نوجوانان به دلیل اینکه در این سن قدرت درک بالایی از محیط زندگی ندارند بیشتر در معرض خطرات فردی، اجتماعی قرار می گیرند. از مهم ترین خطراتی که نوجوان را همیشه تهدید می کند و مانند آهنربا به سوی خود میکشاند اعتیاد به سیگار و مواد مخدر است. به همین دلیل والدین باید بسیار مراقب باشند تا نوجوانشان درگیر این مواد خانمان سوز نشوند. در این مقاله قصد داریم به معقوله مقابله با اعتیاد نوجوانان بپردازیم.
تاثیر رابطه والدین با فرزندان در مقابله با اعتیاد با نوجوانان
از مهمترین راه های مقابله با اعتیاد نوجوانان علاوه بر مشاوره اعتیاد، رفتار صحیح والدین با فرزندان است. اگر والدین به نوعی با فرزند خود دوست باشند و هیچگاه از دید بالا به فرزندشان نگاه نکنند و مدام به آن ها باید ها و نباید ها را توضیح دهند می توانند به نوجوانان کمک روحی زیادی بکنند و فشار را از روی فرزند خود از بین ببرند. برخوردهای زشت و رفتارهای خشن و تند با نوجوانان مسیر های نادرستی را به نوجوانان نشان خواهد داد. زیرا در این حالت نوجوانان سعی می کنند که از هر راهی بروند تا لج پدر و مادرشان را در بیاورند. میدانید که این دیدگاه فاجعه است.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: روش های انگیزه مند کردن نوجوانان،مشاوره کودک و نوجوان
در حالی که می شد از راه های مختلف و با زبان خوب و صحیح نوجوانان را اصلاح کرد. پس اولین شرط برای اینکه نوجوان سر به راهی داشته باشید که به سمت سیگار و مواد مخدر کشیده نشود باید در روابط و رفتارتان با نوجوان ثبات داشته باشید و در شان سن و سال و شخصت نوجوان با او رفتار کنید.
فرزندتان را تنها نگذارید
والدین عزیز توجه کنید اگر حمایت ها و پشتیباتی های مادی و معنوی خود را از فرزندتان دریغ کنید باید منتظر اتفاقات بعدی باشید. توجه خود را از فرزندتان نگیرید. کمی غرور را کنار بگذارید و اجازه ندهی رفتارهای دوران بلوغ نوجوان و خشم و غرور او خللی درمحبت شما داشته باشد. عدم حمایت شما از نوجوانتان او را به سمت دوستان ناباب و بعد از سیگار و بعد اعتیاد به مواد مخدر خواهد کشاند. گاهی زمانی به خود می آیید که کار از کار گذشته است و دیگر توجه شما نیز به درد او نخواهد خورد. فراموش کنید که چه وظیفه ای نسبت به نوجوانان دارید. اجازه دهید با شما راحت باشد تا بتواند تمام حرف هایش را به شما بزند و شما در وقت مناسب واکنش خوبی از خود نشان دهید.
نقش محیط خانه در مقابله با اعتیاد نوجوانان
ازجمله نکاتی که در مقابله با اعتیاد نوجوانان نقش بسیار مهمی دارد محیط با ثبات خانواده است. آرامش مهمترین نیازی است که نوجوان در دوران بلوغ به آن نیاز دارد. سعی کنید که این محیط آرام را از او نگیرید. همبستگی خانواده، اخلاق خوب والدین و جلوگیری از استرس های روزانه محیط خانواده باعث می شود که نوجوان به بیرون از خانه گرایش بیشتری پیدا کند. بیرون ماندن نوجوانان زمینه ساز بسیاری از خطرات و تنش ها و اختلافات در نوجوان است.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: بد اخلاقی نوجوانان
اختلافات خانوادگی و اعتیاد نوجوانان
مشکلات خانوادگی که باعث اعتیاد نوجوانان می شود از دیگر مشکلات خانوادگی که نوجوان را به سمت اعتیاد می کشاند عبارت است از اختلافات پدر و مادر، اعتیاد پدر و مادر، مصرف مشروبات الکی در بی بند و باری ها وآزادی های خانواده در روابط آزاد و رفت و آمدهای به دور از قوانین و چارچوب خانواده، برخورد نامناسب با فرزندان برخوردهایی فیزیکی پدر و پسر و دعواهای شدید میان فرزندان، پر جمعیت بودن خانواده ومواردی از این دست از جمله مشکلات خانوادگی است که نوجوان را به سوی سیگار و مواد مخدر و قاچاق سوق می دهد.
حضور والدین
از جمله راه های مقابله با اعتیاد نوجوانان دخالت والدین در بیشتر بخش های زندگی نوجوان است. این موضوع را بسیاری از روان شناسان و مشاوران خانواده تاکید می کنند که مدام مراقب رفت و آمد های آنان باشید. دخالت های شما در زندگی او باید به طور کاملا محسوس باشد. مثلا اینکه بدانید او با چه کسی رفت و آمد دارد. دوستان او که هستند و چگونه می توانید آن ها را بشناسید. گاهی او را تعقیب کنید و مسیر مدرسه تا خانه وخانه تا مدرسه او را چک کنید. متاسفانه بسیاری از والدین به دلیل مشغله و دغدغه خود فرزندشان را کنترل می کنند. به همین دلیل فرزندشان فرصت را غنیمیت می شمارد و در زمانی که کسی روی او نظارتی ندارد علاوه بر فساد اخلاقی و بی بند و باری ها، دور از چشم والدینش به مصرف سیگار و مواد مخدر روی می آورد.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: اثرات شبکه های اجتماعی بر نوجوانان
آشنایی نوجوان با خطر اعتیاد
از دیگر راه های مقابله با اعتیاد نوجوانان آشنایی با خطرات اعتیاد آن هاست. این وظیفه بر عهده والدین و اجتماع می باشد. نوجوانان باید بداند که استعمال سیگار و قلیان چه عواقب تلخی را دارد. می توانید با نشان دادن کلیپ ها و مستندهایی که در اینترنت وجود دارد نوجوان را از عواقب آن آگاه کنیم. این موضوع می تواند نتیجه سریعتری داشته باشد. بسیاری از نوجوانان، که به سمت اعتیاد و مواد مخدر کشیده شده اند از عواقب بعد از آن ها آگاهی ندارند. نمی دانند که با یک بار مصرف دوست دارند دوباره مصرف کنند و این تکرار آن ها را به یک معتاد تبدیل می کند.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: چالش های دوران نوجوانی
بعضی از نوجوانان به دلیل فقر و برخی دیگر به دلیل ثروت زیاد دست به این کار می زنند. برنامه هایی را برای نوجوانان اجرا کنند تا آن ها از این باتلاق دور کنند. این برنامه ها شامل برنامه های آموزشی و آشنایی نوجوانان با این مسائل است. مطمئنا این برنامه ها نتیجه بخش خواهد بود. اعتیاد موضوع بسیار مهمی از کشور است که متاسفانه هر روز بر تعداد مصرف کنندگان افزوده می شود. سعی کنید آنچه درتوان دارید به کار بگیرید تا در آینده فرزندان صالح و خوبی به اجتماع تحویل دهید که علاوه بر موفقیت های فردی باعث سربلندی خانواده و جامعه خود باشند.