معمولاً خیلی از افرادی که برای مشاوره گرفتن، به مشاوران روانشناسی مراجعه می کنند، از این موضوع شکایت دارند که نمی توانند، جلوی وسوسه های خود را بگیرند. مشاوران مراکز روانشناسی معتقدند یکی از دلایل اصلی این امر، ضعیف بودن ذهن مشاوره شوندگان است. لذا مشاوران و روانشناسان تلاش می کنند در جلسات مشاوره، با ارائه تمرین هایی به مشاوره شوندگان، ذهن آن ها را تقویت نمایند. در ادامه، مقاله ای از سایت معتبر روانشناسی psychologytoday ارائه شده است. در این مقاله امی مورین (Amy Morin) روانشناس و مشاور سایت روانشناسی امروز، به مسئله تقویت ذهن خود از دیدگاه روانشناسی پرداخته است.
اهمیت تقویت ذهن و هوش از دیدگاه مشاوران روانشناسی
مشاوران روانشناسی معتقدند که چه بخواهید در مقابل وسوسه خوردن یک کاپ کیک تسلیم نشوید و چه بخواهید در مورد رسیدن به اهدافتان کوتاه بیایید در هر صورت باید پشتکار داشته باشید. ما مشاوران پیشنهاد می کنیم قبل از اینکه کم ارادگی خود را سرزنش کنید یا برای عملکرد نامناسبتان بهانه تراشی کنید، این را در نظر بگیرید: برای رسیدن به حداکثر توانایی ذهنی و ساختن عضلات ذهنی قوی فقط به چند دقیقه تمرین در روز نیاز دارید. تجربه مشاوران روانشناسی نشان می دهد قوی کردن ذهن چیزی شبیه قوی کردن قدرت جسمی است.
رفتن 50 شنا در طی روز فقط چند دقیقه زمان از شما می گیرد، اما انجام آن به طور مداوم به شما کمک می کند که قدرت جسمانی خود را به میزان زیادی بالا ببرید. مشاوران روانشناس همین موضوع را در مورد عضلات ذهنی افراد نیز صادق می دانند. از دیدگاه مشاوران، شما می توانید فقط با چند دقیقه در روز، مغز خود را برای فکر کردن به راهکارهای دیگر آموزش دهید، احساسات خود را مدیریت کنید و به طور مولد رفتار کنید. اگر از مشاوران مشورت بخواهید می گویند که شما با ورزش پایدار می توانید ذهنی قوی داشته باشید.
هرچند که در روانشناسی تمرینات زیادی برای قوی شدن ذهن معرفی شده است اما در اینجا به سه مورد پرداخته شده است. این تمرینات ذهنی به شما کمک می کنند تا عضلات ذهنی خود را در عرض پنج دقیقه یا کمتر قوی کنید.
چیزهایی را که به خاطر آنها سپاسگزار هستید را مشخص کنیم
تجربه مشاوران روانشناسی مشخص کرده است که شمارش نعمت ها در مقابل مشقاتی که تحمل می کنید تأثیر زیادی بر سلامت روان شما دارد. مطالعات روانشناسان همواره نشان داده که سپاسگزاری بابت نعمت ها باعث افزایش شادی و کاهش افسردگی می شود. پیشنهاد ما مشاوران این است که سپاسگزاری را به یک عادت روزانه تبدیل کنید. هر روز سه مورد را که در زندگیتان به خاطر آن ها سپاسگزار هستید را شناسایی کنید. این موضوع به قدری ساده است که مثلا می توانید به خاطر آب سالمی که درون شیر آب وجود دارد سپاسگزار باشید و یا اینکه بابت یک نسیم خنک در یک روز گرم شکرگزاری نمایید.
مطالعات روانشناسان و تجربه مشاوران نشان داده که شما می توانید ساختار فیزیکی مغز خود را با استفاده از عادت قدردانی تغییر دهید. برای این کار مشاوران پیشنهاد می کنند یک دفترچه شکر گزاری برای خود درست کنید، چیزهایی را که بخاطرشان در طول روز سپاسگزار بودید لیست کنید. این کار را برای خودتان تبدیل به یک عادت کنید و هر شب قبل از خواب نعمت هایی را که به خاطرشان سپاس گزارید را شناسایی کنید. تجربه رواشناسان نشان می دهد که با ادامه این روند، شکرگزاری به یک عادت اساسی تبدیل می شود و شما از طریق آن مزایای فراوانی از جمله بهبود خواب و افزایش ایمنی در سیستم دفاعی بدنتان را تجربه خواهید کرد.
برای تقویت ذهن خود ذهن آگاهی را تمرین کنیم
غیر ممکن است بتوانید اتفاقی که در هفته گذشته افتاده درستش کنید یا این که فاجعه ای را که قرار است فردا اتفاق بیفتد را پیش بینی کنید. راهکار مشاوران روانشناسی برای مواجهه با این وضعیت ذهن آگاهی است. از دیدگاه روانشناسی، ذهن آگاهی یعنی حضور در لحظه حال. از آنجا که تنها زمانی که شما می توانید رفتار خود را تغییر دهید، زمان حال است، در نتیجه مهم است که بتوانید در اینجا و اکنون تمرکز کنید. علم روانشناسی نشان می دهد که ذهن آگاهی دارای مزایای فیزیکی و روانی بسیاری است.
