بیش فعالی یا ADHD وضعیتی است که کودکان را از شرایط طبیعی و زندگی عادی محروم می کند. این کودکان در همان نگاه اول نیز متفاوت به نظر می رسند. پرتحرک تر، پرحرف تر، پرسروصداتر، بیقرارتر، و بی توجه تر هستند. در این مقاله به عوامل بیش فعالی کودک خواهیم پرداخت.
عوامل بیش فعالی کودک
ژنتیک
یکی از عوامل بیش فعالی کودک بحث ژنتیک است. این اختلال ممکن است از دوران جنینی در کودک وجود داشته باشد. ممکن است ژنی در خانواده وجود داشته باشد که باعث این اختلال شود.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: نشانه های بیش فعالی در کودکان
بارداری در سنین بالا
از جمله عوامل مهم در بیش فعالی کودک بارداری در سنین بالاست. این مشکل در بعضی افراد که در سنین بالا ازدواجمی کنند رایج تر است. ممکن است آزمایشات ژنتیک تا حدی برای تشخیص بعضی از بیماری ها مفید باشد اما نمی توان نتیجه دقیقی را در مورد بیش فعالی کودک در آزمایشات تشخیص داد.
استرس بارداری
از دیگر عوامل بیش فعالی کودک استرس بارداری است که بر روی جنین تاثیر مستقیمی دارد. سعی کنید در این باره با مشاوران مشورت کنید و تا آنجا که ممکن است استرس را از خود دور کنید. شاید در ابتدا از بحاظ ظاهری همه چیز طبیعی باشد اما با بزرگ شدن کودک رفته رفته آثار در رفتار کودک مشخص خواهد شد.
عفونت حاملگی
شاید هنوز آثار عفونت های بارداری در بیش فعالی کودک ثابت نشده است اما بر اساس نظر متخصصان و روانشناسان عفونت حاملگی نیز می تواند یکی از عوامل بیش فعالی کودکان به حساب بیاید. پس سعی کنید در دوران حاملگی تا حد امکان دقت کنید. در این مدت مدام باید تحت نظر پزشک باشید و بهداشت را رعایت کنید.
استنشاق دود سیگار و مصرف الکل و مواد مخدر
مهم ترین عوامل بیش فعالی در کودک استعمال و حتی استنشاق دود سیگار و مصرف الکل است. توصیه ما به مادران عزیز این است که در زمان بارداری و حتی در دوران شیردهی سعی کنید از این موارد جدا اجتناب کنید.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: با کودک بیش فعال خود چه کنیم؟
استفاده تلفن های همراه
استفاده از تلفن های همراه نیز از جمله عوامل بیش فعالی کودک به حساب می آید. تحقیقات ثابت کرده است که امواج رادیویی و مخابراتی در طی زمان آثار مخربی بر روی مغز جنین خواهد گذاشت که متاسفانه عده ای آن را نادیده می گیرند.
سرب و آلودگی هوا
مسمومیت های ناشی از آلودگی هوا نیز از دیگر عوامل بیش فعالی کودک محسوب می شود که اتفاقا نقش بسیار مهمی در بیماری کودک خواهد داشت. به مادران عزیز توصیه می شود درمدت بارداری از دستگاه های تصفیه هوا در منزل استفاده کرده و در روزهای آلوده حدالامکان از منزل خارج نشوند.
رژیم غذایی نامناسب
استفاده از مواد غذایی که در آن مواد نگهدارنده و شمیمایی استفاده می شود یکی از عوامل بیش فعالی کودک خواهد بود. این موضوع می تواند ناشی از رژیم غذایی نامناسب باشد. متاسفانه امروزه مصرف مواد فراوری شده هر روز بیشتر می شود. مصرف شکر و مواد قندی شیوع این بیماری را بیشتر می کند. کمبود پروتئین و مواد معدنی خصوصا ویتامین های گروه B نیز باعث این بیماری می شوند. به همین دلیل مکررا توصیه شده در خصوص تغذیه در دوران بارداری و تغذیه کودک با مشاوره تغذیه ومتخصصان مشورت کنند.
عدم تحرک در دوران بارداری
از عوامل بیش فعالی کودک می توان به عدم تحرک در دوران بارداری اشاره کرد.شاید تصور کنید که ورزش و تحرک در دوران بارداری به صلاج مادر و بچه نیست. در حالی که این تصور کاملا اشتباه است. امروزه ورزش هایی برای مادران باردار توسط پزشکان تجویز می شود که علاوه بر سلامت کودک باعث تقویت جسم آنان شده و بسیاری از بیماری ها را از جنین دور می کند.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: بیش فعالی و درمان بیش فعالی
رفتار والدین با کودک
از مهم ترین عوامل بیش فعالی کودک نوع خانواده با کودک است. فرض کنید پدریا مادری افسرده و معتاد به الکل صاحب فرزندی شوند. یا اینکه کودک در خانواده ای پرتشنج و شلوغ به دنیا بیاورند. آیا انتظار رفتار طبیعی از این کودکان دارید. این حالت والدین روی فرزندشان تاثیر مستقیم خواهد داشت. این کودک علاوه بر اینکه دچار بیش فعالی می شود دچار بیماری های روانی دیگر مانند افسردگی و اضطراب شدید نیز خواهد شد.
خانواده پر جمعیت
خانواده پر جمعیت نیز می تواند یکی از عوامل بیش فعالی کودکان باشد. می دانید که در خانواده های پر جمعیت اغلب به دلیل رعایت نکردن عدالت و نبود یک شیوه تربیتی خاص و منظم، کودک قطعا دچار مشکل خواهد شد. یکی از این مشکلات بی قراری و بیش فعالی کودک است. زیرا والدین گاهی به دلیلی نا آگاهی مجبورند از شیوه های تربیتی بدی استفاده کنند. شیوه های تنبیهی خشن و شدید جسمی و روحی آثار مخربی بر روی روان و جسم کودک خواهد داشت. همین سردی روابط آغاز گر مشکلات روحی شدید در کودک آنها خواهد شد و تا دوران بزرگسالی بر ذهن آنها خواهد ماند.
ارتباط میان سن کودک و ابتلا به بیش فعالی
هر اندازه سن کودک کمتر باشد احتمال بروز بیش فعالی نیز بیشتر خواهد بود. تاثیرات بیش فعالی در واقع پاسخی به تشنج ونبود یک محیط سالم خانوادگی است. شاید این حالت واکنشی به اضطراب و استرس والدینشان باشد.
بر هم خوردن توازن عصبی و شیمیایی
یکی از عوامل بیش فعالی در کودک ماده شیمیایی دوپامین است. دوپامین ماده ای است که توسط سلول های مغزی کودک ترشح می شود. دربیش از 50 درصد کودکان بیش فعال این ماده کمتر ترشح می شود. استیل کولین نیز ماده شیمیایی دیگری است که در نوزادانی که مبتلا به بیش فعالی هستند بسیار غیر طبیعی است.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: بازی درمانی برای کودکان بیش فعال
بازیهای کامپیوتری و تلویزیون
محققان دریافتند کودکانی که بیش از 2 ساعت در روز به تماشای تلوزیون می نشینند و یا ساعت ها به بازی کامپیوتری مشغولند بیشتر در معرض بیش فعالی هستند. این بیماری سالها حتی تا دوران بزرگسالی نیز در این افراد وجود خواهد داشت. این موضوع یکی از عوامل مهم و خطرناک در کودکان است. سعی کنید برنامه های روزانه کودک خود را مدیریت کنید.