مشاوره حقوقی در کنار مشاوره قبل از ازدواج یکی از مهمترین نیازهای یک زوج در شرف ازدواج است که توسط یک مشاور حقوق خانواده در مرکز رهیاب ارائه می شود.
ازدواج مهمترین رویداد زندگی هر فرد است که قطعا ابعاد مختلف روانی، اقتصادی، شغلی و اجتماعی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. یکی از مهمترین مشکلاتی که موجب اختلاف بین زوجین وجود می شود، عدم شناخت تفاوتهای فردی است که منجر به ناتوانی در درک یکدیگر است که در نهایت ممکن است منجر به طلاق شود.
از این رو همانطور که مشاوره و ارزیابی روانشناختی قبل از ازدواج ضرورت دارد، انجام مشاوره حقوقی قبل از ازدواج نیز اهمیت بسیاری دارد. لازم است زن و مرد هر کدام حقوق و تکالیف خود در رابطه ای متعهدانه به نام ازدواج آشنا شوند و از مزیت های آن بهره ببرند.
بسیار ضروری و مهم است که زن و شوهر قبل از ازدواج و شروع زندگی مشترک از حقوق قانونی خود اطلاع یابند و با آگاهی کامل از شروط قانونی ضمن عقد، مفاد عقدنامه را امضا نمایند. بنابراین مشاوره حقوقی خانواده یکی از مشاوره هایی است که توسط متخصص مجرب و مشاور حقوق خانواده در مرکز مشاوره رهیاب در کنار مشاوره روانشناختی انجام می شود و افراد در شرف ازدواج را برای تصمیم آگاهانه راهنمایی می کند.
آشنایی با حقوق خود قبل از ازدواج
یکی از مهمترین وظایف هر فرد قبل از انجام هر قراردادی آشنایی با حقوق و تکالیف خود و فرد مقابل است که ازدواج به عنوان یکی از انسانی ترین و اجتماعی ترین قراردادها نیز از این قاعده مستثنی نیست.
در صورتی که هر یک از طرفین در قرارداد ازدواج برخی از الزامات را که به حکم قانون ایجاد می شود نادیده بگیرند یا در برابر آن سکوت کنند، وضعیت حقوقی زوجین در این الزامات قانونی نابرابر خواهد شد.
یکی از مواردی که قبل از ازدواج برای خانم آزاد است و نیاز به کسب اجازه از کسی ندارد تحصیل، اشتغال، خروج از کشور و … است که بعد از ازدواج ممکن است دستیابی به این موارد با محدودیت هایی برای خانم مواجه شود.
شروط ضمن عقد ازدواج
موارد دیگری نیز در امر ازدواج وجود دارد که ممکن است موقعیت زن یا مرد را در شرایطی نابرابر قرار دهد یا خواسته های یکی از طرفین را برآورده نکند.
اما می توان توسط یک مشاور حقوقی آگاه و با استفاده از قوانینی که در کشور وجود دارد، قراردادی رضایتبخش و مورد توافق طرفین تنظیم کرد، به طوری که اکثر نیازهای طرفین را شامل شود و یک آرامش خاطری را در ابتدای ازدواج فراهم آورد.
اکثر افراد، معمولا آشنایی چندانی با این قوانین ندارند. به همین دلیل، بسیار ضروری است که طرفین قبل از جاری شدن صیغه عقد و یا حتی تصمیم قطعی برای ازدواج، از خواسته ها و تعهدات خود در مقابل یکدیگر آگاهی یابند و با یک مشاور حقوقی یا مشاور حقوق خانواده مشورت نمایند.
یکی از موضوعات حقوقی مهم در امر ازدواج وجود حق طلاق برای مرد است که باید قوانین حقوقی آن به اطلاع هر دو طرف رسیده شود.
از آنجایی که مرد در سند ازدواج دارای حق طلاق است، به سهولت و در زمانی کوتاه می تواند همسرش را طلاق بدهد اگرچه ملزم است تمام حق و حقوق مالی زن را پرداخت نماید. اما گرفتن طلاق برای زن مسیری طولانی می طلبد و نیازمند اثبات شرایطی است که در سند ازدواج قبلا امضا کرده است.
امروزه قوانین این فرصت را برای زوج و زوجه فراهم کرده اند که سند ازدواج را بر اساس خواسته ها و نیازهای طرفین و توافقی که دو طرف کرده اند، تنظیم کنند تا بیشترین نفع را از این تعهد مسئولانه یعنی ازدواج ببرند.
از این رو زوجین می توانند با مراجعه به مشاور خانواده در مرکز مشاوره رهیاب و دریافت مشاوره حقوقی از حقوق و تکالیف خود در برابر یکدیگر آشنا شوند و تصمیم درستی درباره آینده زندگی خود بگیرند.
