افسردگی از شایع ترین اختلالات روحی و روانی در میان نوجوانان است که متاسفانه به دلایل مشکلات اقتصادی و فرهنگی کشور روز به روز در حال افزایش است. افسردگی می تواند منوط به سن بلوغ در دوران نوجوانی باشد و یا حتی تا آخر عمر نیز طول بکشد. به همین دلیل بهتر است این اختلال در مراحل اولیه، تشخیص و درمان شود. والدین باید نسبت به اولین علائم افسردگی نوجوانان حساس شوند. این مقاله قصد دارد به علائم افسردگی نوجوانان و راه های درمان آن بپردازد.
علائم افسردگی نوجوانان
این علائم در هر فرد متفاوت است. اما رایج ترین علائم افسردگی نوجوانان عبارت است از:
بی انگیزگی
مهمترین علائم افسردگی نوجوانان بی انگیزگی و بی هدف بودن آنها نسبت به زندگی و محیط اطراف است. در این حالت نوجوان حتی نسبت به خود بی تفاوت می شود و دیگر نمی توان به او هیچ گونه مسئولیتی را واگذار کرد. از لحاظ عاطفی نیز نسبت به والدین و خانواده و محیط اجتماع کاملا بی تفاوت خواهد شد.
نوجوانان مبتلا به افسردگی علاقه ای به انجام هیچ کاری نداند. حتی نمی توانند از پس وظایف شخصی روزمره خود بر بیایند. این نوجوانان تمایلی برای تفریح و مسافرت و معاشرت با دوستان ندارند و سخت بتوان آنها را برای انجام کاری ترغیب کرد. این اولین علائم افسردگی در نوجوانان است. در صورت بروز این مشکل به زودی اقدام کنید
پیشنهاد می کنیم بخوانید: تربیت نوجوانان – نکاتی که خانواده ها باید بدانند
بی اشتهایی یا پرخوری
دومین علائم افسردگی نوجوانان بی اشتهایی های بی علت آنها است. این اختلال در سیستم عصبی آنها تاثیرات منفی گذاشته و باعث تغییرات اشتها در او می شود. گاهی ممکن است اختلالات اشتها به صورت پر خوری نیز نمود پیدا کند و باعث کاهش و یا افزایش وزن در وی شده و از لحاظ سلامتی نیز بدنش دچار مشکل خواهد شد.
بی قراری
سومین علائم افسردگی نوجوانان بی قراری و آشفتگی شدید است. نوجوانی که دچار افسردگی شده بی هدف در خانه راه می رود و سردرگم و گیج است. این نوجوان کوچکترین تمرکزی ندارد و هر زمان که او را صدا می زنند انگار که نمی شنود. اصلا در حال و هوای دیگری است و مدام فکر می کند. این نوجوان نمی داند که از زندگی چه می خواهد. گاهی به اتاق می رود و ناگهان با بی قراری لباس می پوشد و بیرون می رود. متاسفانه این علائم کمی خطرناک است و مشخص است که نوجوان فشار روحی زیادی را تحمل می کند.
اختلالات خواب
چهارمین علائم افسردگی نوجوانان که بسیار مهم است اختلالات خواب یا تغییر الگوی خواب است. در این حالت نوجوان گاه کل روز خواب است و شبها بیدار است و یا گاهی اصلا خواب ندارد. در حین خواب نیز مدام کابوس می بیند و نمی تواند یک خواب آسوده داشته باشد.
وقتی از خواب بیدار می شود هم با حالت بد است. به همین دلیل بعد از خواب دچار سرگیجه و تهوع می شود. این علائم تاثیرات بسیار منفی در نوجوان خواهد داشت. به همین دلیل با دیدن همچنین علائمی باید فورا به یک مشاور مراجعه کنید.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: راهکارهای مهم افزایش عزت نفس نوجوانان، روانشناس کودک نوجوان
نداشتن انرژی و تمرکز کافی
از دیگر علائم افسردگی نوجوانان نداشتن انرژی و تمرکز کافی در زندگی است. متاسفانه اغلب نوجوانانی که از این علائم رنج می برند همه بی انرژی و کم تحرک هستند. به همین دلیل با دیدن همچین علائمی باید با پزشک و مشاور مراجعه کرد.
اما راه های درمان افسردگی درنوجوانان چیست؟
حال که با علائم افسردگی آشنا شدید بهتر است در مورد راه حل های درمان آن نیز بیشتر بدانید.
درمان روانشناسی و دارو درمانی
در مواردی که علائم افسردگی مقطعی نیست بهتر است برای درمان آن به یک روان شناس و متخصص روانکاو مراجعه کرد. در این روش روانشناسان علاوه بر صحبت کردن با نوجون و ریشه یابی علت افسردگی، برای او داروهای ضد افسردگی تجویز میکنند. داروهای مانند کلرودیازپوکساید که امروزه در میان نوجوانان رواج زیادی پیدا کرده است. این داروها حتما باید تحت نظر پزشک تجویز شود.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: روان شناسی نوجوانان
بالا بردن انگیزه و روحیه مشارکت
از دیگر راه های درمان افسردگی خارج از کشور نوجوانان این است که انگیزه عاو را برای فعالیت و کار رو مشارکت های اجتماعی بالا ببرید. این کار روحیه و انگیزه آنها را در زندگی بالا خواهد برد و با تلاش و پشتکار می تواند افسردگی های خود را درمان کنند.
ورزش
از دیگر روش های درمانی افسردگی، ترغیب آنها به فعالیت های ورزشی است. ورزش هایی مانند یوگا، مدیتیشن و گاهی ورزش های پر انرژی می تواند در روحیه آنها تاثیر بسیار زیادی داشته باشد. کافی است به آنها انگیزه دهید و آنها را راه بیاندازید. در این صورت نیمی از راه را رفته اید.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: نحوه رفتار صحیح در سن بلوغ
عادت های غذایی بد را ترک کنید
یکی از علت هایی که در زندگی، بر روی روحیه هر فرد تاثیر می گذارد و آنها را معمولا افسرده می کند تغذیه نامناسب اوست. شاید به نظر بی ربط بیاید. اما می توانید با تغییرات غذایی و پیروی از یک رژیم ساده و سبک، از افسردگی و بی تحرکی نوجوانان جلوگیری کنید. این روش می تواند در کنار ورزش تاثیر بسیار زیادی در روحیه نوجوانان بگذارد و به طورکامل افسردگی آنها را درمان کند.
برای او وظایفش را مشخص کنید
شاید یکی از علت هایی که نوجوانان دچار افسردگی می شوند این است که برای آنها در خانه وظیفه ای مشخص نشده است. نوجوانانی که صبح بی انگیزه و بی هدف و بدون هیچ مسئولیتی از خواب بیدار می شوند و تمام کارهایشان را والدین برایشان انجام می دهند.
این نوجوان رفته رفته زندگی را تکراری می بیند و هیچ چیز دیگر خوشحالش نمی کند. بیکاری نوجوانان و جوانان خطر بسیار مهمی است که اختلالات روحی و روانی را به دنبال دارد. به همین دلیل توصیه شده حدالامکان به آنها مهارت هایی بیاموزید و به اصطلاح کاری کنید که سرشان گرم شود. آنها را تن پرور و تنبل بار نیاورید و اجازه دهید او اظهار وجود کند.