برخی از متخصصان افسردگی را به عنوان «باران خاکستری وحشت» تعریف می کنند. اختلالات خلقی ممکن است ناگهانی از آسمان نازل شوند یا ممکن است پس از شکست در زندگی شخصی فرد ایجاد شود که باعث ایجاد احساس دائمی غم، بی ارزشی، نا امیدی، درماندگی، بدبینی یا احساس گناه می شود. افسردگی به همین ترتیب تمرکز، انگیزه و دیگر جنبه های عملکرد روزمره فرد را مختل می کند.
بر اساس گزارش سازمان جهانی، افسردگی عامل اصلی ناتوانی در سراسر جهان است. در سطح جهان، بیش از 300 میلیون نفر از افراد در تمام سنین از این اختلال رنج می برند. و شیوع این اختلال در تمام سطح جهان رو به افزایش است. میزان ابتلا به افسردگی در آمریکایی ها که به شدت به شادی علاقمند هستند نیز در حال افزایش است. حدود 15 میلیون آمریکایی با این اختلال دست و پنجه نرم می کنند و تعداد بیشتری از آنها را جوانان تشکیل می دهد.
افسردگی در یک طیف گسترده از افسردگی عمده تا دیس تایمی و اختلال عاطفی فصلی ظاهر می شود. مراحل افسردگی نیز یک مشخصه از اختلال دوقطبی هستند.
افسردگی یک وضعیت پیچیده است که بسیاری از سیستم های بدن از جمله سیستم ایمنی را به دلیل علت یا معلول بودن برای این اختلال درگیر می کند. افسردگی خواب را مختل می کند و باعث تغیییر اشتهای افراد می شود، در برخی موارد منجر به کاهش وزن و در برخی موارد دیگر باعث افزایش وزن فرد می شود. افسردگی اغلب با اضطراب همراه است. محققین نشان داده اند که نه تنها این دو حالت همزمان اتفاق می افتند بلکه در الگوهای آسیب پذیری هم پوشانی دارند.
به دلیل پیچیده بودن افسردگی، درک کامل آن دشوار است. شواهد بسیاری وجود دارد که بر اساس آنها افسردگی در واقع یک استراتژی دفاعی ضروری بدن انسان است، نوعی بی تحرکی و عدم واکنش در پاسخ به خطر یا شکست می باشد که در واقع به منظور حفظ انرژی و زنده نگه داشتن فرد رخ می دهد.
محققین شواهدی دارند که بر اساس آن افسردگی به رژیم غذایی فرد حساس است- ممکن است به صورت مستقیم یا غیر مستقیم با مصرف ناکافی مواد مغذی مانند چربی های امگا3 و یا انواع باکتری هایی که روده را آلوده می کنند ارتباط داشته باشد. اما افسردگی خلق و خو و افکار فرد را نیز مانند بدن وی درگیر می کند و رنج و درد را در کسانی که با این اختلال زندگی می کنند و نیز کسانی که از آنها مراقبت می کنند، به وجود می آورد. افسردگی به طور فزاینده ای در حال شیوع در میان کودکان است.
در موارد شدیدتر، باز هم افسردگی قابل درمان است. این بیماری اغلب روند چرخه ای را طی می کند و درمان زودهنگام ممکن است بتواند از عود مراحل آن جلوگیری کند. مطالعات بسیاری نشان داده اند که مؤثرترین درمان، روان درمانی رفتاری-شناختی است که با استفاده از داروهای ضد افسردگی یا بدون استفاده از آنها، الگوهای افکار مشکل ساز را برطرف می کند.
به علاوه شواهدی که به سرعت در حال جمع آوری هستند حاکی از آن است که مدیتیشن و ذهن آگاهی به صورت منظم؛ به تنهایی یا همراه با روان درمانی شناختی می تواند با کاهش میزان واکنش پذیری به تجربیات ناراحت کننده، افسردگی را پیش از شروع متوقف کند و به طور مؤثری توجه را از افکار منفی که اغلب باعث تغییرات منفی خلق و خو می شود منحرف می کند.
علائم افسردگی چیست؟
همه کسانی که افسردگی دارند، تمامی این علائم را تجربه نمی کنند. برخی افراد علائم کمتر و برخی علائم بیشتری دارند. شدت علائم بین افراد و در طول زمان تغییر می کند.