روانشناسان کاهش استرس و گفتگوی درونی مشفقانه بیشتر نسبت به خود را از مزایای ذهن آگاهی می دانند. به همین دلیل مشاوران روانشناسی پیشنهاد می کنند تنها برای یک دقیقه بر روی آنچه که در اطراف شما اتفاق می افتد، تمرکز کنید. گوش کنید تا ببینید چه صداهایی می شنوید. به اطراف اتاق نگاه کنید و آنچه را که متوجه می شوید ببینید. بدن خود را سریع اسکن کنید و توجه کنید که چگونه احساس می کنید. تجربه مشاوران در جلسات مشاوره ثابت کرده است که با تمرین منظم، شما می توانید تمرکز خود را افزایش دهید. که البته در دنیای سریع و در حال گذر امروز ریسدن به تمرکز، امری دشوار است. پس از انجام این راهکار روانشناسی، شما می توانید از هر لحظه لذت ببرید، چرا که برنامه های دیروز و نگرانی های فردا، شما را کمتر پریشان می کنند.
قانون مثل این که را اجرا نماییم
احساس متفاوتی داشتن برای به وجود آوردن تغییر و عمل کردن طبق آن می تواند وسوسه انگیز باشد. مطالعات روانشناسی و تجربه مشاوران نشان می دهد که شما باید مانند شخصی که دوست دارید باشید رفتار کنید تا در احساسات شما نیز تغییر به وجود آید. روانشناسان معتقدند وقتی که شما رفتار خود را عوض می کنید، افکار و احساسات شما از شما پیروی خواهند کرد و آن ها نیز تغییر می کنند.
وقتی افراد غمگین می شوند، معمولاً شانه هایشان را پایین بندازند و به کف اتاق نگاه می کنند. از دیدگاه روانشناسی این کار باعث می شود که فرد در حالت افسردگی باقی بماند. به همین دلیل مشاوران پیشنهاد می کنند در این حالت شانه های خود را به عقب بیندازید و لبخند بزنید. نتایج مطالعات روانشناسی و همچنین جلسات مشاوره نشان می دهد که این کار حالت روحی و روانی افراد را به سرعت بهبود می بخشد و فرد مشاوره شونده سریع تر به وضعیت معمول خود بازمی گردد.
تذکری به جا برای تقویت ذهن و حافظه
مشاوران روانشناس، پیشنهاد می کنند، همیشه وقتی می خواهید کاری را انجام دهید، منتظر به وجود آمدن احساس اعتماد به نفس نباشید. در عوض، از خود بپرسید، چگونه می توانم با اطمینان عمل کنم؟ تجربه جلسات مشاوره با افراد مشاور، نشان می دهد که عمل کردن مانند یک فرد مطمئن و دارای اعتماد به نفس، حتی زمانی که شما نسبت به خودتان پر از شک و تردید هستید، به شما کمک می کند تا در مورد خود احساس اطمینان پیدا کنید.
تحقیقات روانشناسی نشان می دهد که با اعتماد به نفس عمل کردن، حتی اعتماد افراد دیگر را نیز نسبت به شما افزایش می دهد. برای مواجهه با وضعیت های پیچیده مشاوران روانشناس پیشنهاد می کنند که خود را جای یک فرد با قدرت ذهنی بالا بگذارید و سعی کنید از خودتان بپرسید، یک فرد با شخصیت ذهنی قوی چه کاری انجام می دهد؟ سپس، به صورتی که در ذهنتان احساس قوی بودن کرده اید عمل کنید. مطالعات روانشناسی نشان داده است که با ادامه این روند شما روز به روز قوی تر و قوی تر می شوید.
تجربه مشاوران برای انجام بهتر ورزش ذهنی
هر روز فرصتی برای رشد عضلات ذهنی است. تجربیات مشاوران و روانشناسان نشان می دهد که تمرینات ساده و کوتاه مدت که به طور مداوم در طول زمان انجام می شوند به شما در ایجاد قدرت ذهنی کمک خواهند کرد. جلسات مشاور و مطالعات روانشناسان این واقعیت را نشان می دهد که توجه به عادت های بد، قدرت ذهنی افراد را کاهش می دهد.
داشتن احساس تاسف برای خود، رها کردن یک کار پس از اولین شکست، و رها کردن و ندیده گرفتن قدرت خود از جمله عادت هایی هستند که می تواند تمرین های ذهنی معمول شما را ویران کند. به همین خاطر مشاوران تأکید دارند که این عادت های ناسالم را کنار بگذارید تا بتوانید کارها را دقیق تر و راحت تر انجام دهید.
بد نیست بدانید روانکاوی فردی خارج از کشور یکی از روش های روان درمانی است که در آن فرض بر این است که پایه مشکلات کنونی ریشه در گذشته فرد دارد. گذشتهای که در قسمت ناخودآگاه ذهن وجود دارد و مراجعه کننده نسبت به آن آگاهی ندارد. این روش درمانی به این مسئله میپردازد که قسمت ناخودآگاه انسان چگونه میتواند بر رفتار و افکار او تأثیر بگذارد.