اعتیاد به الکل یکی از اعتیاد های خطرناک و آسیب زاست که متاسفانه امروزه در حال گسترش آن هستیم. تغییر سبک زندگی، کاهش اعتقادات دینی و گسترش سبک زندگی غربی باعث شده است تا مصرف الکل و نوشیدنی های الکلی افزایش یابد. اعتیاد به الکل دارای چهار ویژگی عمده است:
- وسوسه به مصرف یعنی نیاز شدید به نوشیدن.
- از دست دادن کنترل و عدم توانایی در متوقف کردن نوشیدن.
- وابستگی های جسمی مانند تهوع، عرق کردن، لرزش.
- نیاز به نوشیدن مقدار بیشتری از الکل.
خطرات و عوارض اعتیاد به الکل
اعتیاد به الکل از اعتیادهای بسیار خطرناک است. اعتیاد به الکل احتمال خطر ابتلا به برخی سرطان ها را در بدن افزایش می دهد. و همینطور باعث صدمه به کبد، مغز و سایر اندام های فرد مبتلا نیز می شود. این نوع اعتیاد یکی از شایع ترین موارد سوء مصرف و اعتیاد در دنیاست. و فرد معتاد با عنوان الکلیسم خوانده می شود. این الکل موجود در مشروبات الکلی از تخمیر میوه، سبزی و دانه های گیاهی ساخته می شوند و اتانول نام دارد.
آثار اعتیاد به الکل
اعتیاد و سوء مصرف اعتیاد بر ابعاد مختلف جسمی و روانی انسان تأثیر دارد. اعتیاد به الکل در عملکرد سیستم عصبی مرکزی ایجاد کندی می کند. و بر افکار، احساسات و قضاوت مغز نیز تاثیر می گذارد. همچنین مصرف بیش از حد الکل بر تکلم، هماهنگی عضلات و همچنین مراکز حیاتی در مغز فرد تاثیر منفی می گذارد. و می تواند سلامت انسان را به شدت تهدید کند. تا جایی که حتی منجر به کما و یا حتی مرگ نیز می شود. تأثیرات سوء مصرف و اعتیاد به الکل را می توان در دو دسته کلی قرار داد:
- عوارض جسمانی اعتیاد به الکل: کاهش فشارخون، احساس گرما، تلو تلو خوردن هنگام راه رفتن.
- عوارض روانی اعتیاد به الکل: رفتارهای نامناسب مانند پرخاشگری و حرف های نامناسب، پرحرفی یا کم حرفی، معاشرتی شدن یا گوشه گیری، اختلال در انجام حرکات ظریف، اختلال در توجه و حافظه.
مشکلات سلامتی ناشی از مصرف بیش از حد الکل
- بیماری های کبدی. اعتیاد به الکل عامل بیماری هایی مانند هپاتیت الکلی (التهاب کبد) هستند و حتی در مواردی باعث تخریب غیر قابل برگشت کبد می شود.
- مشکلات گوارشی. نوشیدن بیش از حد الکل سبب التهاب پوشش معده، خود معده و همچنین زخم مری می شود.
- مشکلات قلبی. می تواند منجر به افزایش فشار خون و نیز افزایش احتمال بزرگ شدن قلب، نارسایی قلبی یا حمله قلبی شود.
- عوارض دیابت. اعتیاد به الکل باعث ایجاد تداخل در انتشار گلوکز از کبد شده و سبب افزایش خطر هیپوگلیسمی (افت قند خون) می شود.
- عملکرد جنسی و قاعدگی. اعتیاد به الکل و نوشیدن بیش از حد آن می تواند منجر به اختلال نعوظ در مردان و قطع قاعدگی در زنان شود.
- مشکلات بینایی. ممکن است سبب ضعف و فلج شدن عضلات چشم ها بدلیل کمبود ویتامین B1 (تیامین) شود.
- نقایصی در هنگام تولد. مصرف الکل در دوران بارداری می تواند سبب ابتلا جنین به سندرم جنین الکلی و تولد نوزاد با مشکلات و نقایص جسمانی شود که تا آخر عمر نیز ادامه خواهد داشت.
- کاهش تراکم استخوان. اعتیاد به الکل و نوشیدن الکل بیش از حد سبب کاهش تراکم استخوان شده و سبب شکنندگی آن می شود.
- عوارض عصبی. منجر به بروز بی حسی و درد در دست ها و پاها، اختلال حافظه، جنون و فراموشی کوتاه مدت شود.
- تضعیف سیستم ایمنی. اعتیاد به الکل زیاده روی در مصرف الکل می تواند منجر به کاهش مقاومت بدن در برابر بیماری ها شود.
- افزایش احتمال ابتلا به سرطان. اعتیاد به الکل احتمال ابتلا به انواع سرطان نظیر سرطان دهان، گلو، کبد، کولون و سرطان سینه را افزایش می دهد. و با ابتلا به این نوع سرطان ها ارتباط مستقیمی وجود دارد.
علائم ترک اعتیاد به الکل
معمولا بعد از 6-8 ساعت پس ار قطع مصرف الکل می توان عوارض متعددی را مشاهده کرد. در صورتی که فردی بخواهد مصرف الکل را ترک کند، باز هم این علائم و عوارض مشاهده خواهد شد:
- لرزش شدید دست ها
- تعریق
- افزایش ضربان قلب
- بی خوابی
- تهوع و استفراغ
- اضطراب
- تشنج
- توهمات شنوایی و بینایی
شکایات منجر به مراجعه بر اثر مصرف الکل
بسیاری از افرادی که دچار اعتیاد به الکل می شوند به هنگام مراجعه به مراکز مشاوره اعتیاد دچار برخی از اختلالات رفتاری می شوند و از وجود آن ها اعلام نارضایتی و شکایت می کنند. که مهمترین آن ها عبارتند از:
- خلق افسرده
- عصبی شدن
- بی خوابی
- عوارض جسمی مصرف الکل
- تعریق، لرزش، کسالت صبحگاهی، توهمات و تشنج
در اغلب موارد می توان اعتیاد به الکل را درمان نمود. برای ترک اعتیاد به الکل علاوه بر این که فرد باید بر دردهای جسمی غلبه کند، بایستی به لحاظ روانی نیز حمایت و تقویت شود. در اغلب موارد امکان مراجعه به مرکز مشاوره اعتیاد برای افراد مقدور نیست. اما این مژده می دهیم که شما می توانید تنها با یک تماس و بدون نیاز به مشاوره حضوری با مشاوران و روانشناسان در ارتباط باشید. و از راهنمایی ها و مشاوره های آن ها استفاده کنید.