یکی از اشتباهات رایجی که خیلی از افراد در روابط خود انجام میدهند این است ارتباط خود را با دیگران مقایسه میکنند. مقایسه رابطه خود با دیگران شاید در ابتدا باعث یادگرفتن نکاتی از روابط دیگران شود اما به مرور باعث میشود که دیگر از رابطهی خود لذت نبریم. بعد از مدتی به خود میآییم و میبینیم که به جای تلاش برای رابطهی خود، فقط چیزهایی که در رابطهی ما وجود ندارد و در رابطهی دیگران است و بالعکس را میبینیم.
مقایسه خود و رابطه ای که داریم با دیگران امری طبیعی است که نمیتوان از آن اجتناب کرد. اما اگر مدیریت نشود و به خود اجازه دهیم همیشه این کار را انجام دهیم تبدیل به یک امر آسیبزا میشود که رابطهی ما را به خطر میاندازد.
در این مقاله میخواهیم به این سؤال بپردازیم که چرا نباید رابطهی خود را با دیگران مقایسه کنیم؟ آیا مقایسهکردن رابطهی خود با دیگران فایدهای هم میتواند داشته باشد؟ اینها سوالاتی هستند که ممکن است شما هنگامی که به یک مرکز مشاوره خانواده مراجعه میکنید از روانشناس خود داشته باشید. برای رسیدن به پاسخ آنها تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
مقایسهکردن رابطه خود با دیگران
روزانه حدود 6000 فکر به مغز ما هجوم میآورند. در بین این 6000 فکر بعید به نظر میرسد که حتی شده یکبار رابطهای که داریم را با روابط گذشتهی خود یا روابط دیگران مقایسه نکنیم. افکاری که ماهیت مقایسه رابطه خود با دیگران دارند، ابتدا به خود ما و بعد میتوانند به رابطهی ما آسیب برسانند.
قبل از اینکه به سراغ این موضوع برویم که چرا نباید رابطهای که داریم را با دیگران مقایسه کنیم، ابتدا بهتر است ببینیم که آیا این کار جنبه ی مثبتی دارد یا کلا یک کار مخرب است؟
مزایای مقایسه ی رابطه ی خود با دیگران
ما روابط خود را همیشه با دو چیز مقایسه میکنیم:
1- روابط گذشته ی خود
2- رابطه ی خود با دیگران
یکی از مزایایی که این مقایسه دارد این است که به ما یاد میدهد که رابطه چه چیزهایی باید باشد و چه چیزهایی نباید باشد. ما میتوانیم نکات مثبت را از رابطه ی دیگری یا روابط گذشته ی خود یاد بگیریم و از آن برای رابطه ی کنونی خود بهره ببریم.
یکی دیگر از مزایایی که این مقایسهکردن دارد این است که میتواند به ما کمک کند که جهتی که دوست داریم رابطهی ما به آن سمت و سو سوق پیدا کند را بهتر بشناسیم.
علاوه براین مقایسه ی رابطه ی خود با روابطی که کمتر از رابطه ی ما موفق هستند میتواند باعث ایجاد یک خطای شناختی شود. در نتیجهی این خطای شناختی ما نسبت به رابطهی خود خوشبین تر هستیم و احساس میکنیم که چقدر خوشبخت تر هستیم. اما در مقابل این مزایا، معایب بسیار مهمی وجود دارند که در نتیجهی مقایسه های افراطی و دائمی ما خود را نشان میدهند.
معایب مقایسه رابطه خود با دیگران
1. کار سمی است.
یکی از دلایلی که باعث میشود بگوییم مقایسه رابطه خود با دیگران، غلط است این است که کار به اصطلاح سمی است. گرفتارشدن در دام مقایسه شما را نسبت به چیزهای خوبی که در رابطه ی خودتان وجود دارد کور میکند. در نهایت شما فقط راجعبه چیزهایی که در رابطه ی شما وجود ندارند یا منفی هستند نشخوار فکری میکنید.
هنگامی که رابطه ای که دارید را با روابطی که فکر میکنید از رابطهی شما کاملتر و بهتر هستند مقایسه کنید، هیچ وقت از رابطه ی خود لذت نمیبرید. همیشه به دنبال این هستید که به چیز “کاملتری” در رابطه ی خود برسید.
