یکی از داروهای شناخته شده و رایج برای درمان افسردگی خارج از کشور و اضطراب، داروی بوسپیرون (Buspirone) است. این دارو با عنوان تجاری بوسپار (Buspar) در درمان اختلالات اضطراب فراگیر، مورد استفاده واقع می شود. این داور در افرادی که با اختلال اضطراب دست و پنجه نرم می کنند، ضمن تاثیر گذاری بر مواد شیمیایی مغز، سبب متعادل نمودن مواد شیمیایی به هم خورده در مغز مبتلایان می شود.
از آنجایی که این داور نیز همانند سایر داروها، به دور از عوارض جانبی نبوده، مناسب است در هنگام مصرف یا قطع آن با پزشک خود مشورت نمود. به طور کلی، داروی بوسپیرون به عنوان یک داروی ضد اضطراب، در درمان علائم و نشانه های اختلالات اضطرابی نظیر ضربان قلب نامنظم، تحریک پذیری، تنش و ترس، مورد استفاده قرار می گیرد. لازم به ذکر است که مصرف خودسرانه و تفننی این دارو با عوارض جانبی بسیار جدی و زیانبار همراه می باشد.
ناگفته نماند که داروی بوسپیرون در درمان سندرم پارکینسون و افسردگی هم بسیار کاربرد دارد. مضاف بر این، مصرف این دارو حتما باید مطابق با دستور پزشک صورت گرفته و هرگز نباید به شکل خودسرانه و تفننی مصرف شود. همچنین این دارو به شکل قرص بوده و به صورت دهانی استفاده می شود. در ضمن، داروی بوسپیرون را نباید همراه با غذا مصرف نمود. چراکه در این حالت جذب دارو با تأخیر انجام می شود. مصرف این دارو همراه با گریپ فروت، احتمال ایجاد عوارض جانبی آن را با افزایش مواجه می کند. ضمناً دوز و مقدار مصرف دارو با در نظر گرفتن نوع بیماری، وضعیت و سن بیمار تعیین می شود.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: درمان وسواس خارج از کشور ، درمان اضطراب خارج از کشور
بررسی اثرات روانی داروی بوسپیرون
به طور کلی، داروی بوسپیرون ضمن درمان و کاهش نشانه های افسردگی و اضطراب، نوعی داروی آرامش بخش به حساب می آید. با مصرف این دارو، فرد در وجود خود احساس نگرانی کمتری را تجربه خواهد کرد. همچنین این داور در کاهش اثرات زود رنجی، خجالتی بودن و کم رویی بسیار تاثیرگذار و مؤثر می باشد. در این زمینه باید خاطر نشان نمود که استفاده از داروی بوسپار، راهکار مناسب و مثمر ثمری برای رفع اختلال اضطراب فراگیر و درمان بلند مدت استرس مزمن تلقی می گردد.
پیشنهاد می کنیم انجام دهید: تست افسردگی و اضطراب
این دارو بر روی افزایش کارکرد و عملکرد سروتونین تاثیر بسزایی از خود برجای می گذارد. از طرف دیگر، سروتونین به عنوان نوعی انتقال دهنده عصبی، در کاهش اضطراب و بهبود خلق و خو بسیار تاثیرگذار است. برای تاثیر اثرات مثبت داروی بوسپار، به چند روز زمان نیاز می شود. علاوه بر این، به منظور اثرگذاری مطلوب، باید قرص بوسپیرون به صورت پیوسته و منسجم مورد استفاده قرار گیرد. در این صورت می توان کاهش علائم و نشانه های اضطراب و استرس را انتظار داشت. مشکلات خواب، هیجان غیر عادی، بی قراری، عصبانیت و پرخاشگری، حالت تهوع و استفراغ، سردرد و گیجی، از مهمترین عوارض و تبعات مصرف داروی بوسپیرون محسوب می شود.
داروی بوسپیرون و افسردگی
لازم به ذکر است که بوسپیرون و افسردگی، با یکدیگر ارتباط تنگاتنگی دارند. بر این اساس، عملکرد داروی بوسپار به گونه ای است که با تغییر در مواد شیمیایی مغز، کارکرد این مواد را متعادل و با ثبات می کند. در نتیجه مصرف قرص بوسپیرون، کارکرد فیزیکی مغز نرمال شده و علائم و نشانه های افسردگی کاهش پیدا می کند. شایان ذکر است که علاوه بر اثرگذاری این دارو بر استرس، اضطراب و افسردگی، اثراتی مانند خاصیت ضد تشنجی، شل کنندگی عضلات و خواب آلودگی در این دارو به چشم نمی خورد.
به طور کلی، متخصصان متناسب با شدت علائم و نشانه های افسردگی، تجویز دارو برای فرد را در دستور کار قرار می دهند. تجویز داروهای ضد افسردگی نظیر داروی بوسپیرون در کنار استفاده از روش روان درمانی، از لحاظ اثر درمانی، بیشترین تاثیر را با خود به همراه دارد. افسردگی به عنوان یکی از اختلالات شایع روانی، درصد بسیاری از انسان ها را به خود مشغول ساخته است. علل و عامل ابتلا به افسردگی در افراد و در مقایسه با یکدیگر متفاوت و مختلف می باشد. از سوی دیگر، روش های درمان این اختلال نیز برای افراد از تفاوت هایی برخوردار است. همچنین برای بهبود افسردگی نمی توان روش و درمان کلی را به همه افراد تعمیم داد. تجویز داروی خوراکی بوسپیرون برای کاهش نشانه ها و علائم افسردگی می تواند مثمر ثمر و کاربردی تلقی شود، اما مصرف این دارو هرگز به معنای درمان کامل این بیماری نمی باشد.
نکات مفید در نحوه مصرف بوسپیرون
قرص بوسپیرون در اندازه های 5 الی 10 میلی گرم موجود بوده که غالباً مصرف این دارو سه بار در روز و با مصرف 5 میلی گرم آغاز می گردد. دوز و مقدار این قرص تا میزان 15 الی 30 میلی گرم قابل افزایش می باشد. ناگفته نماند که 10 میلی گرم، حداکثر دوز مجاز مصرفی داروی بوسپار محسوب می شود. مصرف این دارو برای کودکان زیر دوازده سال هرگز توصیه نمی شود. زنان باردار جهت رعایت شرط احتیاط، مناسب است که قبل از مصرف این دارو پزشک خود را در جریان قرار دهند. مصرف همزمان داروهایی نظیر اریترومایسین، ایتراکونازول و آلپرازولام و داروهایی از قبیل با قرص بوسپیرون علاوه بر تداخل دارویی، افزایش فشار خون را در پی دارد.