تیپ شخصیتی، نظامی برای درک رفتار انسانی است. یکی از معروفترین روش های تعیین تیپ شخصیتی استفاده از آزمون شخصیتی مایرز بریگز است. در آزمون شخصیتی مایرز بریگز 16 تیپ شخصیتی متفاوت وجود دارد که هر کدام به یک اندازه ارزشمند هستند. هر کدام از این تیپ های شخصیتی دارای نقاط قوت و ضعف خود هستند.در ادامه مرکز مشاوره خارج کشور رهیاب را با معرفی انواع تیپ های شخصیتی همراهی کنید.
تاریخچه آزمون تیپ شخصیتی
تئوری تیپ شخصیتی در دهه 1920 توسط کارل گوستاو یونگ (روانشناس و فیلسوف مطرح قرن 20) ارائه شد. آزمون شخصیت مایرز بریگز در دهه 1940 توسط ایزابل بریگز مایرز گسترش پیدا کرد. ولی تحقیقات اصلی در دهه های 1940 و 1950 انجام گرفت. این تحقیقات که حتی امروزه نیز ادامه دارد، کاربران را درباره اطلاعات جدید و به روز مرتبط با تئوری تیپ شخصیتی و کار برد های آن مطلع می سازد. بعد از اولین انتشار این آزمون در سال 1962، میلیون ها نفر در سراسر جهان از آن استفاده نموده اند.
هدف از شناخت تیپ شخصیتی چیست؟
نکته ای که در باب بررسی تیپ های شخصیتی باید به آن توجه کنید این است که ارزش تمامی تیپ ها یکسان میباشند. و هرکدام ارزش و قابلیت های خاص خود را دارد. هدف اصلی از شناخت تیپ های شخصیتی، درک درست درباره آنها و احترام گذاشتن به تفاوت های بین افراد مختلف است. همه ی تیپ های شخصیتی برابر می باشند و نمیتوان گفت یکی بر دیگری برتری دارد.
با اینکه هر انسانی منحصر به فرد است و ویژگی های مریوط به خود را دارد اما افراد با تیپ شخصیتی مشابه معمولا شبیه هم رفتار می کنند. و در زمینه معاشرتی بودن واقع بین بودن یا خیال پرداز بودن – منطقی یا عاطفی – جدی یا شوخی بودن تشابهات فراوانی دارند. این نظام به جای پرداختن به مطالب محدود کننده درباره زنان و مردان تصویر شفاف تری از انها ترسیم می کند. به طوری که هر کسی می تواند ارزشها و انگیزه ها و امیال خود را بهتر درک کند.
شناخت تیپ شخصیتی چه کاربردهایی دارد؟
آزمون تیپ شخصیتی برای اندازه گیری ویژگی ها، استعداد ها و توانایی های افراد طراحی نشده است. بلکه هدف اصلی آن بررسی علایق افراد می باشد. این آزمون را نمی توان با تست های روانشناسی دیگر مقایسه کرد. با این حال می توان با استفاده از نتایج آن، توانایی ها و قابلیت های افراد را تجزیه تحلیل نمود.
مسئله این است که اگر درباره تیپ شخصیتی یکدیگر اطلاعاتی در اختیار داشته باشیم دنیایمان متفاوت خواهد بود. به لحاظ روانشناسی از شناخت تیپ شخصیتی می توانیم برای بهبود روابط خود با دیگران استفاده کنیم.
در روانشناسی تیپ شخصیتی ابزار قدرتمندی است که به زوجها کمک می کند تا با هم رابطه بهتری داشته باشند. از میان برداشتن مسایل ارتباطی به بسیاری از چالش های موجود میان زوجها پایان می دهد.
مبنای دسته بندی تیپ شخصیتی چیست؟
هر یک حروف ذکر شده در تیپ شخصیتی مخفف یک کلمه لاتین هستند. هر یک از این کلمه ها هم نمایانگر یک مفهوم یا ویژگی روانشناسی افراد است.
دنیای مورد علاقه (World Favorite): یعنی این که از نظر روانشناسی شما ترجیح می دهید بر دنیای بیرون تمرکز کنید یا دنیای درون خود؟ پاسخ به این سؤال درونگرا بودن (Introversion) یا برونگرا بودن (Extraversion) شخصیت شما را بررسی می کند.
