انتخاب همسر مناسب و ایده آل یکی از چالش های مهم زندگی هر فرد است. بالطبع این انتخاب مهم در زندگی به عوامل بسیاری بستگی دارد. یکی از این عوامل نقش مسائل مذهبی در ازدواج است. در جوامع اسلامی ایمان و اعتقادات مذهبی لازمه داشتن یک زندگی سالم و آرام است.
نقش مسائل مذهبی در ازدواج از نگاه روانشناسان
روانشناسان و مشاورین خانواده بر اساس تحقیقات خود دریافتند که خانواده های با ایمان تر و معتقدتر زندگی شادتر و آرام تری داشته اند و کمتر به دادگاه های خانواده مراجعه کرده اند. حتی مشاورین غربی نیز این موضوع را انکار نمی کنند. آنها معتقدند میان مذهب و پایداری روابط خانوادگی ارتباط مستقیمی برقرار است. این روانشناسان اذعان می کنند نبود دین و اعتقاد در یکی از طرفین نیز باعث بروز مشکلات بسیاری در این خانواده ها شده است. هر چقدر تفاوت های مذهبی میان زوجین بیشتر باشد زندگی آنها سخت تر خواهد بود.
تفاهم مذهبی در زندگی زوجین
شاید در ابتدا نقش مسائل مذهبی در زندگی بی اهمیت باشد. اما بعد از ازدواج مشخص خواهد شد که با چه مشکلاتی روبرو می شوید. تفاهم مذهبی به دوام و پایداری زندگی مشترک کمک خواهد کرد. این اعتقادات مشترک باعث بهبود کیفیت زندگی مشترک کمک خواهد کرد.
اختلافات مذهبی در زوجین
متفاوت بودن اعتقادات و مسائل مذهبی در هر جامعه عجیب نیست. اما زمانی که پای ازدواج به میان می آید باید به دقت آن را بررسی کرد. البته نمی توان در رابطه با مسایل مذهبی از دیگران انتظار داشت مانند ما رفتار کنند. اما اینکه بخواهید با فردی کاملاً بی ایمان و بی اعتقاد ازدواج کنید واقعا ریسک بزرگی کرده اید. فرض کنید با همسر آینده تان در همه ابعاد تفاهم دارید الا مسائل مذهبی. عکس العمل شما چه خواهد بود؟ شاید با خود بگویید او در ازدواج اصلاح می شود و به این امید با او ازدواج می کنید. در این صورت به شما می گوییم که اشتباه بزرگی مرتکب شده اید. زیرا مذهب و اعتقاد فطری است مگر اینکه در همسرتان انقلاب بزرگی صورت بگیرد.
آیا با فشار و زور می توانید همسرتان را مذهبی کنید؟
پاسخ منفی است. اگر به اجبار عقیده و دین فرد تغییر یابد سبب نفرت و کینه در زندگی می شود. اعتقادات چیزی نیست که به فرد خورانده شود. این نفرت به مرور زمان بیشتر شده و کار به جایی می رسد که ادامه زندگی هم برای او و هم برای شما دشوار می شود. اهمیت نقش مسائل مذهبی در ازدواج در این مورد خود را نشان می دهد.
اختلافات مذهبی خانواده ها
نقش مسائل مذهبی در ازدواج به این موارد خلاصه نمی شود. اختلافات مذهبی خانواده ها نیز اهمیت بسیار زیادی در ازدواج دارد. به عنوان مثال این اختلافات حتی در ظاهر و پوشش، نوع صحبت، نوع برگزاری مراسم نقش دارد. حتی اگر پسر و دختر از لحاظ اعتقادی تقریبا با هم به تفاهم رسیده باشند همیشه نمی توان ازدواج موفقی را پیش بینی کرد. اختلافات مذهبی بین دو خانواده ناخودآگاه بر روی زندگی فرزندانشان نیز تاثیر خواهد گذاشت. بهتر است در ابتدا با خانواده ای وصلت کنید که از لحاظ مسائل مذهبی با هم به تفاهم لازم رسیده باشید.
اختلافات مذهبی در ازدواج چه پیامدهایی دارد؟
اختلاف در سبک زندگی
به طور قطع مسائلی در زندگی زناشویی وجود دارد که برای پیش برد آن باید زوجین از لحاظ مذهبی و اعتقادی به تفاهم برسند. اختلافات اعتقادی حتی با یک مساله ساده نیز نقش خود را نشان خواهد داد. به عنوان مثال در مورد رفتن به مهمانی و سبک لباس پوشیدن جلوی مهمان ها به مشکل بر خواهید خورد. اگر قصدتان این است که حتما با فردی ازدواج کنید که از لحاظ مذهبی هیچ شباهتی با هم نداشته باشید باید در مورد کوچکترین مسائل زندگی با همسر آینده صحبت کنید.
اختلاف در تربیت فرزند
نقش مسائل اعتقادی در ازدواج در تربیت فرزندان نمود پیدا میکند. این اختلاف باعث دو گانگی کودک شده و نمی تواند راه را از بیراه تشخیص دهد. به این دوگانگی دعواها و مشاجره های خانوادگی را اضافه کنید و ببینید چه بر سر کودک و تربیت او می آید. اگر عزمتان جزم است که با این فرد ازدواج کنید در مورد نحوه تربیت فرزندتان حتما با جزییات کامل صحبت کنید.
نقش اختلافات مذهبی در پوشش و حجاب
یکی از اثرات منفی اختلافات مذهبی بین زوجین در پوشش و حجاب است. حتما باید قبل از ازدواج زن و شوهر در مورد مساله حجاب و نوع پوشش با هم صحبت کنند و به تفاهم برسند. زیرا چه بسیار خانواده ها دیده شده که مرد همسرش را مجبور کرده است که در مورد حجاب تشدید نظر کند. یا در مهمانی ها با وضع ظاهر نامناسب حضور پیدا کند. این موضوع ضربه سنگینی را به زن وارد خواهد کرد.
اختلاف در انجام وظایف مذهبی
نقش مسائل مذهبی در ازدواج به این دلیل مهم است که ممکن است که فرد اجازه ندهد همسرش فرایض مذهبی خود انجام دهد. فرض کنید پسر مسیحی باشد و دختر مسلمان یا بالعکس. یا یک از طرفین به هیچ دینی اعتقاد نداشته باشد و همسرش مسلمان یا مسیحی باشد. تصورش نیز کمی سخت می شود. هیچ گونه هماهنگی مذهبی در این خانواده دیده نمی شود. این موضوع باعث ناسازگاری خانواده خواهد شد.
اختلافات مذهبی را چگونه مدیریت کنیم؟
تفاوت مذهبی تان را بپذیرید و به اعتقادات یکدیگر احترام بگذارید
اگر با شخصی ازدواج کرده اید که در مورد مسائل اقتصادی هیچ نقطه مشترکی ندارید تنها راه آن پذیرش این موضوع است. اگر همسرتان را دوست دارید و فرزند نیز دارید بهتر است از تعصبات دست بکشید و گاهی کوتاه بیایید. شاید رفتار درست شما روی همسرتان هم تاثیر گذاشت وتوانستید نگاهش را به دین و اعتقادات مذهبی تغییر دهید. دو طرف سعی کنند به اعتقادات یکدیگر احترام بگذارند و در مواردی که اختلاف نظر دارند با گفتگو و مصالمت آمیز حل کنند. اگر تفاوت های مذهبی به قدری فاحش بود که دوطرف با شکست مواجه شدند بهتر است به یک مشاوره خبره مراجعه کنند. قطعا او راه حل های مفیدی را در اختیار آنها خواهد گذاشت.