شخصیت منفعل تهاجمی یا تضعیف گر نسبت به خیلی چیزها مخصوصا افراد با نفوذ و صاحب منصب بسیار منفی باف است. چنین شخصی در دوران کودکی یا آغاز بزرگسالی تمایلات و یا خواسته هایی دارد که در مقابل آنها با درماندگی و ضعف ایستادگی می کند. این خواسته ها بیشتر در جهت داشتن عملکرد هایی در زمینه های مختلف می باشد. (خواسته های آموزشی، شغلی، اجتماعی،…). به ندرت اتفاق می افتد که افراد دارای اختلال شخصیت منفعل تهاجمی بخواهند در مقابل افراد بانفوذ و صاحب منصب به طور مستقیم پرخاشگر و ستیزه جو ظاهر شوند.
ویژگی های رفتاری افراد دارای شخصیت منفعل تهاجمی
- منفعل بودن او مانع از آن می شود تا امور روزمره و فعالیت های اجتماعی را انجام دهد.
- دائما از این مسئله شکایت دارد که دیگران او را درک نکرده و به ارزش های او پی نمی برند.
- اکثر اوقات بدخلق و پرخاشگر می باشد.
- اکثرا به شکل غیر منطقی نسبت به بالا دستان خود خشمگین و ناراضی است.
- نسبت به کسانی که از او موفق تر و خوشبخت تر هستند حس حسادت و تنفر دارد.
- شکست های خود را بزرگ جلوه می دهد و دائما در حال شکایت از ناکامی هایش می باشد.
- رفتارهایش دائما بین دو حالت در نوسان است: یا پذیرش بی چون و چرا یا سرکشی خصمانه.
- با ویران کردن موفقیت های شما پرده از ماهیت رفتارهای خود برمیدارد.
موضع گیری های کاری شخصیت منفعل تهاجمی
موضع آنها در مقابل این افراد دوگانه و مبهم است: از طرفی به توجه و تایید گرفتن از دیگران نیازمند است، از طرف دیگر نا امیدانه خواهان استقلال و خود کفایی است. نتیجه این احساس دوگانه آن است که در مقابل هر کسی که در مقابلش قرار می گیرد خشم فروخورده دارد که به شکلی آرام و نامحسوس خود را نشان می دهد. اگر در کنار یک شخصیت دارای اختلال شخصیت منفعل تهاجمی قرار بگیرید امکانش زیاد است که مورد حمله رفتارهای تضعیف کننده و انرژی های منفی او قرار بگیرید.
این شخصیت در محل کار می تواند یک کابوس باشد و او تا وقتی کار به جنگ و جدال با روئسا و کارفرمایانش نکشد، تلاشی برای پیشرفت در کارش انجام نمی دهد. این شخص قبل از اینکه بخواهد معقولانه به وظایف کاریش بپردازد عادت دارد همواره حالتی دلخور و ناراحت به خود بگیرد، به مخالفت بپردازد و خواسته افرادی را که حکم رئیس و کارفرمای او را دارند انجام ندهد. شخصیت منفعل تهاجمی مسئولیت انجام کارها را با اشتیاق و تمایلی ظاهری به عهده می گیرد اما بعد حتی در آغاز کردن آن ناتوان ظاهر می شود و یا قادر نیست هیچ کار مفیدی ارائه دهد. و یا در انجام کار آنقدر تاخیر و تعلل به خرج دهد که نتیجه حاصله به هیچ وجه مفید و سازنده نیست.
موضع گیری های زندگی مشترک شخصیت منفعل تهاجمی
اگر با چنین شخصی رابطه عاشقانه برقرار کنید بی شک چنین حالت هایی را در او خواهید دید. اگرچه در ابتدا موافق و همراه ظاهر می شود اما سدی است در مقابل پیشرفت و موفقیت شما. شخصیت منفعل تهاجمی پیوسته تظاهر به فراموشکاری می کند و یا اشتباهاتی از او سر می زند که به گفته خودش تصادفی است اما به تدریج مشخص می شود که کاملا آگاهانه است.
یکی از جنبه های بسیار ناخوشایند شخصیت منفعل تهاجمی تمایل همیشگی او به ناچیز و بی ارزش شمردن هر موفقیت یا دستاوردی است که از اطرافیانش می بیند. یکی از مشکل سازترین ویژگی این شخصیت که کنار آمدن با او را دشوار می سازد تمایل همیشگی او به خراب کاری در کارها و روابط عاشقانه اش است و این عمل را با تظاهر به تلاش و سخت کوشی واقعی انجام می دهد در حالی که در حقیقت قصد دارد برنامه های معشوقه و یا رئیس خود را به هم زند.
دوران کودکی شخصیت منفعل تهاجمی
تجاربی را که کودک در طی دوران رشد خود با والدین و یا سرپرستانش کسب میکند بزرگترین نقش را در بروز رفتارهای منفعل تهاجمی ایفا می کند. شخصیت تضعیف گر یا همان شخصیت منفعل تهاجمی احتمالا در کودکی توجه، مراقبت و رسیدگی کافی را دریافت کرده است و در زمینه روابط والدین و کودک نمی توان مسئله ای چشم گیر و خاص در مورد آنها پیدا کرد.
در برخی مواقع کودک وقفه ای در دریافت توجه و رسیدگی دریافت کرده و در نتیجه این ترک توجه از سوی والدین را غیر منصفانه و بی عدالتی فرض کرده است. این تغییر معمولا زمانی رخ می دهد که کودک دوم به دنیا می آید و طبیعی است که توجه والدین به کودک بزرگتر که زمانی مرکز توجه بوده کمتر می شود. کودک تصور می کند طرد شده و والدینش او را رها کرده اند. او کم کم افراد صاحب قدرت را انسان هایی بی رحم، بی انصاف، غیر منطقی و شاید نالایق به شمار آورد. اما بجای آنکه این خشم خود را نشان دهد یاد می گیرد نارضایتی و مخالفت خود را غیر مستقیم نشان دهد.
علل به وجود آمدن شخصیت منفعل تهاجمی
در برخی موارد افراد دارای شخصیت منفعل تهاجمی والدینی داشته اند که از نظر عاطفی با فرزندشان بد رفتاری کرده اند. مثلا خیال پردازی های کودک و نیز تلاش وی برای خودکفایی و استقلالش را سرکوب کرده اند. در مقام یک شخص بالغ شخصیت های منفعل تهاجمی به این نتیجه رسیده اند که تنها راه بروز خشم و انزجار پنهان و فروخورده آنها بستن راه موفقیت دیگران است مخصوصا کسانی که در نظر او صاحب ذره ای قدرت و مقام هستند (مانند پدر و مادر،روئسا و …).