در اختلال ساختگی، شخص تظاهر به داشتن بیماری جسمی و روانی می کند و هدف اصلی وی بستری شدن در بیمارستان می باشد. او این کار را به عنوان روش زندگی خود قرار می دهد. شروع اختلال ساختگی معمولاً در جوانی است. اگرچه ممکن است گاهی اوقات در کودکی و نوجوانی نیز شروع شود. معمولاً شروع اولیه و واقعی این اختلال به دنبال ابتلا به یک بیماری واقعی، فقدان، طرد شدن یا ترک شدن صورت می گیرد. اغلب مبتلایان به این اختلال در کودکی سابقه محرومیت یا بیماری و ناتوانی جدی را تجربه کرده اند.
بررسی های روانشناسی اختلال ساختگی
تحقیقات روانشناسان نشان داده است که والدین این دسته از بیماران را افرادی طردکننده تشکیل میدهند که معمولا قادر به برقراری روابط صمیمانه نیز نیستند. اغلب این بیماران تصویر ذهنی آشفته ای از خودشان دارند و هویت روشنی کسب نکرده اند. اختلال ساختگی معمولاً ترکیبی از عناصر «جسمانی کردن» و «وانمودکردن» هستند. زیرا بر مبنای نشانه های جسمانی یا روانی من درآوردی قرار دارد. در واقع این نوع اختلالات ساختگی عمل ارادی جعل بیماری است. اما هدف از لحاظ روانی پیچیده است و به نظر نوعی ارضای عاطفی ناشی از بیمار بودن است. هنگامی که فرد به دنبال ارضای عاطفی، شکست دادن دست اندرکاران، یا صرفاً جلب توجه دیگران باشد، احتمالاً می توان تشخیص اختلال ساختگی یا نوعی از آن را داد.
چگونگی تظاهر اشخاص مبتلا به اختلال ساختگی
از شاخص های دیگری که در افراد مبتلا به اختلال ساختگی بسیار دیده می شوند، عبارتند از:
- دروغ پردازی
- تمایل به انزوای اجتماعی و این که تعداد کمی در بیمارستان به ملاقاتشان می آیند و هیچ کس نمی آید.
- سابقه اعتیاد به مواد مخدر یا الکل یا سابقه سفرهای بسیار
- داشتن اطلاعات پزشکی و طفره رفتن از افشای سوابق شخصی و پزشکی خود
- توانایی به بازی گرفتن دیگران بخصوص پزشکان و کارکنان بیمارستان
- ایجاد انواع بیماری های پوستی: یعنی علایم غیرعادی بر سطح پوست بدن. بیماری های پوستی رواج بسیار دارند و پوست در دسترس ترین اندام انسان است. به طور مثال با نیشگون گرفتن خود یا کندن و خراشیدن پوست خود با ناخن هایشان یا سوزاندن خود با اشیای داغ و…. بر روی بدن خود جراحت ایجاد می کنند.
مشاوران روانشناس ما در مرکز مشاوره تلفنی صدای رهیاب می توانند به شما در زمینه تشخیص ویژگی های اختلال ساختگی کمک کنند. کافیست با شماره زیر تماس بگیرید:
انگیزه افراد مبتلا به اختلال ساختگی
اغلب بیماران دچار اختلال ساختگی کاملا از رفتارهای خود آگاه هستند. رفتارهایی را از خود نشان می دهند که مستلزم برنامه ریزی دقیق و ماهرانه برای اجرای موفق برنامه هایشان است. با این همه این بیماران از عوامل نابهشیاری که انگیزه این رفتارشان هستند بی خبر هستند. در واقع می توان گفت یکی از انگیزه های انجام این اختلال روانشناسی، استفاده از مکانیزم کنترل است. چون این بیماران با کنترل نشانه های بیماری شان، واکنش دیگران را به بازی می گیرند.
عوامل ایجاد اختلال ساختگی
در تحقیقات روانشناسی متعددی که درباره اختلال ساختگی انجام شده است، عوامل زمینه ساز این اختلال به صورت زیر بیان شده است:
- بیماری جسمانی مهم یا تجربه سوء رفتار در کودکی
- خشم نسبت به پزشکان یا داشتن والدینی که در سوابق پزشکی خود دست می برند یا اگر نمی شد، کلک هایی به پزشکان می زده اند.
- سوء رفتار جنسی در کودکی نیز می تواند مبنایی برای ایجاد اختلالات جسمانی قرار گیرد که فرد خود بر خود تحمیل می کند.
اما گاهی بیمار مبتلا به اختلال ساختگی گذشته آزاردهنده ای نداشته و در خانواده های ظاهراً سالم بزرگ شده است. در برخی از پژوهش ها، دریافتند که کژکارکردی مغزی پنهان ممکن است تا حدودی در این موارد دخالت داشته باشد. برای مشاوره با مشاوران روانشناس نیاز نیست به صورت حضوری به مراکز مشاوره روانشناسی و روانشناسان مراجعه کنید. کافیست در خانه و از طریق تلفن ثابت با مشاوران ما تماس بگیرید.