عشق بی قید و شرط به فرزند و دوست داشتنی بودن او را تا چه اندازه بلدید و نثارش می کنید؟ آیا بدون در نظر گرفتن آنچه کودک انجام می دهد و نمراتی که در کارنامه دارد، دوستش دارید؟ یا همه چیز بستگی به نحوه عملکرد و فرمانبرداری او از شما دارد؟ اگر موضوع بحث این مطلب تاکنون دغدغه شما نیز بوده، متن را تا انتها بخوانید. سعی کنید با کمک گرفتن از آن در بهبود روش های فرزند پروری تان تغییر را ایجاد کرده و بدون پیش شرط دوستشان بدارید.
عشق و محبت فارغ از آنچه که کودکتان انجام می دهد و بدون نظر گرفتن رفتارها و خطاهایی که می کند، باید به او عرضه شود. به واقع عشق بدون شرط، عشقی است که بدون هر گونه انتظار و توقعی از سوی شما روانه روح و جسم کودک می شود و کیفیت آن بستگی به عملکرد او و نمره کارنامه اش ندارد.
ارتباط باکیفیت میان والدین و کودکان
ابراز محبت یکی از مهمترین ملزومات ارتباط باکیفیت میان والدین و کودکان است. اگر همراه با شرط و شروط ارایه شود، کودک را دچار اضطراب کرده و مجبور می کند که به خاطر پذیرفته شدن و دوست داشتنی بودن، تن به درخواست های والدین و حتی سایرین دهد تا مبادا عشق آنها را از دست بدهد. در واقع پیامی که به این روش به کودک داده می شود این است که تو دوست داشتنی نیستی و این اعمال توست که به تو ارزش می دهند و باعث می شوند تو را دوست بداریم.
به گفته روانشناسان، والدینی که وسواس نمره و ارتقای کیفیت تحصیلی فرزند خود را دارند، این اضطراب را به کودک نیز منتقل کرده و مانع از رشد عمیق، واقعی و همه جانبه او می شوند. در این وضعیت شاید کودک در گرفتن نمرات بالا موفق شود. اما بررسی ها نشان می دهند که این افراد از نظر هوش اجتماعی بسیار از همسالان کم استرس تر خود عقب ترند. این مساله دیر یا زود بر کیفیت زندگی شخصی آنها و بسیاری دیگر از ابعاد زندگی شان تاثیرات منفی خواهد گذاشت.
محبت مشروط در مقابل عشق بی شرط
بررسی ها نشان می دهند عشق بی شرط باعث ایجاد عزت و اعتماد به نفس بالا در کودکان شده و در شکل گیری خودپنداره مثبت و خودباوری شان تاثیر بسزایی دارد. در واقع کودکانی که محبت واقعی و خالص دریافت می کنند، در زندگی احساس امنیت بالاتری دارند. این کودکان به پشتوانه حالات مثبت خود می توانند در تحصیل و سایر مراحل زندگی موفق تر عمل کنند و در بزرگسالی و نقش همسری و والدینی خود نیز عملکرد بهتری از خود نشان دهند.
این در حالی است که محبت مشروط، موجب از دست دادن احساس امنیت، افزایش ترس و کاهش میزان آرامش درونی فرزندان می شود. بر خلاف تصور والدین، زمینه های لوس شده آنها بیش از سایرین فراهم است و مهمتر از آن از آمادگی لازم برای مواجهه با شکست ها و ناکامی ها برخوردار نخواهند بود.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: فواید قصه درمانی برای کاهش زورگویی کودکان
عشق بی قید به معنای بی قانونی نیست و این معنا را نمی دهد که هیچوقت به کودکتان نه نگویید و اجازه هر کاری را به او بدهید. بلکه به این معنی است که او حق دارد در چارچوب تعیین شده توسط پدر و مادر از آزادی برخوردار باشد و در یک محدوده امن رشد کند و اگر هم مرتکب خطایی شد، کار اوست که نه مورد تایید شماست و نه خود او.
حفظ آرامش در مقابل رفتارهای ناپسند کودک
روانشناسان می گویند، چنانچه شاهد بروز رفتارهای ناپسند از سوی کودک خود شدید، ضمن حفظ آرامش، به او بگویید ما تو را دوست داریم، اما از رفتارت ناراحتیم و لازم است. در این رابطه با همدیگر به گفتگو بنشینیم و مشکل را حل کنیم. این شیوه رفتاری موجب می شود که دوست داشتن او را مشروط به چیزی نکنیم و آدم های امن دنیای کودک باقی بمانیم.
اینکه فرزندمان را تحت فشار قرار دهیم که مثل یک بزرگسال و با حداقل خطا رفتار کند و یا تمام نمراتش در مدرسه در سطح عالی باشد، بسیار برای او سخت و دردناک است. انتظارات ما از آنها باید معقولانه باشد و نباید فشاری که بر روی دوش خودمان است را به آنها تحمیل کنیم. نباید با رفتارهایمان اضطراب های مزمن و احساس پس زدن زندگی را در آنها به وجود آوریم.
بدانید که کودکان نیاز به حمایت، تشویق و همدلی شما دارند و دوست دارند دیده و شنیده شوند. آنها میخواهند در کنار شما به ترس هایشان غلبه کرده و رشد کنند و قابلیت هایشان را به منثه ظهور برسانند. بدین ترتیب بی آنکه نگران نمرات خود باشند، بیش از پیش در زندگی احساس آرامش می کنند و محیط امن خانه یک فرصت بی مانند رشد و شکوفایی در اختیار آنها قرار می دهد. آنها نه فقط در تحصیل بلکه در زندگی خود، یگانه عمل کنند و تمام وجودشان فرصت رشد می باد، نه فقط مغزشان.