یکی از پیامدهای دنیای جدید و در مرحله عبور از دوران سنتی به دنیای مدرن بحث شاغل بودن زنان و تاثیر شاغل بودن بر تربیت کودک می باشد.
حدود 50 سال پیش همه زنان تقریبا خانه دار بوده و شغلی جز خانه داری نداشتند نهایت کارهایی که انجام می شد شامل خیاطی و گلدوزی و … همه در محیط خانه بود و مادران ناظر بر تربیت کودک بودند.
کمتر کودکی به مهد کودک سپرده می شد یا پرستار داشت و مسئول تربیت کودک مادر بود. زمانی نه چندان دور اعتقاد بر این بود که شاغل بودن مادر تاثیر منفی در تربیت فرزند دارد اما امروزه کار کردن مادر می تواند بر روی رشد روانی کودک تاثیر مثبت داشته باشد.
ویژگی های مثبت تاثیر شاغل بودن بر تربیت کودک
افزایش میزان استقلال و مسئولیت پذیری
- داشتن یک مادر شاغل می تواند به کودکان یادآوری کند که آنها می توانند روی پای خودشان بایستند.
- کودکی که مادر شاغل دارد، حداقل بخشی از روز را با بزرگسالانی به غیر از والدینشان می گذراند.
- کودکانی که والدینشان شاغل هستند به اینکه خودشان تکالیفشان را انجام دهند عادت می کنند.
- نتیجه نهایی این فرایند مسئولیت پذیری زیاد این کودکان است.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: چگونه می توان عدالت میان فرزندان برقرار کرد؟
داشتن الگوی مناسب
- هم پسران و هم دخترانی که هر دوی والدینشان شاغل هستند به تساوی زن و مرد در زندگی زناشویی و شغلی اعتقاد بیشتری دارند.
- اگر فرزندان شغل مادر خود را ارزشمند بدانند، نسبت به آن احساس غرور کرده و اعتماد به نفس آنها از این طریق نیز افزایش می یابد.
گذراندن زمان بیشتری با کودکان دیگر
بیشتر والدین شاغل ترجیح می دهند زمانی که کودکشان توانایی حرف زدن پیدا کرد، به جای داشتن پرستار روزانه در خانه، به مهد کودک برود. این تصمیم مزیت هایی دارد:
- هزینه نگهداری در مهد کودک پایین تر از گرفتن پرستار روزانه است.
- در مهد کودک از فرزند شما به همراه تعدادی از کودکان همسن و سالش نگهداری می شود، که این کار موجب آموزش برقراری روابط اجتماعی به کودک می گردد.
- امروزه بسیاری از مهدکودک ها کلاس های آموزشی را با توجه به سن آنها برگزار می کنند. این آموزش ها می توانند کودکان را برای ورود به پیش دبستانی و مدرسه آماده کنند.
برنامه ریزی منظم
به دلیل اینکه مادران شاغل زمان کمتری را در منزل به سر می برند و وظایف بیشتری را بر عهده دارند، لازم است بر ای رسیدن به همه کارهای خود برنامه ریزی کنند. زنان شاغل نسبت به زنان خانه دار، برنامه منظم تری دارند.
استقلال مالی
زن احساس می کند که می تواند از طریق کار کردن باری را از دوش همسر خود برداشته و علاقه خود را به وی ابراز کند. البته حتی اگر زن درآمدش را در خانه صرف نکند نیز، داشتن استقلال مالی موجب افزایش اعتماد به نفس وی می شود.
ویژگی های منفی تاثیر شاغل بودن بر تربیت کودک
احساس گناه مادر
- بسیاری از مادران شاغل از اینکه مجبورند بخشی از زمان خود را به کار کردن اختصاص دهند و از فرزندشان دور باشند احساس گناه می کنند.
- آنها تصور می کنند که کار کردنشان موجب می شود تا نتوانند وظایف مادری خود را به طور کامل انجام دهند.
- این احساس گناه موجب پایین آمدن اعتماد به نفس مادران می شود.
- از طرف دیگر این احساس موجب می شود تا مادران نسبت به کار خود نگرش مثبتی نداشته و با علاقه آن را انجام ندهند و در نتیجه میزان کارایی آنها کاهش پیدا کند.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: با کودک پرخاشگر خود چه کنیم ؟
تعدد وظایف
برای بسیاری از زنان به ویژه آن دسته ای که همسرانشان در امور خانه و فرزندان به آنها کمک نمی کنند، رسیدن به همه این امور و ظوایف به واقع مشکل است و ممکن است موجب ایجاد فشار روانی در آنها شود.
زمانی که افراد دچار فشار روانی مستمر می گردند، میزان انرژی و همچنین صبر و تحمل آنها کاهش می یابد. در این گونه زمانی که مادران خسته از محل کار به منزل باز می گردند، تحمل کوچکترین خطای فرزندشان را نداشته و با او به شدت برخورد می کنند. این کار به رابطه سالم بین مادر و کودک لطمه می زند.
هزینه های مالی
- والدین شاغل مجبورند جانشینی برای مراقبت از فرزندشان برای ساعاتی که در منزل نیستند پیدا کنند.
- از طرف دیگر آنها برای پر کردن اوقات فراغت بچه ها بیشتر از کلاس های آموزشی و تفریحی استفاده می کنند.
- مادران شاغل نیز به دلیل مشغله کاری ممکن است فرصت رسیدگی به همه اموری که زنان خانه دار خود آنها را انجام می دهند از قبیل نظافت منزل، اتو کردن لباس ها و… نداشته باشند و این کارها را به موسسات بسپارند.
- همه این کارها هزینه بر هستند.
اوقات فراغت کمتر
مادران خانه دار می توانند زمانی که فرزندشان در مهدکودک یا مدرسه هستند استراحت کرده و با انرژی مضاعف از فرزندانشان پذیرایی کنند. اما مادران شاغل ترجیح می دهند زمانی که فرزندشان در مدرسه یا مهد کودک هستند کار کنند و عملاً زمانی برای تنها بودن و پرداختن به خود ندارند.
اختصاص دادن وقت کمتری به فرزندان
مادران شاغل نسبت به زنان خانه دار زمان کمتری در خانه هستند بنابراین بخش کمتری از وقت خود را به بچه ها اختصاص می دهند. اما نکته مهم این است که آنها از همین زمان کم به نحو مطلوب استفاده کرده و کاهش کمیت را با افزایش کیفیت جبران می کنند.