ایدز(AIDS) بیماری ای است که بر اثر «ویروس نقص ایمنی بدن انسان» منتقل می شود. این ویروس از طریق ترشحات بدن فرد مبتلا به دیگران منتقل می شود.
پژوهش ها در این زمینه بیانگر آن است که آلودگی به این ویروس مدت ها پیش از آنکه علایم این بیماری در فرد بروز یابد، وجود داشته است. به این فاصله زمانی دوره کمون یا نهفتگی بیماری گفته می شود که در بیماری ایدز بسیار متغیر است و به طور میانگین ممکن است تا ۱۰ سال نیز طول بکشد. نکته حائز اهمیت آن است که بدانیم فردی که در مرحله نهفتگی بیماری به سر می برد، می تواند عامل انتقال عفونت به دیگران باشد.
برخی از علایم بیماری ایدز عبارت اند از:
تب های طولانی مدت
ضعف شدید که اغلب دلیل مشخصی ندارد
مشکلات گوارشی و اسهال
تعریق شبانه
سردرد و بدن درد شدید
سرفه های مداوم و طولانی مدت و عفونت ریوی
افسردگی و اضطراب
مشکلات شناختی از قبیل از دست دادن حافظه، تمرکز و …
لکه های پوستی، و عوارضی داخل دهان، بینی یا پلک ها
از شایع ترین راه های انتقال ویروس HIVمی توان به موارد زیر اشاره کرد:
برقراری رابطه جنسی با فرد آلوده بدون استفاده از لوازم پیشگیری مناسب
استفاده مشترک از یک سرنگ که ممکن است آلوده باشد
انتقال به جنین از طریق مادر آلوده یا مبتلا و یا از طریق شیر دادن به نوزاد
از راه تزریق خون یا محصولات خونی که به ویروس آلوده هستند
جراحی پیوند اعضا از افراد آلوده به ویروس اچ آی وی
رفتارهای پرخطر عامل مهمی در انتقال ویروس HIV به افراد سالم است. باید بدانیم که در حال حاضر برای بیماری ایدز هیچ درمان شناخته شده ای وجود ندارد و هنوز فعلا بهترین راه مقابله با ایدز پیشگیری از آن است.
یکی از عوامل قابل توجه که زمینه ساز افراد برای ابتلا به ویروس HIV است پدیده اعتیاد و استفاده از مواد اعتیادآور است. اما ایدز و اعتیاد چه ارتباطی با هم دارند و به چه دلیل ریسک ابتلا به بیماری ایدز در افرادی که درگیر اعتیاد هستند بیشتر است؟
ایدز و ارتباط آن با مواد مخدر چیست؟
اعتیاد به مواد مخدر یکی از خطرناک ترین و خانمانسوزترین معضلاتی است که گریبان انسان را می گیرد اما ابتلا به ایدز نیز یکی از مهم ترین عواقب آن است. مهم ترین عامل گسترش ویروس اچ آی وی در کشور رفتارهای مرتبط با سوء مصرف مواد مخدر است.
طبق آمارهایی که از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور منتشر شده تا حدود 63 درصد انتقالویروسHIV به دلیل استفاده از وسایل مشترک به منظور تزریق مواد مخدر است. همچنین بر اساس این آمار، جوانان و نوجوانان بیشترین گروه سنی هستند که در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند.
اعتیاد و سوء مصرف مواد مخدر میتواند خطر ابتلای افراد به ویروس HIV را افزایش دهد. استفاده از وسایل مشترک برای مصرف مواد اعتیادآور است؛ استفاده غیر اصولی و در بسیاری موارد حتی به صورت گروهی از سرنگهایی که استریل نیستند به منظور تزریق موادی مانند مشتقات تریاک، کوکایین، هروئین و روان گردان ها و غیره عامل مهمی در انتقال ویروس ایدز محسوب می شود. در بسیاری موارد هم نحوه مصرف مواد حتی بدون استفاده از سرنگ مشترک میتواند شانس ابتلای افراد به ایدز را در مصرفکنندگان مواد بالا ببرد.
کلینیک مشاوره اعتیاد رهیاب، بهترین کلینیک مشاوره و درمان و آگاهی رسانی در زمینه ترک اعتیاد، از طریق آموزش و آگاهی دادن همواره توانسته گام های مهم و تاثیرگذاری در زمینه پیشگیری و کنترل انتقال HIV بردارد. ما همواره در کنار شما خواهیم بود.
