یکی از مواردی که حد و مرز آن برای زوج ها مشخص و معین نمی باشد، اطاعت از والدین بعد از ازدواج می باشد. چرا که وابستگی به خانواده پس از ازدواج نیز به میزان بالایی به چشم می خورد. این وابستگی به تدریج همه مسائل و موضوعات را تحت تاثیر خود قرار می دهد.
به طور معمول، هنگامی که فرد ازدواج می کند، علاوه بر مدیریت بر امور زندگی خود، برآورده ساختن نیازهای و توقعات فرزندان، همسر و همینطور پدر و مادر را نیز باید مورد توجه قرار داده و با در نظر گرفتن امکانات و توان خود، در صدد عمل به وظایفش برآید. در برخی مواقع به علت اطاعت از والدین بعد از ازدواج و دخالت های آنها، مسائل و مشکلاتی در زندگی زن و شوهر بروز پیدا می کند. در این شرایط و در صورت ادامه پیدا کردن این روند و عدم اقدام بر حل و فصل آن، زندگی زناشویی فرد در معرض آسیب و صدمه قرار می گیرد.
بنابراین مناسب است که در زمینه اطاعت از والدین بعد از ازدواج، زوجین نحوه رفتار و برخورد صحیح را فرا گیرند تا از هر گونه سوء تفاهم، تعارض و مشکل به وجود آمده در این زمینه جلوگیری به عمل آید.
حد و حدود اطاعت از والدین بعد ازدواج
در مقوله اطاعت از والدین بعد ازدواج باید خاطر نشان کرد که نیکی و احسان به پدر و مادر، از جمله رفتارهای پسندیده و در عین حال الزام آور به شمار می رود. این مسئله در همه نظام های اخلاقی مورد تاکید و اهمیت فراوان قرار گرفته است. در آموزه های دینی و اخلاقی ما نیز مسئله احسان به والدین بسیار حائز اهمیت می باشد. به همین جهت، اطاعت از والدین تا جایی که منافی و تضاد از اطاعت خدا نباشد، کاری بسیار پسندیده و خوشایند قلمداد می گردد.
از سوی دیگر، اطاعت از والدین بعد از ازدواج باید به گونه ای صورت گیرد که زندگی زناشویی فرد را تحت شعاع خود قرار ندهد؛ به عبارت دیگر، اطاعت از والدین باید به نحو معقول و منطقی صورت گیرد. بطور کلی، هنگامی که فرد ازدواج می نماید، تمایل به استقلال و مستقل بودن از درجه اهمیت بسزایی برخوردار می گردد.
در برخی مواقع فرد با دستورات یا دخالت های بی حد و مرز والدین خود روبرو می شود. به همین جهت، از یک سو باید به فرمان های والدین گوش سپارد و از سوی دیگر، دستورات همسر خود را اجابت نماید. در این شرایط، استقلال و مستقل بودن فرد زیر سوال رفته و او ناخودآگاه وابسته و تابع تصمیمات و دستورات دیگران می شود.
در زمینه اطاعت از والدین بعد از ازدواج، چنانچه زوج ها دریابند که تصمیمات و دستورات والدین خود ناصحیح می باشند، مقابله مستقیم یا اطاعت از آن تصمیمات هیچ لزوم و ضرورتی را ایجاب نمی کند. چرا که در این حالت ضمن زیر پا گذاشتن حرمت ها، تنش های جدی در خانواده شکل می گیرد. در این شرایط، سنجیده عمل کردن، هم نظر و هماهنگ بودن زوج ها در کنار حفظ حرمت والدین بسیار تاثیرگذار و ضروری است.
اصلی ترین دلایل اطاعت از والدین بعد ازدواج
عدم برخورداری از پیش زمینه ذهنی مناسب نسبت به خانواده همسر، یکی از دلایل مهم و حائز اهمیت اطاعت از والدین بعد ازدواج محسوب می شود. به طور کلی پیش زمینه منفی داشتن از خانواده همسر، سبب رد کردن و قبول نکردن تصمیم اتخاذ شده از سوی والدین همسر حتی در صورت درست بودن آن می شود. فرد در این حالت تصور می نماید که والدین تنها منافع شخصی خود را مورد توجه قرار داده اند.
همچنین در صورت اشتباه بودن اقدامات والدین در گذشته، فرد در ناخودآگاه خود می پندارد که تمامی تصمیمات گرفته شده از سوی آنها، نادرست و اشتباه می باشد. باید خاطر نشان کرد که در زمینه اطاعت از والدین بعد ازدواج، چنانچه از لحاظ منطقی، تصمیمات والدین معقول و درست باشد، می توان فارغ از هر قضاوتی آنها را در نظر گرفت.
از دیگر دلایل مهم برای اطاعت از والدین بعد از ازدواج، تحمیل نمودن راه و رسم زندگی به زوج ها تلقی می شود. بدون تردید، هر زوجی در عنوان ازدواج به علت سر در گم بودن و به منظور یافتن مسیر درست زندگی خود، نیاز مبرم به مشورت دارد. مشورت کردن و همفکری با بزرگترها بصورت معقول و منطقی، بسیار مثمر ثمر و مفید واقع می شود.
چنانچه این مشورت، بیش از حد صورت گیرد، از حالت همفکری خارج و به دخالت تبدیل می گردد. در این نتیجه این امر، علاوه بر تبعات منفی، بسیار زیان بار و نامطلوب جلوه می نماید. گفتگو و صحبت کردن منطقی و معقول با پدر و مادر می تواند در این زمینه اثر بخش و مؤثر به شمار رود.
مناسب ترین راهکار برای اطاعت از والدین بعد ازدواج
در مقوله اطاعت از والدین بعد از ازدواج، ذکر این نکته ضروری به نظر می رسد که برخورداری از تفاوت رفتار و عقیده به ویژه با والدین، یک امر طبیعی و نرمال به شمار می رود. البته این تفاوت ها نباید به حدی رسد که سبب ایجاد اختلافات و تعارض گردد. بر همین اساس رعایت حد وسط، از راهکارهای مؤثر و تاثیر گذار در مقوله اطاعت از والدین بعد ازدواج محسوب می شود.
ناگفته نماند که توجه نمودن و احترام گذاشتن به دستورات والدین، هرگز به مفهوم پذیرش بدون قید و شرط آنها نمی باشد. همچنین اندیشیدن تدابیر هوشمندانه و سنجیده در اطاعت از والدین بعد از ازدواج، بیش از پیش، تاثیرگذار و مؤثر می باشد.