ازدواج اجباری چیست
ازدواج اجباری یعنی تحت فشار درآوردن فردی برای ازدواج. در تعریفی دیگر ازدواج اجباری یعنی زن یا مرد جوانی در اثر فشار روحی یا تهدید و مورد سوءاستفاده قرار گرفتن فیزیکی مجبور به ازدواج شوند. ازدواج اجباری با ازدواج سنتی که در آن آشنایی دختر و پسر به وسیلهٔ دوست یا اعضای خانواده صورت می پذیرد اما ازدواج با رضایت هر دو طرف صورت میگیرد متفاوت است.
ازدواج اجباری از دیدگاه قانون و دین
ازدواج اجباری مصداق زیرپا گذاشتن حقوق انسانهاست. و نمونهای از خشونت جنسیتی محسوب میشود که دختران جامعه قربانیان اصلی آن هستند. ازدواج اجباری هیچ جایگاهی در قانون ندارد. طبق قانون، هر عقدی که به اجبار و زور خانواده باشد باطل است. و به رسمیت شناخته نمیشود. از دیدگاه دینی نیز عملی مثل ازدواج، اگر از روی اجبار باشد، مشروعیت ندارد.
تأثیرات و آسیبهای ازدواج اجباری بر زوجها
ازدواج اجباری باعث افسردگی در قربانیان میشود. قربانیان ازدواج اجباری غالباً معمولاً دچار مشکلات روحی و جسمی بسیاری میشوند. همچنین برخی از افراد که قصد فرار از ازدواجهای اجباری را داشتهاند یا قربانی جرایم ناموسی شدهاند یا خودکشی نمودهاند.
انواع ازدواج اجباری
ازدواج اجباری انواع مختلفی دارد و بسته به شرایط و عوامل مختلف، شکل متفاوتی به خود میگیرد. از این میان شایعترین انواع ازدوج اجباری عبارتند از:
- ازدواجی که از سوی والدین تحمیل میشود
- ازدواجی که از سوی سرپرستان مانند برادر بزرگتر، دایی و… اجبار میگردد
- ازدواجی که از سوی خود فرد به خودش تحمیل میشود
- ازدواجی که به صورت قبیلهای صورت میگیرد
معمولاً دختران و پسران به دلیلهای متفاوت درگیر نوع اول و دوم ازدواجهای اجباری میشوند. ازدواجهای نوع دو و سه گاهی اوقات آنها را به سمت ازدواج اجباری نوع سوم یعنی خود تحمیلی سوق میدهد: به عنوان مثال خواستگار جزو آشنایان نزدیک والدین است و خانواده به دلیل رو دربایستی دختر یا پسر خود را مجبور به ازدواج می نمایند.
اما چه میشود که ازدواج اجباری اتفاق میافتد؟
خیلی از خانوادهها و افراد ممکن است وقتی ازدواج اجباری دوستان و آشنایان خود را میبینند، خیال میکنند که آنها از این قاعده مستثنا هستند. یا اینکه این اتفاق برای آنها رخ نخواهد داد. اما گاهی شرایط به گونهای پیش میرود که جوانان را به سمت ازدواج اجباری سوق میدهند. فهم درست از ازدواج و شناسایی انواع ازدواج اجباری کمک میکند تا آسیبهای این نوع از ازدواجها کمتر شود.
دلایل عمده در تحمیل ازدواج اجباری به فرزندان
- نگاه به ازدواج به عنوان یک معامله پرسود: گاهی برخی از خانوادهها به ازدواج فرزند خود مانند یک معامله پرسود نگاه میکنند. به این دلیل فرزندشان را وادار به ازدواج با فرد مورد نظرخودشان مینمایند.
- دخالت بیش از اندازه و حمایتهای اغراقآمیز برای ازدواج فرزندان: گاهی والدین تصور میکنند که فرزندانشان به دلیل کم سن بودن و نداشتن تجربه قادر نیستند خوب را از بد تشخیص دهند. به همین خاطر آنها را مجبور میکنند که با فردی که آنها برایش در نظر گرفتهاند ازدواج کنند. این والدین گمان میکنند که ازدواجشان به خوشبختی خواهد انجامید. به همین خاطراست که گاهی والدین، برادر و افراد با نفوذ فامیل، ممکن است از روش هایی چون کتک زدن، حبس کردن و… برای به کرسی نشاندن حرف خود استفاده کنند.