افسردگی معمولاً با احساس غم، اضطراب، بی حوصلگی و بی حالی، نا امیدی یا بدبینی، احساس گناه، احساس بی ارزش بودن یا درماندگی همراه است. این اختلال می تواند از دست دادن علاقه و یا لذت نبردن از سرگرمی و فعالیت هایی که پیش تر برای فرد لذت بخش بوده است، مانند رابطه جنسی را به همراه داشته باشد.
کاهش انرژی، خستگی یا احساس کند شدن در انجام فعالیت ها نیز معمولاً متداول است، به همین ترتیب بی قراری، تحریک پذیری، مشکل در تمرکز کردن، به خاطر آوردن یا تصمیم گیری نیز در فرد مشاهده می شود. بسیاری از افراد که به افسردگی مبتلا هستند افکار مرگ و خودکشی دارند.
کسانی که افسردگی دارند ممکن است اختلال در خواب را تجربه کنند (بی خوابی، بیداری در صبح خیلی زود یا بیش از حد خوابیدن) همچنین خورد و خوراک آنها نیز دستخوش تغییر می شود (تغییر در اشتها، اضافه وزن یا کاهش وزن). علائم جسمی مداوم مانند سردرد، اختلالات گوارشی و درد مزمن نیز ممکن است در افراد دیده بشود.
چه عاملی باعث افسردگی می شود؟
یک عامل شناخته شده واحد به عنوان ایجاد کننده افسردگی وجود ندارد. در عوض، می توان افسردگی را نتیجه ترکیب عوامل ژنتیکی، بیولوژیکی، محیطی، و نیز فاکتورهای روانشناسی دانست. عمده تجربه های منفی – ضربه خوردن، از دست دادن عزیزان، روابط احساسی دشوار، یا هر نوع موقعیت استرس آور که توانایی مقابله با آنها برای فرد دشوار باشد – می تواند باعث ایجاد یک دوره افسردگی بشود. دوره های افسردگی بعدی ممکن است با ایجاد یک محرک آشکار یا بدون وجود آن اتفاق بیفتد.
با این وجود، افسردگی پیامد اجتناب ناپذیر اتفاق های منفی زندگی نیست. تحقیقات به صورت فزاینده ای نشان می دهند که افسردگی زمانی رخ می دهد که مجموعه ای از این دست اتفاقات منفی باعث ایجاد نشخوار فکری و الگوهای منفی تفکر به ویژه در مورد خود آنها می شوند و خلق و خوی افراد را تحت تأثیر منفی قرار می دهد.
تحقیقاتی که با استفاده از فناوری های تصویربرداری مغزی مانند تصویربرداری رزونانسی مغناطیسی (MRI) انجام شده است، نشان دهنده آن است که مغز کسانی که دچار افسردگی هستند نسبت به دیگر افراد ظاهر متفاوتی دارد. به ویژه قسمت هایی از مغز که مسئول تنظیم خلق و خو، تفکر، خواب، اشتها و رفتار هستند به نظر می رسد که عملکرد طبیعی ندارند. واضح نیست که کدام یک از این تغییرات مشاهده شده در مغز، ممکن است موجب بروز افسردگی باشند و کدام یک از آنها از پیامدهای افسردگی هستند.
برخی از انواع افسردگی که به صورت خانوادگی اتفاق می افتد، حاکی از این است که ممکن است آسیب پذیری های ژنتیکی نیز در برابر این بیماری وجود داشته باشد.
افسردگی چگونه درمان می شود؟
افسردگی حتی در شدید ترین موارد، اختلالی است که میزان درمان پذیری بالایی دارد. مانند بسیاری از بیماری ها، هر چقدر که درمان سریع تر اتفاق بیفتد، تأثیرپذیری آن بیشتر شده و به احتمال بیشتر می توان از بازگشت آن جلوگیری نمود.
درمان مناسب افسردگی با معاینه توسط پزشک انجام می شود. برخی از داروها و نیز برخی شرایط پزشکی مانند عفونت های ویروسی یا اختلال در تیروئید می تواند منجر به ایجاد علائمی مشابه با افسردگی شده و باید آنها را از افسردگی مجزا نمود. یک متخصص باید درمورد مصرف الکل و مواد از بیمار سوال کند و همچنین بررسی کند که آیا بیمار افکاری درمورد مرگ یا خودکشی دارد یا خیر.
