روش مطالعه دروس عمومی برای کنکور
تراز نهایی کنکور نتیجه درصد های دروس اختصاصی و عمومی است. هیچ درسی را به خاطر کمبود زمان، بی علاقگی و ضریب پایین کنار نگذارید. تصور اکثر دانش آموزان این است که یادگیری دروس عمومی به خاطر حفظی بودن، نسبت به دروس اختصاصی آسان تر است و به زمان کمتری نیاز دارد که این تفکر کاملا اشتباه است. برای آمادگی شرکت در کنکور لازم است از همان ابتدا شروع درس خواندن، همزمان با دروس اختصاصی برای مطالعه دروس عمومی هم وقت و زمان صرف شود.
مقدار زمانی که برای خواندن دروس اختصاصی و عمومی زمان صرف می شود قبل از شروع سال جدید و بعد از آن کاملا متفاوت است. از فروردین ماه به بعد به علت نزدیک شدن به زمان کنکور، نیاز است که ساعات مطالعه را افزایش دهید .
* نقاط ضعف خود را مشخص نموده و در ابتدای برنامه زمانی مطالعاتی خود قرار دهید .
* به تقویت نقاط قوت خود بپردازید به این دلیل که احتمال فراموشی وجود دارد .
* ساعات اولیه صبح و شروع یادگیری را به مطالعه دروس عمومی اختصاص دهید .
* در طول روز حداقل یک درس عمومی را بخوانید ولی همزمان دروس عربی و انگلیسی را در برنامه مطالعاتی یک روز قرار ندهید تا برآورد مطالعاتی شما بالا باشد .
* با توجه به توانایی ها و شرایطتان حداقل ۲ ساعت در روز را به مطالعه مباحث دروس عمومی بپردازید.
* در طول روز چند مبحث درسی مختلف مانند ادبیات، ریاضی، عربی و … را قرار دهید تا ذهنتان کمتر خسته شود .
* برای طراحی یک برنامه منعطف و مفید از شیوه برنامه ریزی زمانی (ساعتی و حجمی/ مطلبی به صورت همزمان در طول روز استفاده نمایید تا نتیجه بهتری حاصل شود .
دروس عمومی
دروس عمومی شامل زبان، ادبیات فارسی، عربی، دین و زندگی و زبان انگلیسی می باشد که شیوه مطالعه و یادگیری هر کدام برای هر داوطلب متفاوت است .
در خصوص نحوه صحیح و کامل خواندن دروس عمومی از دین و زندگی شروع می نمائیم.
دین و زندگی
به دلیل حفظی بودن این درس باید از تکنیک های خاصی بهره برد. برای این درس تکنیک های حفظ کردن را بیاموزید، به این صورت که ابتدا مفهوم درس را دریابید و بعد آیات و احادیث مرتبط با آن درس و موضوع را مد نظر قرار دهید و این مطالب را با هم جمع بندی و در قالب یک جزوه قرار دهید به طوری که مفهوم هر درس با آیات و احادیث آن درس با هم در یک مجموعه قرار گیرند.
برای دسترسی آسان تر و قابل درک تر سوالات دین و زندگی، سوالات به شکل مفهومی و ترکیبی طراحی شده است و باید کتب دروس پایه و دوازدهم پشت سر هم مطالعه شوند. به متون و سر فصل ها مسلط باشید تا بتوانید مفهوم سوال را با توجه به مطالعه خود دریابید. حداقل دو بار مفاهیم دروس مختلف کتاب را بخوانید و بعد شروع به تست زنی نمائید تا بتوانید سوالات مفهومی و ترکیبی را تشخیص داده و پاسخ دهی.
نکته
- اشعار و نام سوره و آیات و احادیث را به خاطر بسپارید و برای خود تصویر سازی ذهنی کنید و آیات و ترجمه آن را حفظ نموده، به صورت جداگانه و روزانه مرور نمائید.
اگر نیاز به اطلاعات بیشتری دارید می توانید با مشاوران تحصیلی رهیاب تماس بگیرید.
ادبیات و زبان فارسی
این درس با ضریب ۴ یکی از مهمترین دروس عمومی است که می توان با کمی تلاش بهترین درصد را به دست آورد و تراز نهایی بالایی کسب کرد. سوالات این درس شامل ارائه ها، قرائت معنایی، لغات (املاء و معنی)، تاریخ ادبیات و زبان فارسی می باشد.
زبان فارسی نیز شامل بخش های املاء، نگارش، دستور زبان و زبان شناسی است. ادبیات را با توجه به موضوع و اهمیت هر موضوع مطالعه و بخش ها و مطالبی را که طی سالهای اخیر بیشتر تست داشتند بررسی نمائید.
دربخش قرابت معنایی به طور میانگین ۹ تا ۱۰ سوال مطرح می شود که با کمی تلاش و برنامه ریزیِ درست می توان به این بخش، به بهترین نحو پاسخ داد. قرابت معنایی را با تست زدن زیاد و آشنایی با معنی ابیات و یادگیری تفکیک های حذف گزینه به راحتی پاسخ داد و بالاترین امتیاز را کسب کرد .
