یکی از معضلاتی که جوامع امروزی به آن دچار هستند، پدیده اعتیاد و گرایش جوانانبه مواد مخدر می باشد. این مشکل بزرگ از جنبه های بسیاری قابل بحث می باشد. زیرا سر منشا بسیاری از مفاسد و مشکلات اخلاقی است. این ماده خانمان سوز سالانه زندگی میلیون ها نفر از مردم جهان را به خطر می اندازد و سرمایه بسیاری را هدر می دهد. این معضل از جنبه های مختلفی قابل بحث است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
عواقب فردی گرایش جوانان به مواد مخدر
از جهت فردی، میتوان گفت که زندگی جوانان با مصرف مواد مخدر به طور کامل نابود خواهد شد. مواد مخدر، جوان را تحت استثمار خود در می آورد. جوانی که در ابتدای راه زندگی است و شورو اشتیاق برای تحصیل و موفقیت در اجتماع باید در فکر و اندیشه او بجوشد با روی آوردن به مواد مخدر تمام آمال و آرزوهایش نقش بر آب می شود. این معضل بزرگ باعث بی تفاوتی جوان نسبت به زندگی و آینده و اجتماع می شود. خصوصیاتی چون ضعف و ناتوانی در زندگی، سستی و بی حسی، مشکلات بهداشت فردی، مبتلا شدن به انواع بیماری های عفونی مانند ایدز و سرطان های ریه و پوست، خود فروشی، فساد جنسی سرمنشا همین مواد مخدر میباشد.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: مشاوره اعتیاد به مواد مخدر تلفنی
عواقب روانی ناشی از گرایش جوانان به مواد مخدر
مشکلات روحی و روانی، افسردگی های حاد، پرخاشگری و بی هدف بودن در زندگی، بی مسئولیتی، دزدی از منزل، بی حوصلگی، کاهش وزن، مشکلات خواب و عدم تمرکز خواهد بود. این عواقب شاید کمترین چیزی است که در زندگی فردی جوان به آن اشاره شده و تنها خود می داند که اعتیاد با زندگی او چه می کند.
عواقب اجتماعی
متاسفانه استعمال مواد مخدر دامنه گسترده تری دارد.علاوه بر اینکه شخصیت فردی او زیر سوال می رود شخصی که معتاد است در اجتماع نیز جایی ندارد. شان و منزلت و جایگاه اجتماعی او پایین می آید و به همین دلیل فردی منزوی و تنها خواهد ماند. علاوه بر این در جوامعی که گرایش جوانان به مواد مخدر بیشتر است معمولا هزینه های بسیاری صرف مبارزه با قاچاق و مواد مخدر و درمان معتادان خواهد شد و اگر این هزینه ها را صرف کار دیگری کرده بود مطمئنا جامعه ای موفق و پیشرفته تری می بود.
عواقب اقتصادی
از جمله معضلات گرایش جوانان به مواد مخدر، مشکلات اقتصادی است. خسارات ناشی از استفاده از مواد مخدر شامل هزینه های صرف شده برای مبارزه با قاچاق و جمع کردن معتادان از شهر خواهد شد. همچنین هزینه نگهداری از معتادان در بازپروری، خروج ارز از کشور را نیز به آن اضافه کنید که سالیانه میلیاردها تومان برای دولت هزینه دارد.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: اعتیاد به الکل و تأثیرات آن – مشاوره اعتیاد
عوارض خانوادگی
متاسفانه خانواده مهم ترین و آسیب پذیر ترین بخش در این مورد است. گرایش جوانان به مواد مخدر یک نسل را به خطر می اندازد. این عوارض شامل خشونت و اختلافات خانوادگی، مشکلات تحصیلی، منزوی کردن خانواده در رفت و آمد ها و عدم مشارکت و حضور در اجتماع است. اختلافات روانی پدر و مادرها، خودکشی، بر هم خوردن ثبات و آرامش محیط خانواده، سرد بودن روابط، فشار روانی که به خانواده وارد می شود غیر قابل وصف است.