طبق پژوهش ها تمام افرادی که مواد مخدر مصرف میکنند از هر نوعی که باشد صرف نظر از شیوه مصرف آنها، بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به ایدز قرار دارند. کوکائین، آمفتامینها مثل شیشه و اکستازی، کرک، متادون، الکل و توهمزاها مانند LSD, ال اس دی از جمله موادی اند که توانایی قضاوت و ادراک فرد را تحت تاثیر قرار می دهد و مختل میکند. این افراد غالباً توانایی پیش بینی عواقب تصمیم هایشان و تشخیص راه درست و انتخاب صحیح را در امور خود از دست میدهند. در چنین شرایطی معمولا درگیر رفتارهای جنسی پرخطر می شوند که ریسک ابتلا به ایدز و آلودگی به ویروس HIV در آنها افزایش می یابد.
طبق گزارش محققان در سراسر جهان و به ویژه در ایران، ابتلا به ایدز در میان نوجوانان و جوانان افزایش بیشتری پیدا کرده و سن ابتلا به آن در کشور پایین آمده است. یکی از دلایل آن می تواند گرایش نوجوانان به مصرف مواد اعتیادآور و توهم زا به دلیل آثار روانی و هیجانی خاصی که در فرد ایجاد میکند و دسترسی آسانتر این مواد نسبت به گذشته باشد. که این موضوع میتواند عامل مهمی برای ابتلا به بیماری خطرناک HIV باشد.
ما در مرکز مشاوره اعتیاد رهیاب با بهره مندی از مشاوران و متخصصان حرفه ای در زمینه ترک اعتیاد و وابستگی به مواد مخدر و روان گردان ها آماده ارائه مشاوره به مصرف کنندگان و خانواده های آنها هستیم. می توانید از طریق شماره های 9099075226 برای شهرستان و 9092305648 برای تهران از شماره ثابت تماس بگیرید و راهنمایی شوید.
چرا ایدز و ویروس اچ آی وی خطرناک است؟
چیزی که باعث شده ویروس اچ آی وی تا این حد خطرناک باشد حمله این ویروس به خود سیستم ایمنی بدن است. سیستم ایمنی بدن را در برابر انواع عفونت ها محافظت می کند و اگر آسیب ببیند، توانایی بدن برای مبارزه با انواع عفونتها کاهش می یابد. بنابراین هنگامی که ویروس HIV وارد بدن فردی می شود به مرور قدرت دفاعی بدن ضعیف می شود و فرد مبتلا در برابر انواع بیماری ها و عفونت ها آسیبپذیر می گردد.
با پیگیری به موقع، اقدام سریع، توجه به علائمی که در بالا ذکر شد، آزمایش خون و مراجعه به مشاوران متخصص و معتبر می توان از احتمال ابتلای خود به ویروس HIV مطلع شد و از انتقال و شیوع آن جلوگیری کرد.
کلینیک مشاوره ترک اعتیاد رهیاب، آماده ارائه خدمات مشاوره تخصصی در زمینه درمان و ترک اعتیاد است. در عین حال به شما آموزش می دهد تا با بالا بردن آگاهی های لازم در زمینه بیماری ها، انواع اثرات مواد مخدر بر سیستم ایمنی افراد مبتلا به ایدز یا افرادی که دچار اعتیاد هستند اما هنوز به ایدز مبتلا نشده اند، توانایی مقابله ای و مدیریت شرایط را از طریق درمان اعتیاد بالا ببرد و قبل از ابتلا به ایدز از بروز این بیماری جلوگیری نماید.
ایدز چگونه به وجود می آید؟
همانطور که گفته شد بدون هیچگونه درمان دارویی طی 10 سال ویروس HIV فرد را کاملا به ایدز مبتلا می کند. لازم به ذکر است که مدت 10 سال برای افرادی مطرح است که تغذیه مناسبی دارند. بنابراین امکانات رفاهی، آرامش اعصاب و روان، تغذیه مناسب از جمله مواردی هستند که بروز بیماری ایدز و مرگ را به تاخیر می اندازند.
درمان دارویی می تواند مدت زمان بین آلوده شدن به ویروس HIV و ابتلای کامل به ایدز را طولانی تر نماید. با پیشرفت علم و تحقیقات هر روز داروهای جدیدی کشف و تولید می شوند که فرد می تواند با مصرف آنها مدت طولانی تری تا قبل از شروع ایدز زندگی کند.
اگرچه این داروها گران قیمت و کمیاب هستند و در اغلب کشورهای فقیر که بعضا نرخ ابتلا به ایدز در این کشورها بالاتر نیز می باشد در دسترس نیست و به همین دلیل آمار مرگ و میر نیز بیشتر است.