برخی موضوعات حقوقی که لازم است افراد قبل از ازدواج از آنها آگاه شوند:
خواستگاری:
خواستگاری پیشنهادی است از طرف مرد که از یک زن برای درخواست ازدواج مطرح می شود. طبق مفاد قانون مدنی یک مرد می تواند هر زنی که برای ازدواج با او مانعی وجود نداشته باشد را خواستگاری کرد.
موانع خواستگاری از یک زن عبارتند از:
نمی توان از یک زن متاهل خواستگاری کرد.
مرد نمی تواند از محارم خود مانند خواهر، مادر و … خواستگاری کند.
مرد نمی تواند از خواهر همسر خود خواستگاری کند.
نمی توان از زنی که در دوران عده خود به سر می برد خواستگاری نمود.
و موارد دیگر …
نامزدی:
در صورتی که زن به خواستگاری مرد پاسخ مثبت دهد و تمایل خود را به ازدواج با او اعلام نماید معمولا مراسم نامزدی که بین مراسم خواستگاری و ازدواج است برگزار می شود. خانواده ها این دوران را برای شناخت بیشتر دختر و پسر از یکدیگر و از خانواده هایشان در نظر می گیرند یا فاصله ای تا بتوانند در این زمان مقدمات ازدواج جشن عروسی را فراهم آور ند.
در بسیاری از موارد، دوران نامزدی برای طرفین به معنی ازدواج قطعی نیست. بسیاری از زوج ها این دوران را برای آشنایی بیشتر قبل از ازدواج در نظر می گیرند تا با بینشی عمیق تر از یکدیگر بتوانند برای ازدواج آماده شوند و حتی در صورت لزوم از آن ازدواج صرف نظر کنند.
بنابراین زن یا مرد در دوران نامزدی می تواند از ازدواج با طرف مقابل منصرف شده و دوران نامزدی را خاتمه بخشد بدون اینکه اجباری به ازدواج باشد. اما رسومی در دوران نامزدی بین خانواده ها وجود دارد مانند تبادل برخی هدایا که اگر نامزدی منجر به ازدواج نشود در بعضی موارد که خانواده ها به توافق نرسند لازم است هدایا استرداد شود که قوانینی نیز بر آن مترتب است.
صیغه محرمیت در دوران نامزدی
بسیاری از دختر، پسرها و خانواده ها، تمایل دارند طرفین در دوران نامزدی با یکدیگر محرم باشند و درواقع صیغه ازدواج موقت بین آنها جاری شود. از آنجایی که جاری شدن این صیغه با عنوان صیغه محرمیت رسما موجب می شود آنها زن و شوهر باشند ولو به مدت معلوم و یا کوتاه، باید در نظر گرفت چنانچه این رابطه به ازدواج ختم نشود ممکن است تبعات حقوقی برای آنها داشته باشد.
در ازدواج موقت نیز طبق اصولی باید مهریه تعیین و پرداخت شود. جمله «مهرالمعلوم و مدت المعلوم» از نظر حقوقی در ازدواج موقت باید جاری شود و مهریه تعیین شده نیز قابل پیگیری می باشد.
قوانین مرتبط با مهریه
قوانین مهریه از سال های دور دائما تغییراتی کرده اما این تغییرات درسال های اخیر، بسیار چشمگیرتر بوده است. معمولا میزان مهریه نشان دهنده ارزش یک دختر نزد خانواده داماد محسوب می شد.
برخی مسائل فرهنگی، اجتماعی در سال های اخیرباعث شد که مبلغ مهریه بسیار بی رویه بالا رود. زیرا هم به عنوان تضمینی برای زندگی زن در صورت طلاق محسوب می شد و هم مانع از طلاق های مردان که دستشان باز بود و از نظر قانونی به راحتی می توانستند همسرانشان را طلاق دهند. اما از طرفی بالا بودن مبلغ مهریه مشکلات زیادی را برای مردان به وجود آورد. این روند موجب ورشکستگی مالی مردان و افزایش مدت زندانی آنها به دلیل ناتوانی در پرداخت مهریه شد.
از این رو مسئولین امر به فکر تدوین لایحه «حمایت از حقوق خانواده» افتادند که هم محدودیت هایی بر تعیین مبلغ مهریه اعمال می کند و هم بر نحوه بازپرداخت مهریه نظارت می کند.
برای اطلاع از جزئیات مسائل حقوقی و دریافت مشاوره حقوقی، برای یک ازدواج آگاهانه تر که حقوق هر دو طرف ازدواج به بهترین شکل ممکن برآورده و لحاظ گردد با ما تماس بگیرید.