در شناخت استعداد افراد، سرشت، منش و نیاز به نوازش فاکتورهای مهم در کمک به شکوفایی و پرورش آنها هستند. اگر به زندگی حیوانات دقت کنید، متوجه خواهید شد، حیوانات مادر در آموزش طبیعی هیچ دخالتی نمی کنند، برای مثال جوجه اردک ها ده ها بار زمین می خورند تا راه رفتن و بلا رفتن از سر بالایی را یاد گیرند. در مراحل اولیه رشد، دخالت بی اندازه والدین می تواند، آگاهی کودک به ویژگی های ذاتی منحصر به فردش را به تعویق بیندازد و او را در مسیر دیگری ببرد. محیط طبیعی و ابزارها و اسباب بازی هایی که کودکان با آنها سر و کار دارند، کودکان را به سمت توانمندی های درونی شان سوق می دهند و شکوفایی استعداد کودکان را موجب می شود.
محیط مناسب برای شکوفایی استعداد کودکان
هر چه محیط غنی تر باشد، امکان حرکت و سوق داده شدن کودکان به سوی استعدادهای ذاتی بیشتر خواهد شد. در جوامعی که رابطه کودکان با طبیعت کاهش پیدا می کند و واسطه ها جای ارتباط مستقیم و ملموس با طبیعت را می گیرند، توانمندی و کسب مهارت بر اساس آنچه جامعه حکم می کند، جای توجه به توانمندی های درونی را می گیرد. همچنین خانواده هایی با سیستم فرزند پروری سرکوب گر سخت گیر، امکان شکوفایی استعداد کودکان و پرورش ویژگی های درونی شان کاهش پیدا می کند.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: استعداد یابی شغلی و برون رفت از فرسودگی های اجباری
محیط خانواده برای شکوفایی استعداد کودکان
خانواده های والد سالار به علت این که به تحمیل باورها، عقاید و ویژگی های شان اصرار می ورزند و می خواهند فرزندان شان همانی شوند که می خواهند، به طور ناخواسته کودکان شان را از رسیدن به رضایتمندی درونی و موفقیت در زندگی محروم می کنند. والدینی که از سبک فرزندپروری اقتدار گرا پیروی می کنند، در کنار یکدیگر، با شناخت استعدادها و توانمندی های درونی فرزندان شان، محیط را به بستری مناسب برای شکل گیری و پرورش توانمندی های درونی کودکان شان آماده می کنند. در نسل حاضر، مادران و پدران شهری که بیشتر ساعت های روز را به کار بیرون از خانه مشغول هستند، نیاز های عاطفی و ارتباطی فرزندان شان به خانواده ای پر شور و گرم را با خرید اسباب بازی یا نام نویسی درکلاس های متنوع تاخت می زنند.
نیاز کودکان به نوازش و محبت در خردسالی
کودکان در سال هایی که به محبت و نوازش پدر و مادری مشتاق و گوش به زنگ نیاز دارند، در مهد کودک ها یا نزد بزرگ والده ها رها می شوند و تنها در صورتی نوازش دریافت می کنند که به تکالیف و تعالیم تربیتی مراجع قدرت خوب عمل کنند. آنها به تدریج می آموزند که قوی باشند، زیبا باشند، وابسته نباشند، شجاع باشند و مطیع تا دوست داشته شوند. در حالی که هنوز نیاز آنها به وابستگی و تعلق در همان سال های اولیه وجود دارد و کودک گرسنه درون آنها حتی در سال های بزرگسالی به شیون ادامه می دهد و زاری می کند و این مسئله از یک سو احتمال بروز بیماری های روان شناختی و احساس شاد نبودن و کامیاب نشدن را فراهم می کند.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: شجاعت، شاهراه شکوفایی استعدادهای ذاتی
نیاز کودکان به عشق و محبت پدر و مادر
از سوی دیگر، نمی توان از کودکانی که هنوز در مراحل اولیه رشد باقی مانده اند و نیاز به تعلق، عشق و نوازش در آنها وجود دارد، انتظار داشت تا با اشتیاق آرزوها و توانمندی های ذاتی خود را دنبال کنند. تحقیقات درباره شکوفایی استعداد کودکان نشان می دهد کودکانی که در بستر عاطفی غنی بزرگ می شوند و به نیازهای روانی آنها مانند نیازهای جسمانی شان پاسخ داده می شود، موفق تر از کودکان دیگر عمل می کنند و از زندگی احساس رضایت بیشتری دارند.
رسیدن به خود شکوفایی استعداد کودکان
رها شدن از تعارض ها و کمپلکس های روانی یکی از شروط رسیدن به خود شکوفایی استعداد کودکان یا همان یکپارچه شدن با ویژگی های درونی و ذاتی است. همچنین احساس خوشبختی و دست یابی به استعدادها و توانمندی های درونی همچون کیمیایی با ارزش برای بسیاری از افراد در بزرگسالی غیر قابل دسترس باقی می ماند.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: استعداد یابی رمز موفقیت
آیا رفاه باعث شکوفایی استعداد کودکان می شود؟
مطابق با تحقیق هایی که انجام شده است، بسیاری از کودکانی که در خانواده های تحصیلکرده و مرفه اجتماع بزرگ می شوند، به علت قرار نگرفتن در مسیری که آنها را به خویشتن خویش می رساند، یا شیوه تربیتی خانواده ها به رغم برخورداری از امکانات عالی فرهنگی و مالی، بازهم احساس خوشبختی نمی کنند. حتی با وجود درج مدراک علمی قابل توجه و کسب جایگاه های فرهنگی و آکادمی قابل قبول از سوی جامعه در میان سالی، بحران های عمیقی را تجربه می کنند و به یاس و افسردگی دچار می شوند. از این رو پایه های شکوفایی استعداد کودکان در یک خانواده اگرچه به سیستم های کشف استعدادها و مشاوران زبردست نیاز دارد، اما شکل گیری آن بهتر است از سال ها قبل در خانواده پایه گذاری شود.