آنا ماری رابرتسون معروف به مادربزرگ موزس، نقاش آمریکایی بود که استعدادش پس از مرگ همسرش در سن 70 سالگی کشف و شکوفا شد. او دوران جوانی و میان سالی خود را به مزرعه داری و مراقبت از 5 فرزندش پرداخت. پس از مرگ همسرش تصمیم گرفت گلدوزی کند تا با رنج تنهایی کنار بیاید. اما به دلیل ابتلا به آرتروز، نقاشی رنگ روغن را انتخاب کرد.
مادربزرگ موزس در دهه هشتم زندگی اش تابلوهای شگفت انگیزی از مزارع محل زندگی خود، به تصویر کشید و این تابلو ها به قدر منحصر به فرد بودند که صاحبان گالری ها به او سفارش می دادند و آثارش را با قیمت های قابل توجهی به فرو می رساندند.، او در 101 سالگی در گذشت اما تا پایان عمر توانست بیش از هزار تابلوی زیبا و فوق العاده را در گالری های زیادی به فروش برساند.
هیچ وقت برای کشف استعداد دیر نیست
اکتشاف استعدادها و دستیابی به معادن ارزشمند درونی، به زندگی معنا می بخشد، حتی اگر در دوره سالمندی به سر ببریم. شاید شما هم این عبارت را شنیده باشید که هوشمندی و تجربه سالمندی، قدرت جوانی را شکست می دهد. تفکر ممکن است با پیشرفت سن رو به افول رود اما خردمندی افزایش یافته و تغییر مغز در اثر گذشته زمان دستاوردهایی هم دارد. یکی از آن دستاوردها، تسهیل پیدا شدن راهی است که انسان را به سوی اکتشاف استعدادها سوق می دهد.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: استعداد یابی شغلی و برون رفت از فرسودگی های اجباری
از این رو همواره چنین سوالی مطرح می شود، اگر قرار است در چشم به هم زدنی عصر سالمندی فرا برسد و با جامعه ای متشکل از میلیون ها سالمند روبرو باشیم، مهم ترین نیازهای سالمندان چه خواهد بود؟ مشکلات آرتریتی، دیابت، دوبینی، پیر چشمی، بیماری های قلبی و استخوان درد، رویارویی با پدیده های غیر منتظره ای مانند بازنشستگی در عصر سالمندی انتظارمان را می کشند، پس مهم ترین دستاورد عصر سالمندی چه می تواند باشد؟
استعدادیابی سالمندان
استعدادیابی دوران سالمندی که به خردمندی یا انسجام عصر کهن سالی نیز معروف است یکی از دستاوردهای مهمی است که در کشورهای توسعه یافته به آن توجه زیادی داده می شود. باید توجه داشت طرح های استعدادیابی تنها منحصر به استعدادیابی کودکان، نوزادان و جوانان نیست.
مدارس سالمندان در بسیاری از کشورهای دنیا بخش ویژه ای را به کشف استعدادهای کهنسالان اختصاص می دهند. چرا که به باور بسیاری از محققان، مرحله سالمندی می تواند نقطه ای برای شکوفایی تمامیت انسان محسوب شود. افرادی مانند کارل گوستاو یونگ، مادربزرگ موزس و بسیاری از چهره های مشهور در حوزه های موسیقی و نقاشی و شعر در دوره خردمندی یا همان عصر کهنسالی به اوج شکوفایی رسیده اند.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: استعدادیابی شغلی و سلامت روان
کمک به سلامت روان سالمندان
تحقیقات نشان می دهد برنامه های پیشگیرانه و اجرای سیاست هایی که در راستای بهبود سبک زندگی و ارتقای کیفیت سطح سلامت روان و جسمانی در دوران سالمندی اتخاذ می شود در کنار طرح های استعدادیابی، تلاطم طوفان زندگی را در دوره کهنسالی را مدیریت خواهد کرد و دست و پنجه نرم کردن با مشکلات و پیشامدهای این دوره از زندگی را امکان پذیر خواهد ساخت.
باید توجه داشت بر خلاف باور برخی افراد که سالمندی را فصل گوشه گیری و انزوا طلبی و بازنشستگی می دانستند. در عصر حاضر، کارشناسان حوزه علوم اجتماعی و متخصصان و محققان در تلاشند تا به بازنمایی استعدادها و ارزشمندی های کهنسالان پرداخته و با شعار «زندگی بدون تبعیض های سن و سالی» دنیای جدیدی را برای این قشر از اجتماع خلق کنند.
بازنشستگی پایان نیست
دراین میان ارائه آموزش های لازم به اعضای خانواده و افراد اجتماع در راستای فرهنگ سازی کردن شیوه های رفتار درست با سالمندان و پرهیز از تبعیض گذاری های سنی در محیط خانواده، کار و اجتماع نیز اهمیت دارد. متاسفانه در بسیاری از فرهنگ ها شاهد این ماجرا هستیم که با فرا رسیدن دوران بازنشستگی، حس بی فایده بودن و رهایی از مسئولیت های اجتماعی و فرهنگی نیز از سوی اطرافیان و محیط های اجتماعی به بازنشستگان القا می شود. در صورتی که از سوی خانواده نیازی به در آمد افراد حس نشود، آن ها سریع از سوی اطرافیان خود ترد شده و مانند کودکان با آن ها رفتار می شود.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: شجاعت، شاهراه شکوفایی استعدادهای ذاتی
سیاست های صحیح به کارگیری سالمندان در فعالیت های اجتماعی
در صورتی که سیاست های به روز در جوامع پیشرفته در راستای توانمند سازی و پیشگیری از گوشه گیر شدن سالمندان پیش می رود و حمایت های اجتماعی باعث می شود تا سالمندان درگیر کارهای داوطلبانه اجتماعی، ورود به حرفه جدید یا موسسات آموزشی بر اساس شیوه های درست استعدادیابی و ویژگی های درونی شده و هم پای جوان تر ها به فعالیت های روزانه مورد علاقه شان بپردازند. این سیاست ها علاوه بر شکوفا کردن خلاقیت و استعدادهای پنهان نقش مهمی در پیشگیری از مبتلا شدن سالمندان به اختلالات اضطرابی و مشکلاتی نظیر افسردگی شده و نقش آن ها در کنترل بیماری های جسمی و بهبود سریع مشکلات جسمانی نیز تایید شده است.