واقعیت این است که والدین بهتر است قبل از تصمیم نهایی طلاق از چالش های کودک طلاق مطلع باشد چرا که طلاق اسیب روحی و روانی شدیدی به کودک خواهد زد. به نظر می رسد که ترس کودک از تنها گذاشته شدنشان توسط والدین و از دست دادن والدین، باز خوردهای دردناک و ناراحت کننده اطرافیان، کمبود های عاطفی در اثر ندیدن یکی از والدینحداقل چالش های کودک طلاق است.
تشویش ها به شدت سلامت روان کودک را در معرض خطرات جبران ناپذیر قرار می دهد در آینده باعث بروز مشکلات رفتاری و مسائل عاطفی در کودک می شود.
چالش های کودک طلاق چه چیزهایی می باشد؟
- پدر یا مادر؟
- من با چه کسی زندگی خواهم کرد؟
- خانه من کجا خواهد بود؟
- مسئولیت من با کدام است؟
به نظر می رسد که اولین چالشی که کودک با آن مواجه می شود نگرانی از نداشتن یکی از والدین می باشد، دیگر امکان سپری کردن اوقات زیادی با یکی از والدین را نخواهد داشت. بلاتکلیفی یا آوارگی بین پدر و مادر بسیار نگران کننده خواهد بود. داشتن مسکن ثابت حداقل کمک خواهد کرد که کودک به آرامش بیشتری برسد.
- چه کسی برایم غذا درست می کند؟
- چه موقع پدر یا مادرم را می توانم بببینم؟
- چه اتفاقی اقتاده که من تنها شدم؟
تنهایی، گوشه گیری، انزوا، افسردگی، احساس طردشدگی، عدم امنیت، پرخاشگری، بی اعتمادی، ناتوانی، اضطراب، احساس گناه، خشم، خودخوری و دربه دی و نابسامانی گیجی و بهت زدگی. تخیل رویا در بیداری، افت تحصیلی، نفرت از پدر و مادر، تاثیر منفی در رشد از چالش های کودک طلاق است.
چالش های روانی مخرب در کودک طلاق
- بزهکاری کودکان و نوجوانان، ناسازگاری ها و رفتارهای ضد اجتماعی.
- فحشا بویژه در نتیجه فقر و ناآگاهی.
- اعتیاد زنان، مردان، کودکان و استفاده از کودکان در توزیع مواد مخدر و دیگر فعالیت های غیرمجاز.
- پرخاشگری و ناسازگاری کودکان و نوجوانان، فرار از منزل و ولگردی آنان.
- افت تحصیلی، خودکشی زن یا شوهر و حتی فرزندان آنان.
- کاهش میل به ازدواج در دیگر افراد خانواده بویژه بچه های طلاق.
- اهمال و مسامحه والدین در تحکیم و تربیت فرزندان و آسیب دیدن روانی و اجتماعی.
- بچه های طلاق با گذشت چندین سال نمی توانند ثبات هیجانی و عاطفی خود را به دست آورند.
- از آنجا که هسته مرکزی شخصیت افراد به نظر بسیاری از پژوهشگران روان شناسی در دوران کودکی شکل می گیرد، این گونه کودکان در بسیاری از موارد دچار اختلالات شخصیتی خواهند شد.
- فرزندان طلاق در آینده اکثرا افسرده، گوشه گیر و منزوی هستند و اتکای به نفس آنان نیز بشدت کم می شود.
- فرزندان طلاق آینده ای قوی را برای خود تصور نمی کنند و اطمینان خود را به ارکان زندگی از دست می دهند و در آینده نسبت به افراد پیرامون خود و مقیاس بالاتر اجتماع، به نوعی بی اعتنایی و بی توجهی کشیده می شوند.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: اثرات طلاق
چالش های کودک طلاق در سنین مختلف
طلاق تمام اعضای خانواده را تحت تاثیر قرار می دهد؛ ولی بیش ترین تاثیر را روی کودکان می گذارد. کودکانی که در سنین پایین تر هستند، ضربه بیش تری از طلاق می بینند.