اطلاعات (Information): یعنی اینکه به لحاظ روانشناسی در دریافت اطلاعات، اطلاعات پایه برایتان مهمتر است یا ترجیح می دهید اطلاعات را تفسیر کنید؟ به عبارتی شما در دریافت اطلاعات شهودگرا (Intuition) هستید یا حسگرا (Sensing).
تصمیم گیری ( Decision): آیا تصمیم گیری های شما بر اساس منطق صورت می گیرد یا اول شرایط و افراد را در نظر می گیرید و بعد تصمیم گیری می کنید؟ به عبارتی چگونه تصمیم میگیرد؟ فکری (Thinking) یا احساسی (Feeling)؟
ساختار ( Structure): آیا از نظر روانشناسی ترجیح میدهید در شرایط سازمان یافته فعالیت کنید و یا از گزینه ها و اطلاعات جدید استقبال می کنید. به عبارتی دیگر آیا ملاحظه کننده (Perceiving) هستید یا داوری کننده (Judging)؟
انواع تیپ شخصیتی تست روانشناسی مایرز بریگز
تست روانشناسی تیپ شخصیتی مایرز بریگز مشهور است به تست (MBTI). زمانی که در هر یک از طبقه بندی های بالا بر اساس تمایل خود جوابی می دهید، در واقع تیپ شخصیتی خود را تعیین می کنید. تیپ شخصیتی با یک کد چهار حرفی مشخص می شود. که هر یک از این حروف همان حروف بولد شده در هستند. با استفاده از این حروف می توانید تیپ شخصیتی خود و ویژگی های کلی شخصیت خود را پیدا کنید.
1- تیپ شخصیتی ISTJ
افراد دارای تیپ شخصیتی ISTJ افرادي آرام و جدي هستند که در انجام امور نظم و دقت زیادی داشته و در همین راستا به موفقیت دست پیدا میکنند. آنها افرادی متعهد، بسيار عملگرا و واقع بين هستند.بسيار منطقي بوده و بر انجام صحيح و به موقع كارها تاكيد دارند. بر مبناي اصول خود عمل مي كنند. از رعايت کردن اصول و قوانين در تمامی ابعاد زندگیشان – کار، خانه، زندگی ـ لذت می برند. وفاداری و پیروی از سنت ها برای آنها اهمیت بالایی دارد.
2- تیپ شخصیتی ISFJ
افراد دارای تیپ شخصیتی ISFJ افرادی آرام، خونگرم و هوشيار هستند.افرادي متعهد و بسيار مسئول اند. آنها اشخاصی دقیق، کوشاو زحمت کشی هستند. آنها افرادی وفادار هستند که به احساسات و جزئیات افرادی که برایشان مهم هستند اهمیت می دهند.همیشه سعی می کنند تا محیط کاری و خانوادگی گرم و دوستانه ای به وجود آورند.
3- تیپ شخصیتی INFJ
افراد دارای تیپ شخصیتی INFJ در تمام امور شامل روابط، ایده ها و حوادث، به دنبال معنی آنها هستند. این افراد به منافع دیگران نیز اهمیت می دهند و همیشه دوست دارند به دیگران انگیزه دهند.آنها به ارزش های خود متعهد بوده و اهمیت بالایی برای آنها قائل هستند. افراد بسیار مصممی بوده که سعی دارند به بهترین نحو ممکن کارها را انجام دهند.
4- تیپ شخصیتی INTJ
افراد دارای تیپ شخصیتی INTJ افراد مستقل و با انگیزه ای هستند که مصمم سعی در رسیدن به اهداف خود دارند.الگوهایی ذهنی برای خود تعیین میکنند که می گوید در شرایط مختلف چگونه باید باشند. زمانی که متعهد به انجام کاری شوند، آن را با سازماندهی و نظم انجام خواهند داد.آنها در انجام كارها روش هاي مخصوص خودشان را داشته و به آنها اطمينان دارند. افراد مستقلی هستند که هر نظر و ایده ای را به راحتی قبول نمیکنند. توقع آنها از خود و دیگران بالا است.
