلام
اقدام دیگری که باید در جهت آمادگی برای ازدواج انجام دهید صراحت کلام و رعایت ادب است. زوج هایی در زندگی زناشویی خود موفق خواهند شد که انتظارات خود را به صراحت بیان کنند. زوج های موفق قبل از ازدواج توقعات و انتظارات خود را مطرح می کنند. یکی از علت های اصلی طلاق این است که در دوران خواستگاری مرد و زن نیازها و خواسته های خود با به صراحت اعلام نمی کنند و درباره آن صحبت نمی کنند و به محض اینکه وارد زندگی شدند، متوجه می شوند که با یکدیگر تفاهم اخلاقی ندارند و یا نمی توانند خواسته های خود را به شریک زندگی خود بگویند. پس صراحت کلام همراه با رعایت ادب مهارتی است که حتما قبل از ازدواج باید مورد توجه قرار دهید.
توجه کردن
یکی دیگر از مهارت های قابل بحث جهت آمادگی برای ازدواج، توجه کردن است. اگر می خواهید زوج موفقی باشید باید به همسر خود توجه کنید. به همسرتان گوش دهید، به خواسته هایش احترام بگذارید. همیشه و در همه حال او را شریک خود قرار داده و با او مشورت کنید. با همسرتان به تفریح و ورزش بروید و هر طور که شده رضایت او را جلب کنید.
حتما بخوانید: مشاوره خیانت
آینده نگری برای ازدواج
یکی دیگر از اقدامات مهم قبل از ازدواج آینده نگری است. وقتی صحبت از ازدواج می شود باید به گونه ای باشید که تمام جوانب کار را از زمان خواستگاری تا بعد از ازدواج بسنجید تا بتوانید عکس العمل های مناسبی داشته باشید. در نظر داشته باشید که مهارت های زوج موفق بودن را در خود پیدا کنید تا در زمان ازدواج دیگر نیازی به تمرین خوب بودن نداشته باشید در این صورت است که می توانید گام هایی در جهت آمادگی برای ازدواج بردارید.
ایثار و گذشت در آمادگی برای ازدواج
در زندگی چقدر از خودگذشتگی دارید؟ دوستانی که احساس می کنند در زندگی فردی خودخواه هستند حتما باید مهارت از خود گذشتگی را در خود تقویت کنند زیرا در آینده و ازدواج به مشکل می خورند. یکی از مهارت های مهم قبل از ازدواج ایثار و گذشت است. وقتی همسرتان ببیند که چگونه برای حفظ زندگی از خود گذشتگی می کنید دلش به زندگی گرم شده و او هم نهایت تلاشش را برای زندگی شما خواهد کرد.
درک و شعور
اگر می خواهید علاوه بر اینکه زوج موفقی باشید زندگی خوب و ایده آلی نیز داشته باشید باید بدانید که رفتار همسرتان ممکن است در چند سال آینده تغییر کند. زوج ها معمولا گاهی به دلیل وجود مشکلات در زندگی و اجتماع و یا افزایش سن تغییر می کنند و به آدم دیگری تبدیل می شوند. به ویژه زمانی که عزیزی را از دست می دهند. یکی از مهارت های ازدواج تغییر با این شرایط است.. اگر درک خود را نسبت به همسر خود بالا ببرید و همیشه از او انتظار خوب بودن را نداشته باشید زندگی را برای خود و همسرتان بحرانی تر نخواهید کرد.
مشاوره ازدواج
اینکه بدانید آمادگی برای ازدواج دارید یا نه شاید کمی سخت باشد. در این صورت می توانید از یک مشاور خبره برای این کار کمک بگیرید. افراد موفق با کمک مشاور در زمان های بحرانی می توانند زندگی خود را مدیریت کنند و از خانواده و همسر خود دربرابر مشکلات و اتفاقات ناگوار پیش رو محافظت نمایند.