به هر زندگی اگر توجه کنید متوجه میشید که زندگی هیچ کسی بدون بالا و پایین و سختی و آسانی نیست. مطمئنا در میان روز و شبهایی که زندگی به نفع شما بوده است، طعم سختی ها و تلخی ها و اتفاقات ناامید کننده را هم تجربه کرده اید. اما آیا هنگام مقابله با دشواری و سختی ها، نیمه پر لیوان را مشاهده می کنید و خوش بین هستید یا همیشه به دنبال نیمه خالی لیوان هستید؟ با پاسخ دادن به این سؤال نشان داده می شود که چه مقدار در زندگی روزمره خود روحیه خوش بینی یا مقابل آن بدبینی دارید.
اگر داوطلبانه و صریحا بیان کردید که بخش زیادی از طرز فکر و نگرش شما در زندگی آلوده به بدبینی می باشد، حتما لازم است با مطالعه تکنیکها و روشهایی که به آنها اشاره خواهیم کرد، عینکهای آلوده به بدبینی را از چشمان شما برداریم. برای شروع می بایست روشهایی را که اشاره خواهیم کرد اجرایی کنید.
پیشنهاد می کنیم انجام دهید: تست آنلاین مثبت اندیشی
احساسات خود چه منفی و چه مثبت را بشناسید
باید اشاره کرد که خوش بینی به این صورت نیست که همیشه و در همه حال و شرابط شاد باشیم. اینکه به زور و فشار سنگین و اذیت کننده سعی کنید خودتان را حتی در شرایط بحرانی و سخت، شاد و بدون مشکل جلوه دهید، رفتار بسیار آزار دهنده و اشتباهی است. برای رسیدن به سلامت روان یا همان خوش بینی لازم است آگاه باشید که سرکوب کردن بیش از حد برخی هیجان و احساسات خاص ممکن است منجر به پریشانی عاطفی چون بدبینی، افسردگی و اضطراببا شدت زیاد شود.
تمرینات ذهن آگاهی انجام بدهید
یکی از مؤلفه های کلیدی در سلامت روان، داشتن ویژگی شخصیتی خوش بینی است که به شما کمک می کند در لحظه و اکنون، بدون هیچ برداشت اشتباه و قضاوت زود هنگامی، به احساسات خود آگاهی کامل داشته باشید و بتوانید آنها را مدیریت کنید. بیشتر مواقع واکنش ها و رفتارهای منفی هنگامی نمایان می شوند که با احساسات خود بتوانید مقابله کنید. برای اینکه توانایی داشته باشید تا خودتان را در زمان حمله هیجان و احساسات منفی مدیریت کنید، لازم است روی مدل نفس کشیدن خود متمرکز شوید. بهتر است که هم جسم و هم هیجان و احساسات خود را بصورت کامل بپذیرید و به جای نپذیرفتن احساسات خود، از بودن آنها در زندگیتان درس عبرت بگیرید.
پیشنهاد می کنیم انجام دهید: تست آنلاین میزان آرامش
در تحقیقات بالینی، مشاهدات درمانی و مطالعات متعددی به اثبات رسیده است که مراقبه ذهن آگاهی در بهتر شدن میزان شدت اضطراب و افسردگی تأثیر بسیار زیاد و مثبتی دارد. برای اینکه از تأثیرات مثبت مراقبه لازم بتوانید بهره ببرید لازم نیست زمان زیادی را به انجام تکنیکها و روشهای مراقبه اختصاص بدهید. پیشنهاد میکنم برای شروع فقط روزی 3 الی 5 دقیقه انجام مراقبه ذهن آگاهی کفایت می کند تا نسبت به احساسات و هیجانات منفی یا مثبت خود، آگاهی بیشتری کسب کنید و آنها را راحت تر بپذیرید.