5- تیپ شخصیتی ISTP
افراد دارای تیپ شخصیتی ISTP افرادانعطاف پذيری بوده و با شرايط مختلف مي توانند خود را سازگار كنند. برای مشکلات به وجود آمده سریع راه حل ارائه می کنند. قدرت تحلیل بالایی دارند و می توانند مسائل را به درستی اولویت بندی کرده و آنها را حل کنند. به علت و معلولی مسائل علاقمند بوده و با منطق سعی در حل مشکلات می کنند.کارایی برای آنها مهم است.
6- تیپ شخصیتی ISFP
افراد دارای تیپ شخصیتی ISFP افرادي آرام، خونگرم، حساس و مهربان هستند.از لحظات زندگی لذت برده و در حال زندگی میکنند. دوست دارند حریم خصوصی خود را داشته باشند و کار ها را در بازه زمانی مورد علاقه خود انجام دهند.این افراد به ارزش ها و افرادی که برایشان مهم هستند متعهد و وفادار هستند. علاقه ای به ناسازگاری و کشمکش ندارند. عقاید و نظرات خود را به دیگران تحمیل نمی کنند.
7- تیپ شخصیتی INFP
افراد دارای تیپ شخصیتی INFP افرادی آرمان گرا هستند که به افراد مهم زندگیشان و ارزش های خود متعهد و وفادار هستند. ترجیح می دهند زندگی بر اساس ارزش های خود داشته باشند. افرادی کنجکاو هستند که سریع از فرصت های به وجود آمده استفاده می کنند. کاتالیزور خوبی برای پیاده سازی ایده ها می باشند. دوست دارند دیگران را به خوبی درک کرده و آنها را در رسیدن به اهدافشان یاری رسانند. تا زمانی که خدشه ای به ارزش هایشان وارد نشود،اشخاصی سازگارو انعطاف پذیرهستند.
8- تیپ شخصیتی INTP
افراد دارای تیپ شخصیتی INTP همیشه برای آنچه که برایشان جالب است سعی دارند دنبال توضیحات منطقی باشند. این افراد اهل نظریه و تئوری بوده و از فعالیتهای فکری بیش از روابط اجتماعی لذت می برند. آنها افرادی آرام،انعطاف پذیر و سازگار با شرایط هستند.برای حل مشکلات مورد علاقه شان دارای توانایی تمرکز بالایی هستند. انتقاد گر، تحلیلگر و دقیق هستند. این افراد بدون تفکر چیزی را قبول نمی کنند.
9- تیپ شخصیتی ESTP
افراد دارای تیپ شخصیتی ESTP افرادی انعطاف پذیرو سازگار با شرایط هستند. این اشخاص رویکردی عملگرا نسبت به مسائل داشته و دوست دارند سریع به نتیجه دست پیدا کنند. آنها دوست دارند برای حل مسائل با انرژی گام بردارند. نظریه ها و تئوری ها آنها را خسته می کند.تمرکزشان بر روی اینجا و اکنون است، از لحظه حال لذت می برند و علاقه ای به برنامه ریزی برای آینده ندارند. با انجام عملی کار ها (تجربه کردن)سعی در یادگیری دارند.آنان از هر لحظه که مشغول فعالیت با دیگران اند، لذت می برند.
10- تیپ شخصیتی ESFP
افراد دارای تیپ شخصیتی ESFP اجتماعی و خونگرم هستند. از زندگی، فعالیت در کنار مردم و ازحضور مردم لذت می برند.در محل کار خود، افرادی واقع بینی هستند ولی همزمان سعی می کنند محل کار شادی داشته باشند. عقل سلیم به آنها امکان می دهد که با اشخاص و با امور به خوبی کنار بیایند. انعطاف پذیر هستند و به راحتی با افراد و محیط های جدید سازگاری پیدا میکنند. دوست دارند مهارت های جدید را در کنار دیگران یاد بگیرند.
11- تیپ شخصیتی ENFP
افراد دارای تیپ شخصیتی ENFP پر از اشتیاق و ایده های جدید هستند. زندگی را پر از فرصت ها می بینند. به سرعت بین وقایع و اطلاعات ارتباط برقرار می کنند و با اطمینان بر اساس الگوهایی که مشاهده می کنند، پیش می روند. خواهان تایید دیگران بوده و به راحتی از دیگران قدردانی و حمایت می کنند. افراد انعطاف پذیری بوده واز قدرت کلام و بداهه گویی خوبی برخوردارند.
