انتخاب نوع رابطه و رفتار مادر با دختر نوجوان به خود آنها بستگی دارد. مادر می تواند با دخترش مانند دوست صمیمی مهربان و نزدیک باشد و یا برعکس روابطشان تیره و تار باشد. معمولا به دلیل حساسیت و جنس لطیف دختران، نوع رفتار آنها نیز باید متفاوت باشد. همین اندازه بدانید که رفتار مادر با دختر نوجوان به قدری اهمیت دارد که شخصیت دختر را در آینده شکل می دهد. به گونه ای که دختر در سال های بعد در واقع آینه مادر است و هر نوع رفتاری که با او شده مستقیما روی او در آینده تاثیر دارد. در این مقاله قصد داریم به نکات مهمی در این رابطه بپردازیم.
اعتماد در روابط مادر و دختر رکنی اساسی است
یکی از مهم ترین نکات در رفتار مادر با دختر نوجوان، جلب اعتماد یکدیگر است. اگر اعتماد بین مادران و دختران برقرار باشد بسیاری از مشکلات میان آنها نیز حل خواهد شد. علاوه بر اینکه مادر نسبت به دخترش اعتماد بیشتری پیدا می کند، به حریم خصوصی و آزادی آنها احترام خواهد گذاشت. سعی کنید علاوه بر احترام متقابل، به گونه ای رفتار کنید که فرزندتان مدام نیاز به مراقبت نداشته باشد.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: نوجوانان و مصرف روان گردان ها
درک متقابل
درک متقابل نیز از مهم ترین نکات در رفتار مادر با دختر نوجوان است. دختران در این سن حساس دوست دارند هویتی مستقل داشته باشند. درست است که گاهی آزادی های زیاد باعث ایجاد مشکلاتی در نوجوانان خواهد شد و باعث می شود به بیراهه بروند اما محدودیت های زیاد نیز دست و پای آنها را می بندد. از آن طرف تعیین کردن مرزهای آزادی نیز کار سختی برای مادر است. زیرا علاوه بر تامین نیازهای عاطفی و نظارت صحیح بر روی رفتار دختر نوجوان، باید نسبت به روابط او با دوستانش نیز حساس باشد و حدالامکان به گونه ای رفتار کند که او ناراحت نشود.
نکته
مادران عزیز بدانند اگر دخترشان به اندازه کافی به آنها نزدیک نباشد و حرفشان را قبول نداشته باشد قطعا حرف ها و نصیحت های آنان ارزشی برای نوجوان ندارد. بنابراین سعی کنید نسبت به این موضوع مهم حساسیت به خرج دهید و دختر خود را درک کنید.
در مورد مسائل جنسی با دختر نوجوان خود صحبت کنید
به دلیل فرهنگ اسلامی و حیای مادران و دختران ایرانی، معمولا کمتر خانواده ای وجود دارد که در آن نوجوانان به طور کامل مسائل جنسی خود را با پدران و مادران در میان می گذارند. به عقیده روان شناسان این کار اشتباه است زیرا باعث می شود در آن سوال هایی را در اجتماع و با دوستان خود درمیان بگذارند و یا حتی تمایل دوستی با جنس مخالف را داشته باشند. در مورد دختران این نکته اهمیت دو چندانی دارد. زیرا شرایط جنسی دختران کمی حساس تر است و در این سن نیاز به مراقبت بیشتری دارند.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: علل و پیشگیری خودکشی نوجوانان چیست؟
توصیه
باید در مورد مسائل جنسی به دختران خود اطلاعات کافی بدهید و با او درباره دوران بلوغ و تغییرات جسمی و روحی صحبت کنید. اگر نمی توانید و یا اینکه خجالت می کشید باید با مشاور و یا بزرگتر هی فامیل مانند مادربزرگ بخواهید این مطالب را برای آنها بازگو کند. مخصوصا درباره مسائل قاعدگی و رعایت نکات بهداشت فردی در این دوره حتما توضیح دهند زیرا از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
دخترتان را با دیگران مقایسه نکنید
از دیگر مسائل مهم و حائز اهمیت در نوع رفتار مادر با دختر نوجوان این است که مدام او را با دیگران مقایسه نکنید. هر انسانی نقاط ضعف و قوتی دارد. دختر شما نیز از این قاعده مستثنی نیست. نقاط قوت او را تحسین کنید و کمک کنید آنها را تقویت کند. اما در مورد نقاط ضعف آنها این نکته را در نظر بگیرید که هیچ گاه و هیچ گاه آنها را تحقیر نکنید. شما مادر او هستید و او از شما توقع همچنین رفتاری را ندارد. شخصیت او را تخریب نکنید. اگر شما او را کوچک کنید آینده به چه کسی می تواند متکی باشد.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: روان شناسی نوجوانان خارج از کشور، روانشناس کودک نوجوان خارج از کشور
از به کار بردن جملات مقایسه ای اجتناب کنید
وظیفه شما شناخت مهارت های او و کمک به برطرف کردن نقطه ضعف های آنهاست. چه بسیار دیده شده مادرانی که همیشه دختران فامیل و یا دوستان خود را مدام به سر دختر خود می زنند. از جملاتی مانند «تو چرا مثل او نیستی؟» «ببین او چه دختر مودب و موفقی است.» «مدام در حال پیشرفت است اما تو به کجا رسیده ای؟» آثار مخربی که این جملات بر روی روح و روان دختران نوجوان می گذارد غیر قابل توصیف است.