به محض تشخیص، شخصی که افسردگی دارد را می توان به چند روش درمان نمود. متداول ترین درمان ها، درمان دارویی و روان درمانی باشد. بسیاری از مطالعات نشان می دهد که روان درمانی رفتاری شناختی به تنهایی یا به صورت ترکیبی با دارو درمانی به شدت مؤثر است.
روان درمانی به الگوهای فکری ای می پردازد که باعث ایجاد افسردگی می شوند و مطالعات نشان می دهد که می تواند مانع از بازگشت مجدد بیماری بشود. دارو درمانی اغلب در تسکین علائمی مانند اضطراب شدید مؤثر است به این ترتیب افراد می توانند در روان درمانی هدفمند شرکت کنند.
رویکردهای معمول افسردگی
افسردگی نیازمند درمان فعال است، زیرا این اختلال می تواند اثرات فعالی روی عملکرد مغز داشته باشد به صورتی که احتمال بروز دوره های بعدی افزایش می یابد. هر چقدر که یک دوره افسردگی بیشتر طول می کشد، احتمال رخداد دوره بعدی بیشتر می شود.
با این وجود، روش های بسیاری وجود دارد که می تواند افسردگی را درمان کند و اغلب آنها بسیار مؤثر هستند، به ویژه در موارد اختلال خفیف تا متوسط که نیازمند نسخه یا مداخله پزشک نیست.
افسردگی را می توان به عنوان یک نوع «غار» در نظر گرفت و بیرون آوردن افراد از این غار به صرف زمان و تلاش زیادی نیاز دارد. اما، معمولاً با آموزش برخی از الگوهای جدید تفکر و انجام آنها امکان پذیر است. تغذیه نیز در بهبود افراد مؤثر است.
افسردگی و سلامت شما
ناراحتی های روحی بر سلامت شما تأثیر می گذارد. کسانی که از افسردگی رنج می برند سه برابر بیشتر در معرض حملات قلبی قرار دارند. در واقع، افسردگی روی کل بدن تأثیر می گذارد. باعث تضعیف سیستم ایمنی می شود، آسیب پذیری در برابر عفونت های ویروسی را افزایش می دهد و با گذشت زمان حتی آسیب پذیری در برابر انواع سرطان را نیز افزایش می دهد و از این رو درمان زودهنگام آن اکیداً توصیه می شود.
افسردگی همچنین در خواب افراد اختلال ایجاد می کند، احساس بی حوصلگی را افزایش می دهد، مشکلات تمرکز و توجه افراد را شدت می دهد و به طور کلی سلامت افراد را تحت شعاع قرار می دهد.
آنهایی که از این اختلال رنج می برند بیشتر در معرض دیابت و پوکی استخوان قرار دارند. برخی اوقات، افسردگی به شکل بی حوصلگی دائمی بروز می کند، وضعیتی که به عنوان دیس تایمی شناخته می شود و اغلب فرد برای سالهای طولانی دچار کمبود انرژی، اعتماد به نفس پایین و عدم توانایی در تجربه لذت های زندگی می باشد.
زندگی با افسردگی
هر کسی ممکن است گاه و بی گاه احساس غم را تجربه کند. اما افسردگی بالینی یک تجربه گسترده تر است که نشخوار فکری منفی مکرر، چشم اندازی تیره و تار در زندگی و کاهش سطح انرژی را شامل می شود. افسردگی در واقع نشانه ضعف جسمی نیست همچنین شرایطی نیست که فرد بتواند با اراده یا خواست خود آن را بهبود ببخشد. به افرادی که افسردگی دارند نمی توان به سادگی گفت که خودشان را جمع و جور کنند تا بهتر شوند.
فشارهای فزاینده ای که در زندگی روزمره مدرن وجود دارد باید در نظر گرفته شود. تأکید روی دستاوردهای کودکان در تجربه بازی های آزادانه؛ تغییر درفرهنگ و حرکت از تماس اجتماعی مستقیم به ارتباط الکترونیک، و تمرکز روی ثروت های مادی به جای تجربه های غنی و ارتباط اجتماعی، همه از فاکتورهای مؤثر در بروز افسردگی هستند و باید برای درمان افسردگی خارج از کشور اقدام کنید.