حیوان درمانی به معنای یک تعامل هدایت شده بین یک حیوان آموزش دیده خاص و یک فرد یا گروه تعریف شده است، که توسط حامل حیوان تسهیل می شود. همچنین به عنوان حیوان کمک درمانگر شناخته می شود، تعامل با حیوانات خانگی برای کمک به بهبود روانی، اجتماعی، احساسی و عملکرد فیزیکی بیماران استفاده می شود. درمان می تواند در طیف گسترده ای از محیط ها از جمله بیمارستان ها، خانه های مراقبت و مراکز درمانی انجام شود و می تواند شامل فعالیت های مختلف مانند راه رفتن، مراقبت و تیمار کردن حیوانات درمانی شود. همانند سایر روش های دیگر درمان، برنامه پت تراپی به صورت موردی جزء به جزء تصمیم می گیرند تا به نیازهای خاص هر بیمار پاسخ دهند.
مزایای استفاده از حیوان درمانی چیست؟
حیوانات آموزش دیده برای کمک به بیماران مبتلا به اختلالات عاطفی و رفتاری، افسردگی، اوتیسم، سوء مصرف مواد و جنون استفاده می شود. حیوانات ما را به عنوان ما می پذیرند،آنها قضاوت نمی کنند،آن ها تهدید نمی کنند، بنابراین بیماران می توانند از صمیم قلب با آنها ارتباط برقرار کنند و مطمئن باشند که کار پنهانی وجود ندارد. به ویژه ممکن است برای افراد مبتلا به اختلالات مبتنی بر احساسات، اعتماد به انسان ها، دشوار باشد اما کشف این روند با درمان توسط حیوانات بسیار آسان تر است. مزایای برنامه های پت تراپی شامل: کاهش استرس، افزایش اعتماد به نفس، بهبود روحیه و مهارت های ارتباطی بهتر، به وفور گزارش شده است.
پت تراپی و سلامت روان
طیف وسیعی از شرایط سلامت روان در حال حاضر از طریق برنامه های پت تراپی درمان می شود. تعامل با حیوانات برای بیماران مبتلا به اختلال استرس پس از ضربه، اوتیسم و برای به چالش کشیدن اختلالات روانپزشکی در نظر گرفته می شود. زندانیان آسیب پذیر، از جمله گروهی از زندانیان زن دردسرساز در ایرلند شمالی، نیز از برنامه های درمان توسط حیوانات بهره مند شده اند. هیئت کارکنان در زندان رفتار زندانیان را بهبود یافته و رفاه احساسی در میان شرکت کنندگان در پروژه آزمایشی اخیر را گزارش کرده اند. درمان توسط حیوانات نیز به طور گسترده ای برای درمان افسردگی استفاده می شود.
اعتقاد بر این است که اهلی کردن حیوانی باعث آزاد شدن اندورفین ها (انتقال دهنده های عصبی حس خوب) می شود که می تواند در بیماران مبتلا به اختلال افسردگی تاثیر بسیار مثبتی داشته باشد. مداخلات بیشتر و پیشرفته اغلب بر این فرض استوارند که با توجه کردن به حیوانات و نیازهای آنها، توجه بیمار از مشکلات خود دور می شود. بیماران نیز فرصتی برای توسعه مهارت های پرورشی خود دارند و به ایجاد احساس همدلی با حیوانات تشویق می شوند.
چه کسی از درمان به کمک حیوان سود می برد؟
درمان به کمک حیوان به طور قابلتوجه سبب کاهش درد، اضطراب، افسردگی و خستگی در افرادی می شود که دارای گستره مشکلات بهداشتی زیر هستند:
- کودکانی که تحت درمان دندانپزشکی هستند.
- افرادی که تحت درمان سرطان هستند.
- افرادی که تحت مراقبت دراز مدت در مؤسسات هستند.
- افراد که به علت نارسایی مزمن قلب بستری می باشند.
- کهنه سربازانی که مبتلا به نابسامانیاسترس پسا ضربه یی می باشند.
