موانع موفقیت، یکی از آفت های تاثیرگذار برای اجتناب کردن افراد از قدم گذاشتن در مسیر موفقیت و کامیابی محسوب می شود. بدون تردید، موفق نشدن و شکست خوردن، مورد دلخواه و مطلوب هیچکس نمی باشد. در طول مسیر زندگی هر فرد، موانع موفقیت می تواند یک سد جدی به منظور دسترسی به اهداف کوچک و بزرگ تلقی شود.
اولین گام برای رسیدن به قله موفقیت و پیروزی، برنامه ریزی، هدف گذاری و سپس تلاش و کوشش در جهت دستیابی به اهداف مد نظر می باشد. در اعماق و ژرفای ذهن هر فردی، رسیدن به موفقیت و ایستادن بر قله موفقیت و پیروزی، به نحو بارز و برجسته ای نقش بسته است. بر همین اساس، افراد برای دستیابی به آینده درخشان و درخور توجه، پیوسته راه های گوناگون موفق شدن را کنکاش می کنند. ناگفته نماند که امروزه شیوه های امید بخش و جالب توجهی برای موفق شدن در پیش روی انسان ها قرار دارد.
در سوی مقابل، بسیاری از افراد، وجه دیگر قضیه یعنی موانع موفقیت را در نظر نمی گیرند. اما باید خاطر نشان کرد که در مسیر پر فراز و نشیب رسیدن به موفقیت و پیروزی، موانع و مشکلات زیادی هم به چشم می خورد. بر این اساس، بسیاری از افراد به محض روبرو شدن با این موانع از ادامه مسیر و دسترسی به اهداف خود باز می مانند.
موانع موفقیت و نقش گفتگوهای درونی منفی
بدون اغراق، از جمله مشکلات وسیع و فراگیری که در زمره موانع موفقیت قرار دارد، گفتگوهای درونی منفی می باشد. در پیکره وجودی هر انسانی، ندایی مستقر یافته است که در مواقع انجام کارها او را دچار شک و تردید می نماید. از آنجایی که این گفتگوها سبب کاهش عملکرد و محدود شدن فرد می شود، به عنوان یک سد جدی در مسیر موفقیت تلقی می گردد. در چنین مواقعی اگر افراد از آسیب ها و صدمات این عادت نکوهیده اطلاع نداشته باشند، دچار ضرر و زیان قابل توجهی می شوند.
بنابراین برای رد شدن از این گونه موانع موفقیت، شناخت درست مسئله، کمک شایانی می کند. جا دارد در این مبحث از گفته «توماس کارلایل» یادی کنیم. بر اساس گفته کارلایل، موضوعی که افراد قوی را از اشخاص ضعیف متمایز می سازد، پافشاری، پایمردی و پایداری انسان های قوی، علی رغم مواجه شدن با ناممکن ها و ناملایمات می باشد. بر این اساس و به منظور رهایی از دام عادت منفی به عنوان یکی از موانع موفقیت، ارزیابی عوامل بازدارنده، علل باز ماندن از ادامه مسیر و استفاده از همه ظرفیت ها و توان خود بسیار کارساز و اثرگذار به شمار می رود.
نگاهی دقیق به موانع موفقیت
عدم ترسیم و نداشتن چشم انداز مناسب، یکی از موانع موفقیت قلمداد می شود. اگرچه بسیاری از افراد برای رسیدن به اهداف خرد و کلان خود هدف گذاری و برنامه ریزی می کنند. اما در اکثر مواقع این دسته از افراد جرأت خارج شدن از لاک تنهایی خود و عبور کردن از محدودیت ها را در وجود خود نمی بینند. بر همین اساس، برای پیش رفتن در جاده موفقیت و نائل شدن به اهداف خود، به اندازه کافی با انگیزه و مصمم نمی باشند. در نتیجه این امر، دلیل و محرکی برای پیمودن ادامه راه و پیش رفتن در مسیر موفق شدن ندارند.
به گفته «ماهاتما گاندی» افراد دارای باور قوی، اعتقاد خدشه ناپذیر و مصمم به هدف خود، قابلیت عوض کردن مسیر تاریخ را دارند. از دیگر موانع موفقیت می توان به عدم تمرکز اشاره نمود. بر این اساس، بسیاری از افراد برای معطوف شدن بر روی یک کار خاص و بکار بردن نهایت تلاش خود، به علت عدم تمرکز درست، دچار ناتوانی و ضعف می شوند. به همین جهت، به جای معطوف شدن بر روی پروژه ها و اهداف خود، بر روی پروژه های دیگر سوق پیدا می کنند. این دسته از افراد به تدریج با انبوهی از پروژه های ناتمام و انجام نشده در اطراف خود مواجه می شوند.
ضعف اراده نیز در زمره موانع موفقیت به شمار می رود. عده ای بر این تصور هستند که رسیدن به قله موفقیت به سادگی و آسانی محقق می شود. این دسته از افراد چشم خود را بر روی موانع، چالش ها و دشواری های مسیر به کلی می بندند. نداشتن اراده قوی و مصمم و همینطور قدرت ذهنی لازم در مسیر موفقیت راه به جایی نمی برد. افراد دارای اراده ضعیف به راحتی آب خوردن، تسلیم سختی ها و چالش های این مسیر شده و قافله را به موانع موفقیت می بازند.
بررسی جزئی سایر موانع موفقیت
به تاخیر انداختن کارها، از دیگر موانع موفقیت و عدم رسیدن به قله موفقیت به شمار می آید. افراد برخوردار از این عادت با تصورات اشتباهی مانند داشتن زمان به اندازه کافی، آسان بودن اتمام کارها و واگذار کردن کارهای مربوطه به روزهای آتی، همواره درصدد عقب انداختن وظایف و کارهای خود بر می آیند.
ترس از موفق نشدن، یکی از موانع بزرگ در مسیر موفقیت تلقی می گردد. این ترس سبب محدود و محصور شدن و عدم رشد افراد می شود. کمال گرایی، ذهنیت متوسط، سعی و تلاش در جهت راضی نگه داشتن دیگران، عدم برخورداری از اعتماد به نفس کافی، نگرش منفی و بی توجهی به فرصت ها، در زمره دیگر موانع موفقیت قرار دارند.
بیشتر بخوانید : روان درمانگر تحلیلی