اختلال دو قطبی می تواند روابط و اهدافی که افراد در زندگی دارند را تخریب کند. اما در کنار مراقبت های درمانی مناسب، بیماران می توانند مهارت های مقابله ای و استراتژی هایی را بیاموزند که به حفظ روال زندگی آنها کمک می کند.
برخی اوقات، اختلال دوقطبی مانند بسیاری از دیگر بیماری های روانی، یک تشخیص بحث برانگیز است. درحالیکه اکثر بیماران این اختلال را یک مشکل تلقی می کنند، برخی دیگر از نقش آن در زندگی خود ابراز قدردانی می کنند و برخی دیگر حتی برای نوآوری بیشتر، خود را با این بیماری پیوند می دهند.
درحالیکه درمان افسردگی اختلال دو قطبی دشوار است، اما با کمک یک داروی تثبیت کننده خلق به تنهایی یا ترکیب آنها با داروهای دیگر، می توان نوسانات خلق یا بازگشت بیماری را به تعویق انداخت یا حتی از آن جلوگیری کرد
درواقع رواندرمانی مکمل دارو درمانی است به ویژه برای مواجه شدن با مشکلات کاری و خانوادگی که معمولاً با این اختلال همراه هستند. پزشکان به خوبی می دانند که نمی توان برای همه یک درمان یکسان در نظر گرفت: فردی که برای اولین بار مرحله شیدایی را تجربه می کند، مشابه کسی که یک دهه با بیماری دو قطبی زندگی کرده است نخواهد بود.
آیا افراد با بیماری دو قطبی می توانند با درمان دارویی، خلاقیت خود را حفظ کنند؟
ترس از دست دادن خلاقیت، کارآمدی و احساس هویت افراد ممکن است مانع از درخواست کمک آنها بشود. اما غفلت از درمان برای کنترل انرژی اختلال شیدایی، اغلب منجر به سقوط فرد می شود به گونه ای که ممکن است تمام جنبه های رفاهی و آسایش وی را تهدید کند.
یک رواندرمانگر می تواند این نگرانی ها را از بین برده و نوآوری را دوباره با کمک خود بیمار بازتعریف نماید. نتایج افزایش شدید انرژی اختلال شیدایی، به جای آنکه بی نظمی و بی پروایی در نظر گرفته شود، در برخی مواقع با خلاقیت اشتباه گرفته می شود؛ شیدایی می تواند فرد را به گونه ای فریب بدهد که باور کند توانایی های وی بسیار بیشتر از آنچه که واقعاً هستند می باشند.
ضرورت ادامه درمان به صورت پایدار
ممکن است شما بخواهيد قبل از اينکه دکتر دستور قطع دارو بدهد، از ادامه مصرف خودداري کنيد. متاسفانه اينکار اغلب به بازگشت دوره ها منجر ميشود. با دکتر و خانواده خود هنگاميکه بهبود يافتيد در اين مورد صحبت کنيد. این بیماری اغلب بازگشت پذیر است. بنابراین بهتر است حتی زمانی که احساس می کنید حالتان خوب است، هر سال چند جلسه با یک رواندرمانگر ملاقات داشته باشید تا از عود بیماری جلوگیری کنید.
شما این حق را دارید که در درمان خود اظهار نظر کنيد
اگر براي درمان اختلال دو قطبي در بيمارستان بستري شده ايد یا به طور سرپایی به دفتر یک روانپزشک مراجعه کرده اید می توانید از پزشک خود یک برنامه یا مسیری که قرار است با او طی کنید را دریافت کنید. همچنین بخواهید راهنمایی ها و جلساتی با خانواده شما نیز داشته باشد تا آنها نیز در نقش موثرتری در فرایند بهبودی تان ایفا کنند یا بدانند اگر شما در طول درمان بدتر شدید چه تمهیدات و راهکارهایی را دنبال کنند.
یک رواندرمانگر می تواند به بیمار دو قطبی کمک کند تا در پی تثبیت خلق و خو، توانایی های نوآوری و خلاقیت خود را پیوسته تحت کنترل نگه دارد و یک استراتژی و برنامه زمانی سازماندهی شده برای رسیدن به اهدافش اتخاذ کند.
چه انتظاراتی می توانید از پزشک خود داشته باشید؟
اگر پزشک شما ليتيوم تجویز کرده است حتما باید موارد زیر را نیز کنترل کند:
کنترل فشار خون شما به طور روزانه یا هفتگی و یا بر اساس نیاز
بررسي و پایش سلامتي عمومي شما از طریق آزمایش های منظم
اندازه گیری سطح ليتيوم خون در طی هر 3 یا 6 ماه
بررسی کارکرد کبد و تيروييد حداقل سالی یک بار از طریق آزمایشات یا تصویربرداری های طبی
آیا اختلال دوقطبی روی اعتقادات دینی و معنویت فرد تأثیر می گذارد؟
بسیاری از افراد با اختلال دوقطبی، در حین دوره شیدایی، دینداری بیش از حدی را تجربه می کنند. در آمریکا، 15 تا 22 درصد از افرادی که دچار شیدایی دوقطبی هستند دچار توهمات مذهبی می شوند، مثلا فکر می کنند که شیاطین آنها را تماشا می کنند یا این که فکر می کنند مسیح دوباره متولد شده است.
پدیده پیچیده معنویت، شبکه های مختلفی از مغز را درگیر می کند. بخش هایی از لوب آهیانه ای و ساختارهای لیمبیک مسئول جنبه های احساسی و منطقی اعتقادات مذهبی است. سطوح دوپامین در آن قسمت ها همراه با اختلال دوقطبی ممکن است در افزایش احساسات مذهبی و معنوی که فرد تجربه می کند تأثیرگذار باشد.
آیا اختلال دو قطبی مزایایی نیز دارد؟
تجربه اختلال دوقطبی می تواند بین افراد متفاوت باشد. درحالی که عوارض این بیماری بسیار زیاد است و جان های زیادی را می گیرد، برخی بیماران دوقطبی اعتقاد دارند که شرایط بیماری مزایایی برای آنها دارد و ویژگی هایی مانند نوآوری، انگیزه و رهبری را در آنها به وجود آورده است.
این باور وجود دارد که بین نبوغ و بیماری های ذهنی برخی از افراد مشهوری مثل ونسان ونگوگ، وینستون چرچیل و اخیراً کانیه وست رابطه مستقیم وجود دارد.
چه باورهای غلطی درباره اختلال دوقطبی وجود دارد؟
یکی از باورهای غلط درمورد اختلال دو قطبی آن است که شیدایی همیشه «خوب» است زیرا از افسرده بودن بهتر است. اما افراد در مرحله شیدایی اغلب کارهای ناشایست یا احمقانه ای انجام می دهند، اشتباه می کنند و دیگران را از خود می رنجانند. باور غلط دیگر آن است که فعالیت هایی که در حین مراحل شیدایی انجام می شود کاملاً خودخواسته است درحالیکه افراد روی توانایی های خود کنترل کامل ندارند.
اشتباه رایج دیگری که درمورد این اختلال وجود دارد، آن است که درمان زمانی پایان می یابد که خلق و خوی افراد تثبیت شده باشد. اختلال دو قطبی یک بیماری مزمن است، بنابراین، حفظ ثبات رفتاری، ملاحظه با تغییرات سبک زندگی و آگاهی از محرک ها یک فرآیند مداوم است.