بدون تردید، سنجش هوش کودک برای والدین از درجه اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد. چرا که با سنجش ضریب هوشی کودک، علاوه بر مشخص شدن بهره هوشی، استعدادهای کودک نیز مورد شناسایی قرار می گیرند.
بدون اغراق، همه والدین از صمیم قلب تمایل دارند که کودکانشان از درک بالا بهره مند بوده تا بتواند بسیاری از موضوعات و آموزه های جدید را فرا گیرد. به طور کلی، هوش از جمله فرآیندهای روانی جالب و در عین حال جذاب وجودی انسان می باشد که جلوه های آن به میزان متفاوت در انسان به چشم می خورد.
از سوی دیگر، از جمله عوامل ضروری و مهم برای ارتقای سطح کیفی زندگی، برخورداری از بهره هوشی کافی می باشد. بر این اساس، چنانچه فرد از هوش متوسط یا بالایی برخوردار باشد، به راحتی قادر خواهد بود مسائل پیش رو حل کرده و بدون دغدغه و مشکلی از آن عبور نماید. کودکان نیز از این قاعده مستثنا نمی باشند. بر همین اساس، در پرتو سنجش هوش کودک میتوان بهره هوشی و میزان هوش کودک را مورد ارزیابی و بررسی قرار داد.
پیشنهاد می کنیم انجام دهید: تست آنلاین سنجش هوش کودک
ناگفته نماند که توانایی ذهنی انسان برای حل مسئله، برنامه ریزی، یادگیری، بکار گیری زبان و استدلال، مفهوم هوش را در بر می گیرد. هدف اصلی و نهایی از سنجش هوش کودک، شناسایی بهتر و مطلوب تر میزان جنبه های مختلف هوش، برای تقویت، رشد و در عین حال شناسایی استعدادها و توانایی کودک می باشد.
اهمیت و ضرورت سنجش هوش کودک
به طور معمول، سنجش هوش کودک برای والدین کودکان موضوع جالب و جذابی محسوب می شود. این امر در والدینی که برای اولین بار داشتن فرزند را تجربه می کنند، بیش از پیش اهمیت و ضرورت می یابد. در این زمینه باید خاطر نشان نمود که سنجش هوش کودک، به ویژه در سنین پایین کار راحتی نبوده که بتوان به وسیله عموم مردم و والدین آن را اجرایی نمود.
بدون تردید، ارزیابی و بررسی مهارت های هوشی و ضریب هوشی کودکان، سنجش روانشناختی با دقت و دقیق را می طلبد. به طور کلی، قدرت یادگیری انسان در سنین کودکی در مقایسه با سایر دوره ها، بسیار بالاتر و مطلوب تر می باشد. بر اساس شواهد علمی موجود، ذهن انسان تا قبل از سن دوازده سالگی، قابلیت یادگیری و پذیرش بالغ بر سی زبان مختلف، به غیر از زبان مادری را امکان پذیر می سازد.
در سوی مقابل، با بالا رفتن سن انسان، این فرآیند با کاهش چشمگیری همراه می شود. بر اساس تحقیقات صورت گرفته، سنین سه الی سیزده سال، سنین طلایی برای رشد و پرورش ابعاد مختلف هوشی در کودکان، به منظور تاثیر گذاری در آینده آنها می باشد. بر این اساس، سنجش هوش کودک برای رقم زدن آینده ای درخشان و ارتقای سطح کیفی زندگی او بیش از پیش اهمیت و ضرورت می یابد. همچنین در پرتو سنجش هوش کودک می توان به موقع از نقاط ضعف و قوت های کودک مطلع شده و برای تقویت و ارتقای آن اقدامات لازم و مقتضی را بکار بست.
میزان رشد و سنجش هوش کودک
میزان رشد کودک، یکی از مسائل تاثیر گذاری است که در پرتو سنجش هوش کودک به خوبی واضح و مبرهن می شود. به طور معمول، مراحل رشد در همه کودکان به صورت یکسان انجام می پذیرد، اما کودکان در میزان رشد، در مقایسه با یکدیگر از تفاوت هایی برخوردار می باشند. با مطالعه و بررسی میزان رشد کودک، میتوان به نکات و مسائلی در رابطه با هوش و ضریب هوشی کودک دست پیدا کرد.
مقایسه توانایی ها و مهارت های کودک با همسالان خود نیز می تواند در این زمینه تاثیر گذار و مؤثر باشد. شایان ذکر است که دوران حسی و حرکتی کودک در 18 الی 24 ماهگی آغاز می گردد. در این دوره هوش کودک به خوبی و به ویژه در عمل بروز پیدا می کند.
از دیگر موارد حائز اهمیت در سنجش هوش کودک، مسئله عقب ماندگی ذهنی یا کم توانایی ذهنی می باشد. با سنجش هوش کودک و انجام تست های هوشی می توان از میزان ضریب هوشی کودک آگاه شده و در صورت برخورداری از ناتوانی ذهنی، برای درمان و برطرف کردن آن اقدامات و تمهیدات لازم را انجام داد. ذکر این نکته ضروری به نظر می رسد که برای تعیین میزان ناتوانی ذهنی در کودک، علاوه بر ارزیابی و سنجش هوش کودک به وسیله تست های هوشی، سطح انطباق اجتماعی کودک نیز مورد ارزیابی قرار می گیرد. ناگفته نماند که در کم توانی ذهنی، عملکرد عمومی هوش کودک، از حد متوسط بسیار پایین تر می باشد.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: گرسنگی نوازش و استعدادهایی که به بن بست می رسند
نگاهی به تست های هوشی و سنجش هوش کودک
امروزه برای سنجش هوش کودک، از تست های مختلف و متنوعی استفاده به عمل می آید. تست های طراحی شده برای سنجش ضریب هوشی کودکان، برای رده های سنی مختلف کاربرد داشته و متناسب با نوع تست، می تواند نوزاد شش ماه یا کودک 11 ساله را شامل شود.
شایان ذکر است که از جمله ابزارهای تشخیصی مهم و کاربردی برای سنجش هوش کودک، آزمون های هوش می باشد. بر این اساس، آزمون هوش مکعب های کوست، ریون، وکسلر و گزل، از جمله آزمون های رایج و متداول برای سنجش ضریب هوشی کودکان به شمار می رود.