آرایه ها نیاز به تست زنی زیاد، یادگیری درست هر آرایة مورد استفاده آن در شعر و نثر و تشخیص آرایه از لحاظ سازمان دهی آرایه ها دارد.
برای یادگیری لغات می توان با تمرین و تکرار فراوان، یادگیری درست مترادف و متضاد، هم خانواده ها و حل کردن نمونه های زیاد به تسلط رسید. برای خود دفترچه یادداشتی تهیه کنید و همه کلمات را به همراه معانی در آن نوشته و یا از واژه نامه های آخر کتب درسی استفاده نمائید. در بخش املاء کلماتی را که برای شما سخت است، یادداشت نموده و مرور نمائید .
- از کتاب هایی کمک بگیرید که سرشار از کلمات سخت است مانند کتاب کلیله و دمنه.
در بخش تاریخ ادبیات به دلیل شباهت زیاد آثار نویسندگان و شاعران باید برای خود رمزهایی در نظر گرفته و کدگذاری نمایید و از بخش اعلام اشخاص کتاب های درسی را به خوبی مطالعه نموده و روزانه مرورکنید.
زبان فارسی نیز یکی از بخش های سخت آمادگی کنکور است. آشنایی با ساختار کلمات و قواعد جملات و برررسی آنها کاری دشوار است که شما داوطلب عزیز با پشتکار و جدیت می توانید رقبا را کنار بزنید.
مشاوران تحصیلی رهیاب در صورت نیاز آماده پشتیبانی و پاسخگویی به سوالات شما عزیزان هستند.
زبان عربی
درس عربی دشوار ولی شیرین است. درس عربی را باید از پایه یاد بگیرید و پیش نیازها را بدانید و با مفاهیم این درس آشنا باشید. پیش نیازهایی مانند قواعد ترجمه متون، معنی کلمات و قواعد و دستور زبان و در نهایت مطالب را یاد بگیرید و درک نمایید. از حذف گزینه در این درس می توان استفاده نمود و با مثال های زیاد تسلط کافی یافت .
یادگیری لغات عربی را در دستور کار خود قرار داده تا دامنه گسترده ای داشته باشید. لغات آخر کتاب درسی را به دقت خوانده و به صورت روزانه مرور نمائید و با کمک گرفتن از این لغات به مطالعه متون عربی بپردازید. هر چند تعداد سوالات بیشتری در درک مطلب حل نمائید، دامنه های لغات بیشتری خواهید داشت.
قواعد و درک مفهومی آن کلید اصلی حل تست ها می باشد. دفترچه یادداشتی مخصوص برای این امر تهیه نموده و مباحث مربوط به دستور قواعد عربی را در آن نوشته و با نظم و ارائه مثال های فراوان به ذهن بسپارید تا از به هم ریختگی مطالب در ذهن جلوگیری نمائید. سپس برای هر مبحث قواعد تست بزنید تا به صورت موردی با آن آشنا و به تفکیک یاد بگیرید.
اگر نیاز به اطلاعات بیشتری دارید می توانید با مشاوران تحصیلی رهیاب تماس بگیرید.
زبان انگلیسی
در این درس با توجه به آشنایی بسیاری از داشن آموزان به دلیل شرکت در کلاس های غیر درسیِ زبان انگلیسی، می توان با به کارگیری شیوه های پاسخگویی مناسب به تست ها، نتیجه مطلوبی به دست آورد. در مبحث لغات به دلیل گستردگی و و زمانبر بودن و نیاز به تکرار و تمرین باید به صورت روزانه برنامه ای تنظیم نمود.
در بخش یادگیری لغات انگلیسی از دفترچه یادداشتی استفاده نمائید و لغاتی را که در ذهن شما نمی ماند در آن یادداشت نموده و با مرور روزانه آنها، به سطح قابل قبولی از تسلط برسید.
از تست های تالیفی و کنکوری بخش لغات استفاده نمائید. تمامی لغات مربوط به سوالات را نیز یاد بگیرید. برای یادگیری لغات از کدگذاری مخصوص بهره برید.
- اگر با لغتی مواجه شدید که معنی آن را متوجه نشدید از کلمات قبل و بعد مدد جوئید و مفهوم کلی آن را در یابید.
برای یادگیری گرامر از خلاصه نویسی کمک بگیرید تا دید کلی به شما دهد و بتوانید مفهوم جمله را دریابید. دروس گرامر را به صورت جداگانه (کتاب درسی پایه دهم، یازدهم و دوازدهم) یادداشت نموده و سپس برای هر مبحث گرامری یک مثال بنویسید تا یادگیری شما دوچندان شود.
در قسمت درک مطلب ابتدا به صورت ساده و روزنامه وار مطلب را بخوانید و بعد سوالات را مطالعه نموده و کلمات کلیدی را استخراج نمائید. با این شیوه زمان قابل توجهی را صرفه جویی نموده اید .
در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر با مشاوران تحصیلی رهیاب تماس بگیرید.
نویسنده: نرگس اصغری، مشاور تحصیلی