بیماری ایدز چگونه منتقل میگردد؟
ویروس HIV در مایعات جنسی و خون فرد مبتلا و شیر زنانی که به این ویروس ابتلا یافته اند یافت می شود. اگر این مایعات به بدن فرد دیگر راه یابد، ویروس منتقل خواهد شد. این ویروس از طریق داروهای تزریقی نیز منتقل می شود و افرادی که داروی تزریقی استفاده می کنند، در برابر ابتلا به عفونت HIV آسیبپذیر می باشند مانند معتادان تزریقی که اغلب برای تهیه سرنگ جهت تزریق مواد در مضیقه هستند و به ناچار از سرنگ مشترک استفاده میکنند.
رابطه جنسی پرخطر و بدون محافظت:
امروزه همه می دانند که رابطه جنسی بدون کاندوم و محافظ خطرناک است زیرا ویروس ایدز در ترشحات جنسی فرد مبتلا وجود دارد و ممکن است از طریق رابطه جنسی به شریک جنسی او منتقل شود. برخلاف تصور برخی افراد، از طریق رابطه مقعدی هم این ویروس انتقال می یابد. در رابطه دهانی نیز اگر در دهان یا لثه جراحتی وجود داشته باشد این ویروس منتقل می شود.
از طریق تزریق خون یا تماس با خون فرد مبتلا به هر دلیل نیز این ویروس منتقل خواهد شد.
یکی دیگر از راه های انتقال این ویروس از مادر به کودک می باشد. مادری که به این بیماری مبتلا باشد، جنین داخل رحم او نیز ممکن است در دوران بارداری، هنگام زایمان یا مدتی بعد از زایمان مبتلا شود. حتی ممکن است از طریق شیر مادر مبتلا نیز این ویروس به کودک انتقال یابد. اگرچه این روزها با وجود داروهای پیشرفته، احتمال انتقال این ویروس بسیار کاهش می یابد و احتمال اینکه یک بارداری موفق باشد زیاد است.
توصیه می شود افراد مبتلا به ویروس اچ آی وی درگیر اعتیاد حتما به مشاورین و درمانگران حرفه ای کلینیک رهیاب مراجعه کنند و سریع تر برای درمان و ترک اعتیاد خود اقدام نمایند تا سلامت خود را بازیابند.
به چه رابطه ای، رابطه جنسی ایمن (Safe Sex) می گوییم؟
رابطه جنسی ای ایمن است که موجب انتقال خون یا ترشحات جنسی از یک فرد به شریک جنسی اش نشود حالا چه آن فرد مبتلا باشد چه نباشد چون همانطور که ذکر شد ممکن است این ویروس سالها در بدن فرد مبتلا باشد ولی خودش نداند. در این صورت در رابطه جنسی ایمن، حتی اگر یکی از آنها مبتلا باشد، احتمال اینکه به فرد مقابل منتقل وجود نخواهد داشت.
استفاده از کاندوم در زمان برقراری رابطه جنسی یکی از امن ترین روش های رابطه جنسی است. البته باید دقت داشت و آموزش دید که کاندوم سالم باشد و سوراخ یا پارگی نداشته نباشد، حتما یک بار مصرف باشد و به طور صحیح استفاده شود تا عملا به عنوان یک سد فیزیکی از منتقل کردن ترشحات آلوده فرد به خون فرد دیگر ممانعت به عمل آورد.
بیماری ایدز و ارتباط آن با مواد مخدر
یکی از مهمترین عواقب استفاده از مواد مخدر ابتلا به ایدز است که از طرق مختلفی مانند استفاده از سرنگ مشترک برای استفاده از مواد مخدر و رابطه جنسی پر خطر انتقال می یابد. تک تک افراد جامعه از دانش آموزان مدرسه ای گرفته تا بزرگسالان، باید از راههای انتقال ویروسHIV و روش های ابتلا به ایدز آگاهی داشته باشند و در صورت مشاهده علائم یا احساس خطر ابتلا به این ویروس سریع به پزشک یا یک مشاور حاذق مراجعه کنند تا از پیشرفت بیماری و انتقال آن در جامعه جلوگیری نمایند.
کلینیک مشاوره اعتیاد رهیاب، یکی از تخصصی ترین و بهترین مراکز تهران در این زمینه است و با یک تیم تخصصی آماده ارائه خدمات مشاوره ای و درمانی در ترک اعتیاد و کنار گذاشتن مصرف مواد مخدر است. راه را با رهیاب بیابید و برای کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.