شاه کلید اصلی روشهای تربیتی صحیح و اصولی، درک تفاوتهای شخصیت و تفاوتهای فردی فرزندان می باشد تا بتوانید در محیطی امن و سالم فرزند خودتان را تربیت کنید. بدون شک همه پدر و مادرها دوست دارند که فرزندانی خوش حال، خوش برخورد، سالم و قابل احترام از سوی اطرافیان باشند.
همه می خواهند فرزندانی داشته باشند که بتوانند به راحتی با اطرافیان ارتباط سالم برقرار بکنند و آسیبی به دیگران نرسانند و به زبان ساده باعث افتخار و سربلندی آنها باشند. هیچ والدی دوست ندارد که به داشتن فرزندی بی ادب یا بی تربیت و مشکل آفرین متهم شود. تکنیکهای موثر و کاربردی آموزشی، به کارگیری مسائل تربیتی اصولی و علمی و بهره مندی از مشاوره متخصص کودک می تواند به شکل بسیار موثری به والدین در تربیت فرزند از ابتدای تولد تا جوانی و بزرگسالی کمک بسیاری بکند.
در آخر اگر بخواهیم تعریف دقیقی از مشاوره تربیت فرزند ارائه کنیم، باید بگوییم که اصول تربیت، آموزش دادن رفتارهای صحیح و مشخص کردن رفتارهای غلط برای پیشگیری از انجام دادن آن توسط کودک است. به بیان ساده تر یعنی «مشاوره تربیت فرزند» به فرزندان شرایط و اصولی را آموزش می دهد که شامل راهکارهای تنبیهی و تشویقی از کودکی تا جوانی و بزرگسالی می باشد. شاید برای شما سوال باشد که آیا بزرگسالان نیز نیاز به تربیت اصولی دارند. باید گفت که بله؛ زیرا همان تربیت دوران کودکی چه خوب و چه بد می تواند بر روی شخصیت افراد تاثیر بگذارد، پس نمی توان تربیت فرزند را مخصوص دورانی خاص دانست.
پیشنهاد می کنیم انجام دهید: تست آنلاین میزان اعتماد به نفس، مشاوره کودک و نوجوان
مشاوره در زمینه کودکان
مشاوره تربیتی در کودکان بیشتر بر محور ارتباط مستقیم فرزند و والدین است که محور و مدیر ارتباط پدر و مادر هستند و خوب و بد را به فرزنشان آموزش می دهند. کودک حالتی منفعل دارد و کارهایی که از او می خواهند را انجام می دهد. مهمترین دوران از زندگی هر شخصی است که می تواند آینده شخص را شکل دهد. پس همه اتفاقات اطراف کودک می تواند در آن تاثیرگذار باشند.
والدین برای آموزش اصول تربیتی فرزندان می بایست اطلاعات و آگاهی های خود را افزایش داده و روشهای برخورد با کودکان خود را بیاموزند تا مشکلات در آینده را در کودکشان بوجود نیاورند.
چالشها و نگرانی های ورود از کودکی به نوجوانی
پس از دوران کودکی یکی از پر چالش و سخت ترین زمانها برای فرد، دوره نوجوانی است که با نشانه استقلال طلبی و جدا شدن از ساختار خانواده و گرایش بیشتر به همسن و سالان و گروه های دوستی خود را نشان می دهد. روشهای تربیت فرزندان در این دوران با زمان کودکی بسیار متفاوت است.
والدین در این دوره دیگر نمی توانند هر چیزی را به نوجوان می گویند و او آنها را عمل کند. بلکه نوجوان آموزش دیده که با اطرافیان و والدین مخالفت کند و به حرفشان گوش ندهد. حتی طغیان و داد و فریاد کند و همین شروعی بر اختلافات میان نوجوان و والدین باشد. اگر پدر و مادرها از روشهای صحیح برخورد با نوجوان آگاه نباشد، می تواند آسیبهای بسیار جبران ناپذیری داشته باشد که دیگر نتوان برای آنها راه حلی پیشنهاد کرد. پس در اینجا اهمیت داشتن مشاوری مجرب و متخصص جهت افزایش آگاهی والدین در این میان بسیار مشهود می باشد.
چالشها و نگرانی های ورود از نوجوانی به جوانی
دورانی که پس از نوجوانی با آن روبرو هستیم و ساختاری متفاوت با آن دارد، دوران جوانی می باشد که هویت فرد در حال شکل گیری نهایی است. یعنی فرد چالشهای محیطی و اجتماعی اطراف خود را چه خوب و چه بد پشت سر گذاشته است و اکنون در حال بدست آوردن هویت جامع خود می باشد و خانواده ها نیز لازم است که روش برخورد با جوانان را آموزش ببینند.
چون اصلا روشهای تربیتی دوران کودکی و نوجوانی در این دوران خیلی به کار آنها نمی آید. مثلا در دوران کودکی پدر و مادرها نقش پر رنگ تری در تربیت دارند و در نوجوانی کمتر و جوانی هم همینطور. جوان خودش می تواند کارهایش را به راحتی خارج از خانه انجام داده و استقلال مالی و عاطفی خود را نیز سر و سامان دهد. البته نه اینکه به کل از خانواده به دور باشد و کاری به کار آنها نداشته باشد. بلکه منظور این است که بیشتر کارهای خود را می تواند مستقلا انجام دهد.
بیشتر بخوانید : روانشناس خوب
سخنی با والدین
در کل باید گفت که هر دورانی چالشها و مشکلات خاص خود را دارد که بایستی با روش مخصوص خودش با آن برخورد کرد. اگر والدین و اطرافیان نتوانند با فرزندانشان ارتباط متناسب با سن و ویژگی هایشان برقرار کنند، به مشکلات بسیار زیادی برخورد خواهند کرد. پس پیشنهاد می شود برای دستیابی به آگاهی در مورد نحوه رفتار با فرزندانمان با مشاورین و متخصصین این حوزه مشورت و همکاری لازم را داشته باشیم که آسیب ها را تا جای ممکن کمتر کنیم.