- ایجاد فشار روانی مضاعف بر فرزندان برای ازدواج: بعضی از خانوادهها هم با ایجاد فشارهای روانی، ازدواج اجباری را به فرزندان تحمیل میکنند، به طور مثال با او قهر میکنند. به حال خود رهایش میکنند. به خشونت زبانی مانند تیکه انداختن، تحقیر کردن، سرکوفت زدن، منت گذاشتن روی میآورند. برخی از والدین هم فرزندشان را از برخی حقوق طبیعی، خواستههایشان و حتی ارثیه محروم میسازند.
- تصورات غلط یا خودخواهی والدین در ازدواج فرزندان: برخی مواقع خانوادهها تصور میکنند که خودشان تنها کسانی هستند که میدانند خوشبختی فرزندشان در گرو چه چیزی است. و برای اینکه فرزندشان را از نظر خودشان در دنیای خوشبختی ببینند از هر راهکاری برای تحمیل ازدواج اجباری استفاده میکنند.
تذکر یک نکته مهم به والدین و فرزندان برای جلوگیری از ازدواج اجباری
فرزندان باید توجه داشته باشند که مسئولیت زندگیشان بر عهده خودشان است. یعنی آنها باید به تنهایی تمام خوشیها و غمهای آن را تجربه نمایند. و اطرافیانشان نمیتوانند در پیمودن این راه کمک شایانی به آنها بکنند. پس بهترین راه این است که دختر و پسر تلاش کنند، خود برای آینده مشترکشان برنامهریزی کنند و تصمیم بگیرند. و البته در این میان استفاده از راهنماییها و تجارب افراد خیرخواه مثل والدین و مشاوران ازدواج و یا بزرگ خانواده میتواند بسیار موثر و مفید باشد.
یک پیشنهاد مناسب برای جلوگیری از ازدواج اجباری
اگر شما درگیر فرایند ازدواج اجباری شدهاید یا اینکه شرایط برای این نوع ازدواج به وجود آمده، باید توجه داشته باشید که ازدواج اجباری در بسیاری از موارد به طلاق منتهی میشود. پیش از آنکه مشکل شما بیش از حد جدی شود با یک مشاور ازدواج خوب مشورت کنید. اگر هم پیدا کردن مشاور خوب و رفت و آمدهای وقتگیر، اذیتتان میکند، یا نیاز فوری به مشاوره دارید، کافی است فقط تلفن خود را بردارید، و بدون نیاز به مراجعه حضوری، و تنها با یک تماس از مشاوران و روانشناسان تهران بهرهمند شوید.
جهت استفاده از خدمات مشاوره ازدواج تلفنی صدای رهیاب باید چه کار کنم؟
هموطنان عزیز می توانند در ساعات مختلف شبانه روز، حتی در روزهای تعطیل با ما در تماس باشند. جهت تماس با مرکز مشاوره خانواده تلفنی صدای رهیاب تنها کافی است (شماره 09338305620 برای سراسر کشور) و (شماره 28421382 برای استان تهران) را بدون پیش شماره و تنها از طریق تلفن ثابت شماره گیری کنید. و از مشاوره مشاوران زبده مرکز مشاوره ازدواج تلفنی صدای رهیاب استفاده نمایید.
خدمات کلان مشاوره تلفنی صدای رهیاب در زمینه مشاوره خانواده تلفنی
- مشاوره طلاق
- مشاوره خانواده تلفنی
- مشاوره ازدواج تلفنی
- مشاوره زناشویی تلفنی
- مشاوره جنسی تلفنی
- مشاوره خیانت تلفنی
- مشاوره زندگی مشترک نلفنی
- مشاوره زنان تلفنی
- مشاوره بارداری تلفنی
- مشاوره جوان تلفنی
- مشاوره نوجوان تلفنی
- مشاوره کودک تلفنی
- مشاوره نوزاد تلفنی
برای مشاوره ازدواج می توانید تلفنی با مشاوران مشاوره تلفنی صدای رهیاب در تماس باشید:
هم چنین میتوانید با عضویت در کانال تلگرام یا پیج اینستاگرام صدای رهیاب، به صورت روزانه اطلاعات مفید و کاربردی روانشناسی و خانواده را دریافت کنید.
شبکه های اجتماعی مرکز مشاوره صدای رهیاب: کانال تلگرام مرکز مشاوره تلفنی صدای رهیاب – صفحه اینستاگرام مرکز مشاوره تلفنی صدای رهیاب