آیا افکار شما خوش بینانه و مثبت است یا بد بینانه و منفی؟
برای اینکه بدانید آیا دیدگاهتان نسبت به زندگی معمولا خوشبینانه و مثبت است یا بدبینانه و منفی، بد نیست نگاهی مجدد به محتوای نشخوار فکری خود بیندازید. یعنی همان حرف ها و اصطلاحا خود خوری هایی که در ذهن با خود دارید. توصیه می شود نشخوارهای ذهنی خودتان را که در مدت زمان یک روز کامل با خودتان دارید، بررسی کنید و بیشتر از قبل توجه داشته باشید تا مشاهده کنید کدام یک از نشخوارهای فکری منفی نگرانه بیشتر از دیگر افکار تکرار شده اند.
افکاری مثل:
- آیا عادت دارید جنبه های منفی و سیاه هر اتفاقی را بسیار بزرگ می کنید و تمامی جنبه های مثبت را نادیده می گیرید یا اصطلاحا نیمه خالی لیوان را میبینید و به نیمه پر آن توجهی ندارید؟
- آیا در مقابله با افکار و احساسات یا واکنشهای منفی، معمولا خودتان را بصورت ناخودآگاه و از روی عادت سرزنش می کنید؟
- آیا همه چیز یا هر اتفاقی که اطراف شما می افتد، آنرا کاملا سیاه یا سفید می بینید و هیچ حد وسط و خاکستری را در نظر نمی گیرید؟
خوش بینی واقعی با خوش بینی کاذب چه فرقی دارد؟
طبق تعاریف علمی یا عامیانه و تجربی، اصطلاحا خوشبینی کورکورانه یا کاذب یعنی اینگونه تصور کنید که هیچ اتفاق بدی برای شما یا اطرافیانتان نمی تواند بیفتد. اگر این مدل تفکر را داشته باشید موجب اعتماد به نفس کاذب یا بیش از حد و زودباوری در شما می شود که نمی تواند به فرد کمک خاصی کند.
شخصی که واقعا خوشبین است و نقش بازی نمی کند، هیچ چالش و مشکلی را که با آن روبرو می شود را نادیده نمی گیرد و وجود احساسات و تجربیات منفی را منکر نمی شود. چنین فردی زمانی که با چالش و مشکلات موجود در زندگی اش روبرو می شود، آنها را می پذیرد و خودش را فریب نمی دهد و به خود می گوید «من توانایی آنرا دارم که از پس همه مشکلات، با صبر و بردباری و مدیریت صحیح بربیایم».
پیشنهاد می کنیم انجام دهید: تست آنلاین افسردگی
فردی که واقعا به صورت حقیقی و صحیح خوشبین و مثبت نگر باشد، قبل از شروع انجام کاری، ابتدا درباره فعالیت و ورزش پرش از ارتفاع تحقیق و بررسی های کاملی انجام می دهد و می پذیرد پرش از ارتفاع ورزش پیچیده و بسیار خطرناکی است که به آموزش و رعایت نکته های ایمنی ویژه نیازمند است. چنین شخصی به هیچ عنوان به دلیل اینکه باید مسیری سخت و طاقت فرسا را پیش گیرد تا بتواند پرش از ارتفاع داشته باشد، دلسرد نخواهد شد. بلکه فردی که خوشبین حقیقی است برای خود یک هدف تعیین می کند. مثلا من می خواهم پرش از ارتفاع را تجربه کنم و یاد بگیرم. در همان حال که به توانایی و قدرت درونی خودش اطمینان دارد، همه تلاش و برنامه ریزی هایش را برای رسیدن به اهداف تعیین شده اش به کار خواهد گرفت.
خودتان را با دیگران مقایسه نکنید
اغلب اوقات فعال شدن احساس حسادت نسبت به دیگران موجب ایجاد و گسترش افکار منفی می شود. به خاطر داشته باشید غالبا افرادی هستند که اگر خودتان را با آنها مقایسه کنید، خواهید دید اوضاع و احوال و شرایط شما به مراتب مطلوب تر از او است. بنابراین نتیجه می گیریم که از مقایسه های منفی با دیگران پرهیز کنیم و روی نقاط مثبت خودمان تاکید کنیم و کاری به کار دیگران نداشته باشیم. مطالعات و تحقیقات بالینی خاطر نشان کرده است که گله کردن و غر زدن یا نشان دادن احساس حسادت و مقایسه کردن خود با دیگران در افراد می تواند شروع کننده اختلالاتی چون افسردگی و اضطراب باشد.