با گسترش شبکه های مجازی، برای زوج ها کار آسانی است که تصویر کمال گرایان های را از رابطه ی خود به بقیه نشان دهند. اما باید یادتان باشد که این تصویر، صرفا بخشی از رابطه ی آنها است که انتخاب کردهاند تا به دیگران نشان دهند.
آنها هم قطعا مانند شما لحظات تلخی را در رابطه ی خود تجربه میکنند، فقط آن را با شما به اشتراک نمیگذارند. به همین خاطر باید حواستان باشد که معیار سنجش ارزش رابطه ی شما، تصاویر انتخابشده ی دیگران از روابطشان نباشد.
2. شما همه چیز را نمیدانید.
هر رابطه ای مسیر خاص خود را دارد و قرار نیست همه ی روابط شبیه هم باشد. احتمالا این نکته ای است که اکثر شما میدانید اما زمانی دست به مقایسه میزنید که تصویری خوشبخت ودلنشین از روابط دیگران میبینید. در این مواقع از خود بپرسید که چقدر راجع به رابطهی آنها اطلاعات دارید؟
به این نکته توجه کنید که حتی نزدیکترین دوستان شما نیز همه چیز را راجعبه رابطهی خود به شما نمیگویند که کار غلطی هم نیست. زوج ها معمولا مشکلات و چالش هایی که دارند را سعی میکنند خود حل کنند و اجازه نمیدهند دیگران متوجه آن شوند اما بهتر است برای حل ان به یک زوج درمانگر مراجعه کرد.
3. در بازی سرزنش گرفتار میشوید.
یکی از خطرات جدی و مهمی که مقایسه رابطه خود با دیگران دارد این است که در دام سرزنش خود و بیشتر شریک عاطفی خود میافتید. وقتی که شروع به مقایسه ی رابطه ی خود با دیگران میکنید ممکن است احساس حقارت به شما دست دهد. این احساس حقارت شما را ناامن میکند و شما در نتیجه ی این ناامنی خشمگین میشوید. برای بروز خشم خود چه راهی بهتر از سرزنش کردن شریک عاطفی خود سراغ دارید؟
هنگامی که شما در نتیجه مقایسه رابطه خود با رابطه دیگران شریک خود را سرزنش میکنید به آنها دارید این پیام را میدهید که:
– تو برای من به اندازه کافی خوب نیستی.
– رابطه ی ما به اندازه ی کافی برای من خوب و لذتبخش نیست.
– من ترجیح میدهم با شخص دیگری در رابطه باشم.
– من میخواهم تو را تغییر دهم.
این سرزنش ها میتواند رابطه ی شما را در معرض نابودی قرار دهد. به همین خاطر هنگامی که شروع به سرزنش دیگری میکنید از خود بپرسید شما چه مسئولیتی در قبال این رابطه دارید؟ سرزنش کردن میتواند به عنوان زنگ خطری باشد برای اینکه چیزی باید در رابطه ی شما تغییر کند و بهتر است قبل از وقوع اشتباهی برای ایجاد رابطه سالم به دکتر روانشناس ماهر مراجعه کنید.
4. در نهایت از منحصربودن رابطه ی خود لذت ببرید.
به جای آنکه دائما دست به مقایسه رابطه خود با رابطه دیگران بزنید و بخواهید شبیه آنها باشید، به خود این موضوع را یادآوری کنید که شما شبیه دیگران نیستید. شما ویژگی های شخصیتی منحصر به فرد خود را دارید. شریک عاطفی شما نیز شبیه دیگران و یا شریک های عاطفی قبلی شما نیست. در نتیجه رابطه ای که بین شما دو نفر نیز وجود دارد نمیتواند و نباید شبیه دیگران باشد.
اگر شما از رابطه ی خود راضی هستید چرا اجازه دهید تصویر ایدهآلی که دیگران انتخاب میکنند به شما نشان دهند رابطه ی شما را به خطر بیندازد؟ درضمن همیشه به یاد داشته باشید که شما نمیتوانید از صحت اطلاعاتی که دیگران از رابطه ی خود ارائه میدهند مطمئن باشید.
با این حال اگر رابطه ی خود را با دیگران مقایسه کردید و متوجه کاستی هایی شدید بهتر است به جای سرزنش کردن خود یا دیگری برای رفع این کاستی ها و مشکلات موجود به همراه شریک عاطفی خود تلاش کنید.