قبل از شروع بیان روشهای درمان اوتیسم با نوروفیدبک باید اشاره کرد که لازم است در مورد اختلالات اوتیستیک مطالعاتی داشته باشید تا راحت تر بتوانید روش درمانی مناسب برای فرزندتان را انتخاب کنید. برای درمان کردن کودکان مبتلا به اوتیسم یا همان اوتیستیک، روشهای درمانی بسیاری ارائه شده است که بسیاری از آنها بصورت تخصصی پزشکی و دارو درمانی می باشد.
پیشنهاد می کنیم انجام دهید: تست آنلاین سنجش هوش کودک
در این راستا بسیاری از خانواده ها از این روشها امتناع می ورزند، نمی خواهند که به کودک خود دارو و قرص دهند. پس پیشنهاد می شود برای درمان این اختلال درمانهای متفاوت دیگر نیز ارائه شوند. درمانهایی مثل تنظیم امواج مغزی با دستگاه نوروفیدبک که درمانی بدون ضرر و آسیب مغزی است. فرزند شما مقابل یک مانیتور قرار خواهد گرفت و قطعات فلزی جذب کننده امواج بر روی سر او قرار میگیرد. امواج مغزی دریافت شده و در دستگاه نوروفیدبک پردازش می شوند. حالا فرزند شما با تماشای امواج مغزی خودش بر روی صفحه نمایشگر می تواند به تنظیم و کنترل امواج به روشی که درمانگر می خواهد بپردازد.
نوروفیدبک برای چه اختلالات دیگری مفید است؟
نوروفیدبک در درمان اختلال بیش فعالی، اختلال کمبود توجه و تمرکز، کلیه طبقه بندی های اختلالات اضطراب، اختلالات یادگیری و افزایش بهره وری، تشنج و صرع کوچک و بزرگ، اختلالات خواب و مشکلات تغذیه، آسیب مغزی، رفتارهای مخرب، دردهای شدید، دردهای میگرنی، اختلالات خلقی و افسردگی، اعتیاد و حملات آسم مورد استفاده می باشد.
اوتیسم – آسپرگر با نوروفیدبک درمان می شود؟
اولین اثر قابل توجهی که اغلب پدر و مادرها بعد از آغاز درمان نوروفیدبک بیان می کنند، این است که اذعان دارند که کودکشان نسبت به قبل آرامش بیشتری پیدا کرده و احساسات و هیجاناتش را بهتر مدیریت و کنترل می کند. بنابراین کودک به راحتی مانند گذشته علائم را از خود نشان نمی دهد، ضمنا تغییرات دیگری را هم بیان می کند.
مطالعات علمی در زمینه تغییرات درمانی
طبق گزارش مطالعات و تحقیقات تخصصی نشان می دهد که درمان بوسیله نوروفیدبک، علایم و نشانه های مرتبط با اختلال طیف اوتیسم را کمتر می کند. نتایج تحقیقات علمی حاکی از تغییرات مثبت و رضایت بخشی در درمان کودکان اوتیستیک بود که توسط والدین این کودکان ارائه شده بود.
والدین اشاره کرده بودند که علایم اوتیسم در کودکانشان کاهش پیدا کرده و بسیار رضایت بالایی داشتند. این علایم در زمینه های گفتارهای زبانی، بهبود تکلم و صحبت کردن، افزایش ارتباط موثر با دیگران و مراقبین، اجتماعی تر شدن آنها در دوست یابی و بازی کردن،بالا رفتن آگاهی حسی به اندام خود، افزایش توانایی شناختی و فعالیتهای ذهنی، بهتر شدن سلامت جسمانی و فیزیکی مثل راه رفتن و استفاده از حرکات دست آنها بوده است.
روش کار نوروفیدبک در درمان اوتیسم
نوروفیدبک با استفاده از روشهای درمانی دیگر مثل فناوری بازخورد زیستی بدن یا همان بیوفیدبک، ساختار و تکنیکهای درمانی جدید و بدون ضرری را بوجود می آورد که می تواند درمانی مکمل برای مبتلایان به اوتیسم باشد. در اختلالات طیف اوتیسم یا آسپرگر فعال، مغز از لحاظ قانونمندی و نظم با مشکلات بسیاری روبرو می گردد. پس با این تفاسیر می بایست درمانها ابتدا بر روی افزایش نظم در کودک تنظیم شوند.
مطالعات حاکی از این است که مبتلایان به اوتیسم یا آسپرگر در برخی نقاط مغزی ارتباطات بیش از حد عادی با یکدیگر دارند و در بعضی مناطق مغزی دیگر ارتباطات ناکامل و ناقصی وجود دارد. نوروفیدبک رویکرد درمانی بسیار مفیدی در رابطه با ایجاد و تنظیم عملکردهای ساختار مغزی مبتلایان به اختلال روانی است.
