گرمازدگی یکی از مشکلاتی است که کودکان معمولاً دچار آن میشوند و این مشکل میتواند برای والدین بسیار دردسرساز باشد. در این مطلب قصد داریم توضیحاتی درباره نحوه برخورد و درمان کودک گرمازده را ارائه دهیم تا با یادگیری یک سری از روش های بسیار مفید برای درمان کودک گرمازده بتوانید این مشکل را در کودک گرمازده خود حل کنید.
کودک گرمازده چه مشخصاتی دارد؟
قبل از اینکه بخواهیم به روشهای درمان کودک گرمازده بپردازیم، ابتدا این موضوع را بررسی کنیم که کودک گرمازده چه ویژگی ها و مشخصاتی دارد و چطور متوجه شویم که کودک ما گرما زده شده است ؟ اولین ویژگی کودک گرمازده کم آب شدن بدن او است، خستگی و ضعف از دیگر ویژگیهای کودک گرمازده هستند که خیلی سریع می توانید از روی این دو ویژگی کودک گرمازده را تشخیص دهید، سر درد، حالت تهوع و پوست سرد و مرطوب نیز از دیگر ویژگی ها و مشخصه های کودک گرمازده میباشند.
مرحله اول گرمازدگی کودک
به صورت کلی گرمازدگی کودک دارای دو مرحله است، مرحله اول گرمازدگی کودک بسیار خفیف می باشد و شما معمولاً میتوانید این مرحله از گرمازدگی کودکی گرمازده را از روی ویژگی هایی همچون گرفتگی عضلات ساق پا و دست بشناسید. این گرفتگی عضلات معمولا به این دلیل اتفاق می افتد که کودک گرمازده بر اثر بازی در هوای گرم مقدار زیادی آب بدن خود را از دست می دهد و به همین علت دچار گرفتگی عضلات می شود. حال سوالی که پیش میآید این است که در این مرحله چگونه میتوان کودک گرمازده را درمان کرد؟ برای پاسخ به این سوال باید گفت که شما برای درمان کودکی گرمازده در این مرحله کافی است او را در یک محیط خنک قرار داده و مقداری آب به او دهید تا آب بدن او باز گردد.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: با کودک بی قرار خود چه کنیم؟
گرمازدگی شدید کودک گرمازده
مرحله شدیدتری از گرمازدگی کودک گرمازده وجود دارد که به آن فرسودگی گرمایی گفته می شود، از جمله مشخصههای کودک گرمازده در این مرحله از گرمازدگی می توان به مواردی از قبیل سردرد، استفراغ، بی قراری و حالت تهوع اشاره کرد. در این مرحله نیز شما می توانید کودک گرمازده را در یک محیط خنک قرار دهید و به او نوشیدنی هایی از جمله دوغ دهید که باعث می شود تا دمای بدن کودک به سرعت کاهش پیدا کند همچنین شما میتوانید او را پاشویه کنید.
مرحله سوم از گرمازدگی کودک گرمازده
خطرناک ترین مرحله گرمازدگی برای کودک گرمازده این مرحله می باشد، معمولاً این درجه از گرمازدگی هنگامی رخ می دهد که کودک مدت زمان بسیار زیادی درون یک محیط گرم تر از محیط بیرون مانند خودرو قرار گرفته باشد، از جمله ویژگی هایی که کودک در این مرحله از گرمازدگی از خود نشان می دهد می توان به مواردی از قبیل: شوک، قرمزی صورت و اختلال هوشیاری اشاره کرد. در چنین شرایطی نیز شما باید کودک را به یک محیط خنک تر منتقل کرده و از آنجایی که کودک دچار شوک شده است پاهای او را از سطح بدن او بالاتر نگه دارید تا خون رسانی به قسمت بالایی بدن کودک گرمازده بیشتر شود.
اقدامات اولیه برای درمان کودک گرما زده
برای درمان کودک گرمازده شما باید مراحلی را طی کنید که در اینجا به بررسی هر یک از این مراحل خواهیم پرداخت. در مرحله اول شما باید سعی کنید کودک را به سایه برده و در یک جای خنک قرار دهید، در صورت امکان سعی کنید لباس کودک را در بیاورید تا هوای خنک به صورت مستقیم با بدن او در تماس باشد، مرحله سوم از اقدامات اولیه برای درمان کودک گرما زده این است که سعی کنید کودک را به خوردن و آشامیدن تشویق کنید تا با خوراندن خوراکی ها و نوشیدنی های خنک دمای بدن او را کاهش دهید، در صورت امکان سعی کنید کودک را در یک حمام خنک شستشو دهید البته توجه داشته باشید که آبی که برای شست و شو استفاده می کنید نباید آب سرد باشد.
نکته بسیار مهمی که درباره درمان کودک گرمازده باید بدانید این است که اگر این اقدامات اولیه و درمان کودک به تأخیر بیفتد ممکن است عواقب بسیار ناخوشایند و خطرناکی را برای کودک گرمازده داشته باشد.
چگونه از گرمازدگی کودک جلوگیری کنیم؟
برای اینکه کودک گرما زده نشود بهتر است روش هایی را به کودک بیاموزید. همواره پیشگیری بهتر از درمان است و اگر شما بتوانید از گرمازدگی کودک خود جلوگیری کنید بهتر از این است که اقدام به درمان کودک خود کنید، بنابراین این مطلب را به خوبی مطالعه کنید تا از روش های پیشگیری از گرمازدگی کودک آگاه شوید. برای اینکه کودک گرمازده نشود سعی کنید به او بیاموزید که در صورتی که در هوای گرم و آفتابی می خواهد بازی کند قبل از بازی کردن مقدار زیادی آب بنوشد و همینطور بعد از بازی نیز آب از دست داده بدن خود را جبران کند حتی اگر احساس تشنگی نداشته باشد.
سعی کنید لباسهایی را به کودک خود را بپوشانید که رنگ روشن باشند و تمام بدن او را پوشش ندهند، فعالیتهای فیزیکی کودک خود را به قبل و بعد از ظهر محدود کنید تا کودک گرمازده نشود چرا که در این ساعات از روز دمای هوا پایین تر می باشد. مهمترین نکته درباره پیشگیری از گرمازدگی کودک این است که به او آموزش دهید در صورتی که گرمازده شد به سرعت به منطقهای خنک تر برود تا دمای بدن کاهش پیدا کند.
نکات پایانی برای پیشگیری از گرمازدگی کودک
برای اینکه کودک گرما زده نشود هنگامی که مجبور هستید او را از خانه بیرون ببرید سعی کنید همواره مقدار زیادی نوشیدنی و مایعات در کنار شما باشد و حتی اگر کودک احساس تشنگی نکرد هم به او مقداری از این مایعات بدهید تا دمای بدن او کاهش پیدا کند و آب بدن او نیز کاهش نیابد. همچنین سعی کنید در صورتی که مجبور هستید نوزاد خود را به بیرون از خانه ببرید در فواصل کوتاه به او شیر دهید تا دچار گرمازدگی نشود، کودک گرمازده هنگامی که نوزاد باشد مشکلات بسیار زیادی را برای شما ایجاد خواهد کرد، بنابراین همواره به این نکات توجه داشته باشید.