آداب معاشرت، نوعی از قوانین رفتاری محسوب می شوند که امکان محترمانه رفتار نمودن و برخورد کردن فرد با دیگران را فراهم می آورد. در پرتو آگاهی از نکات آداب معاشرت احتمال برقراری تعامل اجتماعی موفق و سازنده افزایش پیدا می کند. لازم به ذکر است که آداب مرتبط با معاشرت در زمره قوانین ثابت و همیشگی قرار نمی گیرند و از فرهنگی به فرهنگ دیگر با تفاوت های بسیاری همراه می باشد. گذشت زمان نیز باعث تغییر و تحول این آداب می گردد.
آداب معاشرت همه حوزه های رفتاری انسان ها را در بر می گیرد. بر همین اساس، فراگیری این آداب در بهبود بخشیدن به روابط و ارتقای مهارت های ارتباطی، از درجه اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد. بدون تردید، حالت صورت هر فرد، اولین موضوعی می باشد که دیگران به آن دقت می کنند.
فارغ از معیارهای زشتی و زیبایی، صورت هر کس به خوبی نمایانگر وضعیت درونی فرد می باشد. به قول معروف، رنگ رخساره خبر می دهد از سر درون. بنابراین می توان اذعان نمود که از مؤلفه های حائز اهمیت برای برخورداری از آداب معاشرت صحیح، مدیریت و کنترل حرکات صورت به شمار می رود.
نقش آداب معاشرت در تعاملات اجتماعی
بدون تردید، برخورداری از آداب معاشرت صحیح در برقراری تعاملات اجتماعی و حفظ این روابط بسیار تاثیر گذار و مؤثر می باشد. نوع برخورد و نحوه رفتار هر فرد در اجتماع منعکس کننده شخصیت و هویت او می باشد. بر همین اساس، در صورتی که در تعاملات اجتماعی، شخص آداب مهم آن را رعایت نکند، شانس برقراری تعامل اجتماعی موفق و مناسب با دیگران را به میزان بالایی از دست می دهد.
بر این اساس، رعایت نکات مرتبط با آداب معاشرت صحیح در روابط اجتماعی علاوه بر افزایش جذابیت فرد برای دیگران، برخوردی حرفه ای و اصولی را صورت می دهد. بنابراین، برای داشتن یک تعامل سازنده و موفق، رعایت نکاتی بیش از پیش ضرورت پیدا می کند.
بلند صحبت نکردن در مکان های عمومی، زل نزدن به دیگران به ویژه در هنگام قرار گرفتن در فضاهای عمومی، خودداری کردن از انداختن آب دهان در محافل عمومی و سوال شخصی نپرسیدن به منظور برقراری تعامل اجتماعی، از دیگر نکات حائز اهمیت در رعایت آداب و اصول معاشرت می باشد. بسیاری از افراد تصور می کنند که با زیر پا گذاشتن حقوق دیگران، به عنوان فردی زرنگ و زیرک شناخته می شوند.
باید خاطر نشان کرد که پایمال نکردن حقوق دیگران و احترام به حقوق شهروندی، ریشه در فراگیری آداب و اصول معاشرت آنها دارد. از دیگران نکاتی که رعایت آنها دال بر برخورداری فرد از آداب معاشرت صحیح است، حفظ کردن طمأنینه و آرامش خود در برخورد با دیگران می باشد. همچنین حاضر شدن به موقع برای رفتن به قرار مورد نظر، از جمله تعاملات پسندیده اجتماعی تلقی می گردد.
نحوه برخورداری از آداب معاشرت در فضای مجازی
آگاهی از آداب معاشرت در فضای مجازی به ویژه با فراگیر شدن شبکه های مجازی در ابعاد زندگی انسان، اهمیت و ضرورت بسیار زیادی پیدا کرده است. بدون اغراق، اغلب افراد احترام و ارزشی به میزان دنیای حقیقی، برای فضای مجازی قائل نمی باشند. در نتیجه، رفتارهای انجام شده آنها در این فضاها نیز از اهمیت چندانی برخوردار نمی باشد.
گمنامی و ناشناخته بودن افراد در شبکه های مجازی، بستر مناسب برای نشان دادن هر رفتاری را برای آنها فراهم آورده و با دیگران هر نوع برخوردی را صلاح بدانند انجام می دهند. ناگفته نماند که پیش از استفاده از هر ابزاری، آگاهی یافتن از فرهنگ آن، از درجه اهمیت بسزایی برخوردار می باشد. بنابراین لازم است که نکات آداب معاشرت صحیح در فضای مجازی رعایت گردد. بر این اساس، در اولین مکالمه و برخورد نباید دیگران را با لفظ «تو» مورد خطاب قرار داد.
متاسفانه یکی از مسائلی که در فضاهای مجازی به وفور دیده می شود، متوسل شدن به شوخی های نامناسب و تیکه پرانی در این فضا می باشد. علاوه بر اینکه این عمل به نوعی مزاحمت تلقی می گردد، برای اشخاص ناخوشایند و آزار دهنده جلوه می نماید. بنابراین، خودداری کردن از ایجاد مزاحمت برای دیگران، دعوت نکردن دیگران بدون اجازه آنها به گروه های گوناگون، پرهیز از فوروارد کردن مطالب زیاد به دیگران و جلوگیری از انتشار مطالب نادرست و شایعه پراکنی، از نکات بارز رعایت آداب معاشرت در فضای مجازی به شمار می آید.
برخورداری از آداب معاشرت صحیح در غذا خوردن
بدون اغراق، نحوه غذاخوردن افراد، در میزان برقراری تعامل اجتماعی پایدار با دیگران بسیار تاثیر گذار می باشد. به همین جهت، رعایت نکات آداب معاشرت در غذاخوردن در این زمینه حائز اهمیت به شمار می رود. در ادامه برخی از نکات مهم فراگیری اصول معاشرت در غذا خوردن را بیان می نماییم.
صحبت نکردن با دیگران با دهان پر، غذا خوردن آرام، هورت نکشیدن نوشیدنی ها، استفاده از چنگال یا کارد برای برش غذا، استفاده نکردن از خلال دندان در میان جمع و تعارف کردن غذا به خانم ها و بزرگترهای مجلس پیش از شروع غذا، از مهمترین نکات رعایت آداب معاشرت در هنگام غذا خوردن می باشد.
لازم به ذکر است که نوع پوشش افراد نیز آداب معاشرت مخصوص به خود را دارد. بر این اساس، پوشیدن لباس متناسب با موقعیت مکان، لباس پوشیدن متناسب با فرم هیکل و اندام خود و عدم استفاده از عطرهای تند، بخشی مهم از این نکات تلقی می گردد.