پیشنهاد می کنیم انجام دهید: تست آنلاین میزان اعتماد به نفس کودک
تغییر ساختار مغز، بدون کمک دارو بلکه با نوروفیدبک
طبق شواهد بالینی درمانی لازم است که مغز یاد بگیرد هنگامی که الگوهای جدیدی را یاد می گیرد، تمایلی به فراموش کردن آنها ندارد. اغلب افراد اگر به خوبی تخصصی را آموزش ببینند، آنرا به راحتی فراموش نمی کنند؛ مثل کار با کامپیوتر و رانندگی. برخلاف اقدامات دارویی یا پزشکی نوروفیدبک عوارض جانبی منفی طولانی مدتی ندارد.
تغییرات مثبت درمان با نوروفیدبک
- بالا رفتن میزان تماس چشمی و ارتباط به صورت لمس؛
- کاهش فوران های احساسی و هیجانی منفی؛
- تغییر مثبت الگوهای گفتاری و زبانی، آرامش بیشتر در بیان؛
- کاسته شدن از افکار قالبی آزار دهنده و رفتارهای پر تکرار؛
- افزایش توانایی تحمل به منظور تغییر رفتار؛
- کاسته شدن از علائم و نشانه های بیش فعالی و نقص توجه؛
- افزایش یافتن توجه و تمرکز و دقت در فعالیتهای روزمره؛
- کاهش یافتن علائم و نشانه های اضطراب و ترس؛
- افزایش محسوس مهارتهای رفتاری و ارتباطی با اطرافیان؛
- افزایش یافتن آگاهی از احساسات منفی و مثبت.
آیا نوروفیدبک در درمان اوتیسم مفید است؟
نوروفیدبک ابزار درمانی پیشرفته برای کودکان مبتلا به اوتیسم می باشد که کیفیت زندگی فردی و اجتماعی کودک مبتلا به اوتیسم و خانواده اش را بهتر از قبل خواهد کرد. عملکرد و توانایی سطوح ساختار مغز کودک را بصورت قابل توجهی افزایش می دهد. در نتیجه خود کنترلی و تنظیم هیجانات منفی و مثبت را برای کودک فراهم می کند. این وسیله هیچگونه عوارض منفی جانبی طولانی مدت ندارد و جای نگرانی برای خانواده ها وجود ندارد. لازم به ذکر است که نتایج ماندگار و با ثباتی را نیز به همراه خواهد داشت.
به عنوان مثال یک پسر بچه 6 ساله با علائم و نشانه های بیش فعالی با گفتار بیانی بسیار ضعیف و محدود از زمان شروع درمان با نوروفیدبک، اولین چیزی که والدین او عنوان کرده بودند، این بود که او بسیار پرحرف شده بود. در صورتی که اکثر گفتارش در ابتدا غیر قابل فهم و یا کلمات خیلی کم بود. هنگامی که آموزشها و تکنیکهای درمانی با نوروفیدبک افزایش یافته بود، کودک آرامش بیشتری نسبت به قبل را تجربه کرده بود. او قادر بود برای مدت طولانی تری بر روی صندلی بنشیند و بدون تکان خوردن، به مانیتور دستگاه نوروفیدبک نگاه کند و تکالیفش را خودش به خوبی و بدون کمک مادر انجام دهد. معلم او هم بیان کرده بود که او در مدرسه و انجام تکالیفش یادگیری بهتری نسبت به قبل از درمان با نوروفیدبک از خود نشان داده بود.
والدین یکی دیگر از کودکان اوتیستیک اشاره کرده بود که بعد از گذراندن جلسات درمانی با روش نوروفیدبک، پسر او نسبت به قبل آرامتر و اجتماعی تر شده است. آزار کمتری نسبت به دیگران پیدا کرده، با دیگران بهتر از قبل تعامل برقرار می کند. کارهایی را انجام می دهد که مادرش هیچگاه باور نمی کرد که فرزند او بتواند از پس آنها برآید.
نتایج درمانی اوتیسم و نوروفیدبک
بعد از یک دوره درمانی حدودا 30 جلسه ای با استفاده از نوروفیدبک تغییرات زیر به صورت محسوس مشاهده خواهند شد:
- اقدامات پزشکی و دارویی با مشورت روانپزشک نصف میشود؛
- نظرات و انتقادات خود را بیان می کند و سوال می پرسد؛
- گفتار و بیان زبانی او قابل فهم و درک میشود؛
- صحبت کردن او با آرامش، شمرده شمرده و واضح میشود؛
- تکانشی و هیجانی بیان شدن احساساتش کمتر میشود؛
- از دیگران درخواست می کند تا او را بغل و نوازش کنند؛
- کنترل رفتارهای حرکتی جسمانی او بیشتر شده است؛
- اخلاق و رفتارش با دیگران بهتر و با ثبات تر نسبت به قبل شده است.