بازی با کودک و آموزش کودکان چهار تا شش ماهه
تمرین یک (بلند کردن و به حالت نشسته و ایستاده درآوردن کودک)
موقعی که کودک چهار ماهه است، دو انگشت خود را در کف دست او قرار دهید تا انگشت شما را بگیرد. سپس کودک را به سمت بالا بکشید تا به حالت نشسته درآید. در پنج و شش ماهگی به جای انگشت خود، تکه چوب یا طناب یا اسباب بازی به او بدهید تا با دست های خود آن را بگیرد و درحالی که از او حفاظت می کنید، او را به طرف بالا بکشید. کودک معمولا خود را به طرف بالا می کشد تا به وضع نشسته یا ایستاده در آید.
تمرین دوم (کوشش کردن کودک برای رسید به اسباب بازی)
کودک را به شکم بخوابانید و اسباب بازی را در حدود 15 تا 20 سانتیمتر بالای سر و دور از دسترس او قرار دهید. کودک سعی خواهد کرد با کمک یک دست و بازو، خود را بالا بکشد و با دست دیگر اسباب بازی را بگیرد. سپس اسباب بازی را در طرف دیگر قرار دهید تا با دست دیگر چنین عملی را انجام دهد.
تمرین سوم (بالا و پایین بردن کودک)
کودک را درحالی که به پشت خوابیده است و صورت او به طرف شماست، به طرف بالای سر خود بلند کنید. کودک با این عمل کمر خود را خم، پاهایش را دراز و دست هایش را از هم جدا می کند (کودک خود را به شکل هواپیما در می آورد) و معمولا می خندد. سپس آرنج خود را خم کنید و کودک را جلوی صورت خود پایین بیاورید و دوباره او را بالا ببرید. این عمل را چند مرتبه تکرار کنید.
تمرین چهارم (توجه و تعقیب کردن صدا)
این تمرین را ممکن است به صور مختلف انجام دهید. به عنوان مثال در حالی که کودک روی زانوی شما نشسته است، پدر در گوشه ای مخفی می شود و کودک را صدا می کند. موقعی که کودک به طرف صدا توجه کرد، پدر خود را نشان می دهد و به او می خندد. توجه کودک را می توان با کف زدن یا زنگ زدن در جهات مختلف جلب کرد.
پیشنهاد می کنیم انجام دهید: سنجش هوش کودک
تمرین پنجم (برداشتن اشیا پهن از سطح صاف)
کودک از ابتدا قادر نیست اشیا پهن مانند سکه را از روی میز بردارد. جلوی کودک بنشینید و اشیا مختلف را جلوی او قرار دهید. ابتدا اشیا بلند و برجسته(عروسک، قطعات مکعب چوبی)، سپس اشیا کوچیک و بالاخره اشیا پهن (قاشق و بشقاب) را جلوی او قرار دهید. کودک در 5 تا 6 ماهگی اشیا را با تمام دست و انگشتان خود بر میدارد، ولی به تدریج مهارت پیدا می کند و اشیا کوچیک و پهن را با دو انگشت از روی میز بر میدارد.
تمرین ششم (زدن شیئی به شی دیگر)
مکعب چوبی بزرگی را جلوی کودک روی میز بگذارید و مکعب کوچک را به دست او بدهید و به او یاد دهید مکعب کوچک را به مکعب بزرگ بزند. ابتدا خودتان این کار را انجام دهید تا کودک از شما تقلید کند. در تمرین های بعدی به جای مکعب های چوبی، اشیاء دیگر به دست کودک بدهید.
تمرین هفتم (آموختن تکلم و صحبت کردن با کودک)
موقعی که کودک شروع می کند صدایی از خود درآورد، صحبت کردن با او باید شروع گردد. ابتدا کودک را تشویق کنید که صدایی از خود درآورد و موقعی که صدا درآورد شما شبیه آن صدا را ادا کنید، سپس مکث کنید. اگر کودک دو مرتبه صدائی از خود درآورد، آن صدا را تکرار کنید. این نوع مکالمه باید تکرار شود، ولی نباید کودک را خسته کنید.
تمرین هشتم (یاد دادن نام اشیاء)
شیئی که از نظر رنگ و شکل، توجه کودک را جلب می کند مانند ساعت، عکس، مجسمه و غیره را انتخاب کنید. با کودک جلوی آن شئ بایستیدو کودک را متوجه شئ کنید و نام آن را ببرید و در همان زمان درصورت امکان عمل ان شئ را نیز انجام دهید. مثلا جلوی چراغ قرار گیرید و همان زمان که نام آن را می برید چراغ را روشن و خاموش کنید. این عمل را چند مرتبه تکرار کنید. این عمل آموختن باید به وسیله یک فرد و در همان محل و به یک روش انجام گیرد. موقعی که کودک به یک چراغ توجه ندارد از او سوال کنید “چراغ کجاست؟” کودک به تدریج رابطه کلمات و اشیا را می آموزد.
تمرین نهم (آشنا شدن کودک با افراد مختلف)
کودک را باید از 5 تا 6 ماهگی با اقوام، دوستان و همسایه ها آشنا کنید. بدین ترتیب که درحالی که مادر حضور دارد از اقوام بخواهید تا کودک را برای مدت 2 تا 3 دقیقه در بغل بگیرند، او را کمی راه ببرند، اسباب بازی به او نشان دهند، با او بازی کنند و صحبت نمایند. در این صورت کودک با چهره های مختلف آشنا می گردد و نه فقط در آن زمان، بلکه در آینده نیز از دیگران نمی ترسد و از تمجید و تعریف دیگران خجالت نمی کشد. اگر کودک از 5 تا 6 ماهگی با دیگران تماس پیدا کند، فردی اجتماعی خواهد شد و امکان موفقیت او در آینده بیشتر می گردد.
تمرین دهم (استفاده از روروک)
کودک را می توانید در پنج تا شش ماهگی روی روروک بگذارید، اگر خوشش آمد و اظهار شادی کرد و با پاهای خود حرکت کرد، ادامه دهید، ولی اگر ناراحت شد و گریه کرد، چند هفته صبر کنید و سپس دوباره شروع نمائید. اگر چرخ های آن را خارج کنید بهتر است.