جدایی و طلاق پدیده ای تک عاملی نیست. متغیرهای بسیاری وجود دارند که متاسفانه یک ازدواج را به سمت طلاق و جدایی می کشانند. به همین خاطر از منظر روانشناسی هر آمار تک متغیری در این زمینه مبنای علمی محکمی ندارد. مثلاً اگر می گویند در هفت ماه اول امسال 90 هزار و 653 طلاق در کشور ثبت شده است و 15 درصد آنها علتش دخالت خانواده است نمی توان این نوع استدلال را به راحتی قبول کرد. بسیاری از زوج هایی که زیر یک سقف زندگی کرده اند، می دانند چقدر این حرف با واقعیت فاصله دارد. این موضوع که تحت عنوان وابستگی به خانواده اولیه شناخته می شود، می تواند بر پدیده طلاق تأثیر بگذارد.
اما نمی توان آن را به تنهایی بررسی کرد. حتی اگر خود طرفین در یک ازدواج بخواهند تمام کاسه کوزه های طلاق را سر یک عامل بشکانند، باز هم پای علت های دیگری هم در میان است.
علت هایی که فرد در مطرح کردن آنها مقاومت می کند. یا آنها را به کلی انکار می کند. برای همین به افراد توصیه می شود پیش از طلاق، حتما از مشاوره طلاق خارج از کشور استفاده کنند. و یا حتی پس از طلاق هم برای آنکه از بن بست خارج شوند، پیشنهاد می شود از مشاور روانشناس استفاده کنند. با این کار آنها می توانند دلایل به بن بست رسیدن در رابطه را بشناسند. و از میزان تقصیر خود در طلاق و جدایی آگاهی پیدا کنند. و همه را بر گردن طرف مقابل نیندازند.
نقش وابستگی به خانواده اولیه در طلاق
با توجه به آنچه گفته شد، می توان نتیجه گرفت که طلاق ممکن است یک یا چند دلیل اصلی داشته باشد. و سایر عوامل می توانند جدایی و طلاق را تشدید یا تضعیف کنند. با این اوصاف می توان گفت یکی از دلایل طلاق در ایران، دخالت والدین در زندگی زوجین و وابستگی به خانواده است. وابستگی به خانواده یک ریشه فرهنگی و یک بعد روانشناختی دارد.
وابستگی به خانواده ریشه مشترک فرهنگی و روانشناختی دارد. و نتیجه آن دخالت در زندگی مشترک است. وابستگی فرهنگی و روانی افراد به خانواده اولیه هر چه قوی تر باشد آنها بیشتر تحت نفوذ خانواده خود قرار می گیرند. این موضوع اجازه دخالت در ازدواج و زندگی مشترک را به خانواده ها می دهد.
وقتی پسری در سن 30 سالگی ازدواج می کند اما همچنان بیشترین ساعت روز خود را علاقه دارد به جای خلوت با همسرش، در جمع خانواده اولیه اش باشد، یا وقتی دختری پس از ازدواج به جای رسیدگی به امور خانه و زندگی مشترک، بیشترین زمانش را پای تلفن و مکالمه با مادر و خواهرهایش یا رفت و آمد با آنها می گذراند، عملا حریمی برای زندگی مشترک قائل نشده است. حتی می توان گفت در برخی از این موارد هر کدام از طرفین به دلیل وابستگی به خانواده، ازدواج و استقلال زندگی و قرار گرفتن در موقعیت جدید با مسئولیت جدید را به رسمیت نمی شناسند.
وابستگی به خانواده چگونه پای دخالت خانواده ها را در زندگی مشترک باز می کند؟
معمولا افراد وابسته، هنوز آماده جدا شدن از خانواده نیستند.این افراد در اثر فشار خانواده ازدواج می کنند. یا ممکن است تحت تأثیر یک امر هیجانی تصمیم به ازدواج بگیرد. برای همین میزان استرس آنها هنگام جدا شدن از خانواده تا حد زیادی بالا می رود. و این موضوع آنها را در تصمیم گیری ها دچار مشکل می کند. و همین جاست که پای دخالت خانواده به زندگی مشترک زوج ها باز می شود.
وابستگی به خانواده و دخالت ها چگونه پای طلاق را وسط می کشند؟
در واقع خانواده ها به جای زوج یا زوجین برای زندگی مشترک و حتی طلاق تصمیم می گیرند. حتی برخی از این شکل های وابستگی به خانواده کاملا این قابلیت را دارند که به همسر منتقل شود که خود مشکلات دیگری در پی دارد. دلبستگی سالم آن چیزی است که در هر رابطه ای باید جایگزین وابستگی شود. از همین جا مشخص است که آنچه ما به عنوان دخالت خانواده ها می نامیم و عامل درصدی از طلاق ها عنوان می کنیم در واقع ریشه ای عمیق تر در روان فرد دارد.
در جلسات مشاوره طلاق و مشاوره ازدواج خارج کشور پیشنهاد می شود برای کاهش طلاق هایی که عامل اصلی آنها وابستگی به خانواده است، افراد بایستی پیش از ازدواج به شناخت درستی از فرد مقابل و نوع رابطه او با خانواده اش برسند. زوج ها باید بدانند که وابستگی به خانواده، پس ازدواج اصلاح نمی شود، یا به سختی اصلاح می شود. بسیاری از وابستگی ها را می توان به کمک مشاور، در جلسات مشاوره روانشناسی شناسایی و درمان نمود.
عوامل تشدید کننده وابستگی به خانواده و دخالت خانواده ها
اگر شما هم جزء آن دسته از افراد هستید که به خاطر وابستگی به خانواده یا دخالت خانواده ها دچار مشکل شده اید، باید بدانید که برخی کارها دخالت ها را تشدید می کند. زندگی مشترک را به نابودی می کشد و احتمالاً به طلاق خواهد انجامید:
- قهر و دعوا بین زوج ها و خانواده ها
- سرکوفت زدن به همسر و خانواده همسر
- استفاده از جمله های تحقیرآمیز در خصوص وابستگی همسر به خانواده
راه حل جلوگیری از دخالت والدین و پیشگیری از طلاق
توصیه می شود افرادی که با دخالت والدین و وابستگی همسر روبه رو هستند، با همسر خود یا به تنهایی نزد مشاور خانواده بروند. عمل به توصیه های مشاور و روانشناس می تواند محیط خانه را از اضطراب خارج کند. با این کار شما می توانید محبت و توجه بیشتر همسر وابسته خود را جلب کنید. حس تنهایی همسرتان را از بین ببرید. و زندگی مشترکتان را سامان دهید. با تشکراز آزاده سهرابی
یک پیشنهاد عالی برای حل مشکل
ممکن است شما هم درگیر طلاق باشید. و با همسرتان زندگی پر از تنشی را سپری می کنید. بهتر است پیش از آن که مشکل شما بیش از حد جدی شود با یک مشاور خانواده خوب مشورت کنید. اگرهم پیدا کردن مشاور خوب و رفت و آمدهای وقتگیر، اذیتتان می کند، یا نیاز فوری به مشاوره دارید، کافی است فقط تلفن خود را بردارید، و بدون نیاز به مشاوره حضوری، و تنها با یک تماس از مشاوره تلفنی روانشناسان ما بهره مند شوید.