عوامل موثر در گرایش جوانان به مواد مخدر
این موضوع نیز از این جهات قابل بحث است
- عوامل فردی
- عوامل اجتماعی
- عوامل خانوادگی
عوامل فردی
متاسفانه امروزه به دلیل مشکلات اقتصادی و اجتماعی، جوانان مدام نگران زندگی و آینده خود هستند و به دنبال کسی یا چیزی هستند که به آنها آرامش دهد. متاسفانه گاهی به دلیل بی توجهی خانواده ها نسبت به نوجوانان و جوانان خود، عده ای راه را اشتباه میروند. اما چه عواملی باعث گرایش جوانان به مواد مخدر می شود؟
- جوانانی که اعتماد به نفس پایین دارند.
- در تصمیم گیری های زندگی ناتوان و ضعیف هستند.
- اختلالات یادگیری و مشکلات درسی دارند.
- بی خوابی های شدید دارند یا دچار اختلالات خواب هستند.
- استرس شدید دارند.
- منزوی هستند.
- در دوست یابی ضعیف هستند.
- سرکش و بی مسئولیت هستند.
- معمولا گرایش بیشتری به سیگار و مواد مخدر دارند.
عوامل اجتماعی
تاثیر اجتماع در گرایش جوانان به مواد مخدر بسیار زیاد است. از جمله این عوامل می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- طرد شدن از طرف دوستان واطرافیان و تنها ماندن در اجتماع
- عدم وجود امکانات اولیه زندگی برای جوان
- عدم آشنایی و توجیه شدن جوانان نسبت به عواقب استعمال سیگار و مواد مخدر به علت کم کاری برنامه های اجتماعی
- عدم امیدواری به آینده و نداشتن هدفی روشن
- تقلید از افراد ثروتمند که رتبه های اجتماعی بالایی دارند
- بزرگ نشان دادن خود وبه نوعی جلب توجه کردن
- مشکلات اقتصادی جوانان
- عدم سرمایه برای شروع کردن حرفه مورد علاقه
- پشتیبانی نشدن از طرف خانواده و بی توجهی والدین
- عدم اشتغال زایی و بیکاری جوانان
پیشنهاد می کنیم بخوانید: نوجوانان و مصرف روان گردان ها
عوامل خانوادگی
خانواده نیز در گرایش جوانان به اعتیاد نقش پر رنگی دارد. اگر خانواده ها نسبت به این مسائل آموزش دیده باشند و راه های دوری فرزندشان را از این ماده خانمان سوز بدانند، درصد گرایش جوانان آن ها به دود و سیگار و اعتیاد بسیار پایین خواهد آمد. از جمله عوامل خانوادگی در گرایش جوانان به مواد مخدر می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- بی بند و باری اخلاقی
- تنهایی
- تشنج و درگیری های خانوادگی
- شلوغ بودن خانواده و جمعیت فرزندان
- بی توجهی به مسائل و مشکلات جوانان
- هماهنگ نبودن والدین در تربیت نوجوان و جوان
- مصرف مواد مخدر توسط یکی از اعضای خانواده
- تحقیر و تمسخر کردن جوانان
- محبت نکردن به جوانان
- مشکلات اقتصادی و اجتماعی خانواده
از جمله عواملی است که درصد گرایش جوانان به مواد مخدر را روز به روز بیشتر خواهد کرد. خانواده های عزیز با توجه به مشکلاتی که هر روز جامعه با آن درگیر است، بهتر است بیشتر مراقب جوانان و رفت و آمدهای و دوست های او باشید. به محض تغییرات رفتاری فرزندتان هر چه سریعتر اقدامات لازم را انجام دهید. مطمئنا با توجه و سخت گیری والدین جوان به راحتی به سمت مواد مخدر نخواهد رفت. سعی کنید حتماً از یک مشاور اعتیاد و خانواده خوب استفاده کنید. مطمئناً مشاوره خانواده می تواند در بهبود وضع جوان کمک نماید.