بیشتر بخوانید: مشاوره طلاق
چالش های طلاق بر روی کودکان با توجه به سن آنها تفاوت دارد
اغلب کودک 2 تا 6 سال احساس می کنند که کنترل از دستشان خارج شده و منجر به افزایش کج خلقی ها، خشم و اضطراب می شود. والدین در این وضعیت می بایست قوانین قبلی خانه را تا حد ممکن یکسان نگه دارند و هردوی آن ها غالباً با کودک تعامل داشته باشند.
در وضعیت ایده آل کودک هر روز با هر دوی آن ها ارتباط مستقیم یا تلفنی و حتی ارتباط تصویری از طریق اینترنت داشته باشد. هر چه قدر که بیشتر احساس کنند که در زندگی شان پدر و مادر دارند، احساس امنیت و عشقشان حتی در سنین خیلی پایین بیشتر خواهد بود. تصاویر کودک با هر دو والدین و نیز یک آلبوم عکس یا یادآورهای دیگر رابطه بین والدین و فرزند حیاتی است.
همچنین مهم است که والدی که زمان فرزندپروری بیشتری در اختیار دارد (غالبا مادر)، به صورت مستدام از والد دیگر صحبت کند. به کودک یادآوری کند که هردوی والدین برای امنیت, عشق و توجه بیشتر با هم همکاری می کنند. بچه های کوچک نیز ممکن است برای دفعات اولی که به تنهایی با پدر یا مادر خود وقت می گذرانند، خجالتی یا ترسو باشند، بنابراین هردوی والدین باید در این زمان ها آن را تشویق و حمایت کنند.
مطالعات چالش های طلاق در کودک در رده سنی ۶ تا ۸ سال، آنها را با عنوان دلسوزان والدین شناخته می شوند. آن ها واقعا می خواهند که پدر و مادر احساس خوبی داشته باشند و در زندگی جدیدشان شاد باشند. این کودکان تمایل دارند که راجع به هر یک از والدین با دیگری صحبت کنند
و فراهم کردن شرایط برای کودک برای بیان نکات مثبت و این که به او اجازه دهید تا در خانه شما راجع به والد دیگرش احساس خوبی داشته باشد، ضروری است. همچنین باید از طعنه زدن و پرسیدن سوالاتی که باعث ناراحتی کودک می شود، اجتناب کرد.
هرچند ممکن است شما به دلیل بالغ شدن، در رابطه با طلاق خوشحال یا خوشبین باشید، احتمال دارد که بچه ها در این سن ناراحت شوند و کودکان در طلاق احساس تنهایی یا بی کفایتی داشته باشند. گوش دادن به آن ها بدون قضاوت و اجازه دادن به آن ها برای داشتن احساسات خود در مورد طلاق و صحبت کردن با شما در مورد آن ها بسیار مهم است.
یافتن یک مشاور برای این گروه از کودکان بهترین راه حل است، زیرا آن ها نمی توانند به راحتی راجع به احساساتشان با شما صحبت کنند چرا که احساس می کنند ممکن است شما را ناراحت کنند. با این حال، آن ها می توانند بدون هیچ مشکلی در گفتگو با یک غریبه صحبت کنند.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: تاثیر طلاق بر زندگی افراد
و اما چالش های کودک طلاق از 8 سالگی به بعد
چالش های کودک طلاق نه تا دوازده ساله به دلایل مختلف بیشتر است، تغییرات احساسی این گروه سخت خواهد بود، بی قراری یا رد کردن طلاق در این رده سنی در کودکان در طلاق، طبیعی است. چون در این رده سنی کودکان به مشکلات موجود در خانواده آگاه خواهند شد و با توجه به این که پدر و مادر را مقصر طلاق می دانند، نمی خواهند با هیچ یک از آن ها ارتباط داشته باشند.
در نهایت این مسئله کودک را به خطر می اندازد، چرا که به وجود پدر و مادر در زندگی نیاز دارد. هر یک از والدین که رابطه مداوم با کودک دارند، بایستی رابطه بین فرزند با والد دیگر را تشویق و حتی تسهیل کنند. معمولا وقتی کودک متوجه می شود، که پدر یا مادر هنوز هم پدر یا مادر خوبی است، به همکاری با او علاقه نشان می دهد که تنها به حفظ رابطه دوستانه بدون در نظر گرفتن نتایج آن کمک می کند.