افسردگی مهمترین بیماری اختلالات روحی و عاطفی است که همه در طول زندگی خود حداقل یکبار به آن دچار شده و آن را تجربه کرده اند. مخصوصا در دوران نوجوانی که بسیار شایع است و امروزه می توان به جرات گقت که تقریبا تمام نوجوانان در این سن این حالت را تجربه کرده اند. علت اغلب افسردگی نوجوانان به دلیل فشارهای روحی فردی و خانوادگی است. متاسفانه بی توجهی نسبت به این اختلال به نحوی است که بسیاری از نوجوانان بدون اینکه درمان شوند دست به خودکشی زده ویا تا آخر عمر این حالت را با خود داریند. به همین دلیل ریشه یابی افسردگی نوجونان و روش های برخورد با آن از اهمیت زیادی برخوردار است. به همین دلیل بهتر است با علائم و درمان افسردگی خارج از کشور نوجوانان بیشتر آشنا شوید.
علائم افسردگی نوجوانان
- اختلالات خواب
- انزوا طلبی
- اقدام به خودکشی و عدم رضایت از زندگی
- بی حوصلگی و بی هدف بودن
- روحیه ای ضعیف
- کمبود اشتها
- پرخاشگری
- سردردهای مداوم
- نداشتن تمرکز در زندگی
- اختلالات شخصیتی مانند دو قطبی بودن
- بی حسی
- ناراحتی های بی مورد و غم و اندوه شدید
- افت تحصیلی
- اختلالات یادگیری
- عدم فعالیت در روز
- احساس ترس
- اضطراب و دلهره ای که بی علت باشد
- روی آوردن به مواد مخدر و سیگار
- تنهایی
- اختلالات جنسی
- وسواس
- کم حرف بودن
و بسیاری علائم دیگر که می تواند نشان دهد این نوجوان افسرده است. این علائم باعث نگرانی شدید والدین می شود. اما بدانید اگر درایت کافی در این زمینه نداشته باشید قطعا نمی توانید این افسردگی ها را درمان کنید و او را به زندگی شاد قبلی اش بازگردانید.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: درمان وسواس، مشاوره کودک و نوجوان
دلایل افسردگی نوجوانان
- رخ دادن یک اتفاق ناگوار مانند مرگ یکی از عزیزان
- شکست های عاطفی
- طلاق والدین
- کمبود اعتماد به نفس
- مشکلات هورمونی
- سوء استفاده های جنسی
- استرس های شدید خانوادگی
- دعواها و اختلافات بین پدر و مادر
- بدرفتاری های والدین با نوجوان
- تحقیر شدن در خانواده و در بین دوستان
- مصرف سیگار و مواد مخدر
- مشکلات جسمی یا بیماری که قادر به گفتن آن به کسی نیست
- ترس از آینده
- مسائل اقتصادی خانواده و نبود یک محیط امن کاری و شغلی در آینده
- مشکلات اجتماعی
- مشکلات فرهنگی خانواده
پیشنهاد می کنیم بخوانید: چالش های دوران نوجوانی
نقش خانواده در مقابله با افسردگی نوجوانان
از مهمترین راه های درمان افسردگی نوحوانان این است که روابطتان را با نوجوان بهبود بخشید. به عنوان مثال والدین عزیز سعی کنند فشارهای روحی فرزندشات را هر چه می توانند کمتر کنند. می توانید با صحبت کردن درباره مشکلات او در کم کردن فشارهای روانی به او کمک بزرگی کنید. سعی کنید از او حرف بکشید. در مورد مسائل و اتفاقاتی که در روز برای او می افتد بیشتر با او صحبت کنید. به آنها محبت کنید. به آنها روحیه دهید و زندگی را از دریچه ای دیگر به آنها نشان دهید. اجازه دهید فشارهای روحی از روی شانه هایشان برداشته شود. آنها را تخلیه اطلاعاتی کنید تا کمی سبک شوند. اگر مشکل مالی دارند تمام تلاش خود را بکنید تا مشکلشان حل شود و اگر مشکلات اقتصادی دارند پشتیبان آنها باشید.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: بحران هویت در نوجوانی
انتقاد نکنید، تشویق کنید
از دیگر راه های درمان افسردگی نوجوان این است که رفتارهایتان را با او اصلاح کنید و اگر اشتباهی از او سر زد مدام او را بازخواست نکیند. از او زیاد انتقاد نکنید. سعی کنید از راه های مسالمت آمیز مشکلاتتان را حل کنید. پرخاشگری شما با او نوجوانتان را بدتر و گستاخ تر کرده و اختلالات روحی او را افزایش می دهد. سعی کنید غرور از دست رفته او را پس بگیرید. او را تشویق کنید تا بتواند با این مشکل روحی خود کنار بیاید. اگر حمایت ها و پشتیبانی های شما نباشد نمی تواند از پس مشکلاتش بر بیاید. حمایت خود را از او قطع نکنید. قطع این مرحله سخت از زندگی را به خوبی سپری خواهید کرد و افسردگی نوجوانتان برطرف خواهد شد.
مشاوره درمانی
بعد از مرحله خانواده درمانی بهتر است نوجوان با یک مشاوره خبره صحبت کنید. یک مشاور قطعا می تواند در این راه به شما کمک کنید. اگر نوجوانتان با شما همکاری کند و بتواند مشکلاتش را با او درمیان بگذارد و خود راتخلیه کند کمک بزرگی به او خواهید کرد. البته در مدارس نیز مشاوران تحصیلی و روانشناسان حضور دارند و نوجوانان می توانند مسائل خود را با آنها بازگو کنند. این راه یکی از بهترین راه های درمان برای افسردگی نوجوانان است.
روان درمانی
در مواردی که افسردگی نوجوانان به مرحله حاد می رسد. بهتر است علاوه بر راه های درمانی بالا، از یک روان شناس و روانکاو نیز کمک بگیرید. ممکن است علاوه بر صحبت کردن، نیاز به تجویز داروهای آرام بخش باشد. البته این داروها درموارد اضطراری تجویز می شود و توصیه می شود حدالامکان از درمان های بالا استفاده کنید اما زمانی که مشکل نوجوان به حدی است که بدون قرص آرام بخش نمی توان حال او را خوب کرد و مدام کارهای عجیب و غریب انجام می دهد دیگر والدین به تنهایی از پس او نمی توانند بر بیایند و قطعا باید از داروهای خاصی برای آرامش آنها استفاده کرد.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: مشکلات روانی نوجوانان
ورزش و فعالیت های حرکتی
ورزش دوای هر بیماری است. خصوصا بیماری های روحی و جسمی نوجوانان و جوانان. این روش مهمترین روش های درمانی برای افسردگی نوجوانان محسوب میشود. هر چه می توانید نوجوان را به سمت ورزش سوق دهید. اگر نوجوان مدام ورزش کند اضطراب و ترس و استرس او کمتر خواهد شد.. کافی است ورزش مورد علاقه فرزندتان را شناسایی کنید و تا می توانید سعی کنید که حرکات جسمی او و فعالیت های حرکتی اش را بیشتر کنید. ورزش هایی که نیاز به تحرک بیشتر دارد و شنا و یوگا و ایروبیک و مدیتیشن نیز در روحیه نوجوان بسیار موثر است. این موضوع باعث تقویت سیستم ایمنی بدن، برطرف کردن مشکلات قلبی و عروقی، بهبود بیماری های خود ایمنی و حرکتی شده و صد البته اختلالات روانی او را نیز برطرف خواهد کرد.