12- تیپ شخصیتی ENTP
افراد دارای تیپ شخصیتی ENTP اشخاص پر انرژی، باهوش، هوشیار و اهل صحبت کردن هستند. مهارت خاصی در حل مسائل جدید و چالش برانگیز دارند. این افراد مهارت تحلیلی فراوانی دارند و می تواند مسائل مختلف را حل و فصل کنند.این افراد در ایجاد فرصتهای فکری مهارت دارند، و می توانند تحلیل استراتژیک در سطح عالی ارائه کنند.به راحتی می توانند به مقاصد افراد پی ببرند. کار های روتین و عادی آنها را خسته می کند. آنها همیشه دنبال فرصت ها و کارهای جالب و جدید هستند.
13- تیپ شخصیتی ESTJ
افراد دارای تیپ شخصیتی ESTJ افراد عملگرا، واقع بین بوده و به حقایق بها می دهند. قاطع، مصمم هستند و همیشه سعی دارند به تصمیمات خود جامه ی عمل بپوشانند. مهارت خوبی برای سازمان دهی افراد و پروژه ها دارند. تمرکز اصلی این افراد نتیجه با کارایی بالا می باشد. به جزئیات روزمره توجه می کنند. آنان مجموعه ای روشن و واضح از استانداردهای منطقی دارند که با روش معین و سیستماتیک آنها را دنبال می کنند و از سایرین هم همین توقع را دارند.سعی در اجرای برنامه های خود دارند.
14- تیپ شخصیتی ESFJ
افراد دارای تیپ شخصیتی ESFJ افرادی خونگرم و هوشیارهستند که دوست دارند به دیگران کمک کرده و با آنها همکاری کنند.خواهان روابط هماهنگ با دیگران هستند و تمام تلاش خود را می کنند که به این هماهنگی دست پیدا کنند. تمایل به همکاری با دیگران برای انجام دقیق و به موقع وظایف دارند. وفادارهستند حتی در مسائل جزئی. به نیازهای دیگران اهمیت داده و همیشه سعی در بر آورده ساختن آنها دارند.دوست دارند که مورد نیاز باشند و از کارشان تشکر و قدردانی شود.
15- تیپ شخصیتی ENFJ
افراد دارای تیپ شخصیتی ENFJ مهربان، مردم دوست، مسئولیت پذیر و حساس هستند.برای مردم، احساسات ونیازها و انگیزه هایشان اهمیت قائلند. همیشه دوست دارند توانایی های افراد را کشف کرده و به آنها در رسیدن به اهدافشان کمک کنند. از آنها میتوان به عنوان کاتالیزور برای رشد افراد و گروه های مختلف یاد کرد. افرادی وفادار و اجتماعی هستند. مهارت بالایی در رهبری و انگیزه دادن دارند. نسبت به انتقادات و تحسین ها حساس هستند.
16- تیپ شخصیتی ENTJ
افراد دارای تیپ شخصیتی ENTJ رک، قاطع و رهبران بزرگی هستند. این افراد به راحتی قادر هستند سیاست ها و رویه های غیر قانونی و ناکار آمد راشناسایی کنند. توانایی زیادی در توسعه و پیاده سازی سیستمهای جامع برای حل مشکلات سازمانی دارند. آنها از برنامه ریزی بلند مدت و هدف گذاری لذت می برند. آنها از بسط دانش و اطلاعات خود و انتقال آن به دیگران لذت می برند. این افراد در ارائه ایده های خود مصمم هستند. آنها اشخاصی با علم و آگاه هستند.
8 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
ممنون بسیار عالی
سلام دختری؟
یه سوال من چند بار تست شخصیت دادم و هر بار یه شخصیت متفاوت در میومد چرا؟و معمولا هم هیچکدومشون به شخصیت من نمیخورد=/
بدلیل اینک جواب شما میتونه دروغ باشه و بستکی به احساسات اون موقع شما هم داره
من هر با که در هر وب سایتی تست شخصیت دادم ISTP درمیاد ولی با من جور درنمیاد یعنی چی؟،چهکار کنم؟؟
سلام
عالی بود متشکرم فقط اینکه گزینه ی N مخفف چی هست؟ توی توضیحات ندیدم
قطعیتی وجود ندارد
همه تیپ شخصیت ها در من هست😁