محیط امنی را برای دختر خود فراهم کنید
شاید یکی از مهم ترین نوع رفتار مادر با دختر نوجوان دادن امنیت به اوست. بسیاری از روان شناسان علت و ریشه پناه بردن دختران به جنس مخالف و حتی فرار از خانه، پر تنش بودن محیط و اختلافات خانوادگی است.. دیده شده جوانان و نوجوانان آن خانواده دچار اختلالات عصبی و اختلالات روانی شده اند. در این میان دختران نسبت به پسران آسیب پذیر تر هستند و ممکن است دست به کارهای بسیار بدتری بزنند که آثار مخرب آن تا آخر عمر بر روی آنها باقی خواهد ماند. از این رو در این خانواده ها مادران نقش کلیدی ردارند.
توصیه
مادر خانواده باید حدالامقدور محیط خانه را امن و صمیمی نگه داردو با دختر خود علاوه بر روابط مار دختری، دوست و رفیق او باشد. دخترانی که پس از مدرسه مستقیم و سر وقت به خانه می روند و برای زندگی هدف دارند قطعا در محیطی امن رشد کرده اند و آرامش خانه را به هیچ چیز نمی دهند.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: روش های انگیزه مند کردن نوجوانان
مدام از او انتقاد نکنید
نوجوانان از کلمه این کار را بکن و آن کار را نکن بیزار هستند. درست است که باید به آنها آموخت که چگونه زندگ کنند و کمتر مرتکب اشتباه شوند. آموختن باید ها و نباید ها از وظایف مادر و پدر است اما نحوه انتقاد از آنها و نوع برخورد و طرز رفتارشان نیزبسیار مهم است. انتقاد نباید بیش از حد و مدام تکرار شود و متاسفانه برخی از مادران مدام از دختران خود انتقاد کرده و مدام آنها را کنترل می کنند.
نقش انتقاد زیاد در تخریب اعتماد به نفس نوجوان
این شیوه صحیحی نیست. با این کار تنها اعتماد به نفس او را از بین می برید و از آنها دخترانی وابسته و ضعیف می سازید که در اجتماع نیز هرگز موفق نخواهندشد. اجازه دهید بعضی از اشتباهات ساده را انجام دهند و خود تجربه کنند که این کار درست نبوده و باید از راه دیگری اقدام می کرده اند. دختری که مدام تحت سلطه مادر است نه می تواند خود را بشناسد و نه به علاقمندی ها و مهارت های خود توجه می کند. اینکه مدام تاکید می کنیم که با او مانند دوست رفتار کنید نه از جایگاه مادر به همین دلیل است. این موضوع نیز یکی از مسائل کلیدی در رفتار مادر با دختران نوجوان است که متاسفانه نادیده گرفته می شود. مادران عزیز وقت آن رسیده که تغییرات را از خود شروع کنید.
1 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
تماما از نکنیدها گفتید .کمی هم بگید چیکار کنیم.پس چطور بهش بگم کارش علطه