و تنها شخص بیمار نیست که از منافع این کار بهره مند می شود. اعضای خانواده و دوستانی هم که ناظر ملاقات حیوان با بیمار هستند اظهار داشته که حس بهتری داشته اند. از پت تراپی می توان در مؤسسات غیرطبی مانند دانشگاه ها و برنامه های اجتماعی نیز استفاده کرد تا به افراد در جهت اضطراب و استرس کمک شود.
پیشنهاد می کنیم انجام دهید: تست میزان اضطراب
سوء مصرف مواد و حیوانهای خانگی درمانگر
حیوانات درمانگر در برنامههای معالجه اشخاص با سوءمصرف مواد مخدر نیز به صورت موفقیت آمیز استفاده شدند. حضور حیوانات به تنهایی می تواند به آرام شدن و رویارویی آن ها با مشکلات درونی شان کمک کند. معتادان غالبا به طور انحصاری تنها روی خود تمرکز می کنند این در صورتی است که ارتباط با حیوان آن ها را تشویق به فکر کردن درباره نیازهای دیگران می کند. اگر حیوان حضور داشته باشد، احتمال ببشتری دارد که معتاد با قرارگیری در گروه تنظیم شده ارتباط اجتماعی بیشتری برقرار کند.
بیشتر بخوانید : سکس تراپی
پزشکان مشاهده می کنند که چگونه معتاد به حیوانات می پردازد، بینش بیشتری نسبت به مسائل مربوط به عزت نفس بیمار پیدا می کند، به آنها کمک می کند مکانیزم های مقابله ای خاص و رفتارهای سالم تر جدید را شناسایی کنند. عموماً در بررسی برنامه های مشاوره، درمان به وسیله حیوانات به معتادان کمک می کند تا درباره کار گروهی، ارتباط، اعتماد و بیان خود بیشتر یاد بگیرند. همچنین حیوانات می توانند به جلسات جنبه تفریحی اضافه کنند که در مواجهه با بحث های چالش برانگیز تنش را می کاهد.
سگ های آموزش دیده می توانند به بیماران دچار پارکینسون نیز کمک کنند.
آنها در حفظ تعادل، باز و بستن در، روشن کردن چراغ با پنجه های خود و تحریک فرد پارکینسونی در حالت سکون به وسیله لمس کردن پای او برای ادامه راه رفتن به این بیماران یاری می رسانند؛ حیوانات می توانند موجب رهایی ذهن افراد بیمار از مشکلاتشان شوند و باعث می شوند انسان ها به چیزی غیر از خود با بیماری ها و نگرانی هایشان تمرکز کنند.
بیشتر بخوانید : روان درمانگر تحلیلی
مثالی از یک دوره درمانی پت تراپی
لوسی دختری 14 ساله است که پدر و خواهرش را در یک تصادف خودرو سال گذشته از دست داده است. رفتار لوسی هر روز بدتر می شد و دچار افت تحصیلی شده بود به حدی که از مدرسه فرار می کرد. مادر لوسی او را برای درمان به مرکز مشاوره برده بود، اما لوسی از حرف زدن امتناع می کرد. تا آنکه بالاخره با ورود به جلسات پت تراپی موافقت کرد و به محض دیدن یکی از اسب های مرکز که دوستش را از دست داده، با او ارتباط برقرار کرد. طی جلسات متعدد، لوسی در کنار اسب قدم می زد، سرش را کنار سر او می گذاشت و به صدای نفسش گوش می کرد.
به تدریج، لوسی در مورد غم اسب ناشی از مرگ دوستش حرف می زد، آنکه حتما چقدر دلش برای دوستش تنگ شده و چقدر به یاد روزهایی است که با دوستش گذرانده است. به تدریج لوسی نه تنها در مورد دلتنگی برای پدر و خواهرش حرف زد، بلکه به خاطر نداشتن آن خانواده شاد همیشگی، سوگواری کرد. طی جلسات، مشخص شد لوسی غم خود را پنهان می کند تا مادرش بیش از این ناراحت نشود. پس از چند جلسه، مادر وارد جلسات درمانی شد و هر دو به داستان اسب گوش سپردند. در پایان جلسه، هر دو احساساتی شدند و توانستند در غم و اندوه یکدیگر شریک شوند…