روانشناسان مدرسه در داخل سیستم آموزشی کار می کنند و به دانش آموزان در زمینه های هیجانی، اجتماعی و تحصیلی کمک میکنند. هدف روانشناسی مدرسه، همکاری با اولیا، معلمان و دانش آموزان در جهت ایجاد یک محیط آموزشی سالم با تمرکز بر نیاز های دانش آموزان است. روانشناسی مدرسه یک حرفه ی نسبتاً جدید است. انجمن ملی روانشناسی مدرسه در آمریکا در سال 1968 تاسیس شد و این رشته به طور رسمی به عنوان یک تخصص دکتری توسط انجمن روانشناسی آمریکا شناخته شد. در سال 2002 روانشناسی مدرسه یکی از ده حرفه داغ یا پر متقاضی در آمریکا بوده و تقاضا برای روانشناسان مدرسه همچنان رو به افزایش است.
روانشناسان مدرسه چه می کنند؟
روانشناسان مدرسه با دانش آموزان، هم به صورت فردی و هم به صورت گروهی، کار می کنند و به آنها در برخورد با مشکلات رفتاری، مسائل آموزشی، ناتوانی ها و سایر جنبه ها کمک می کنند. آنها هم چنین با اولیاء و معلمان برای ایجاد روش هایی جهت مقابله با رفتار های دانش آموزان در خانه و سر کلاس کار می کنند. از دیگر وظایف روانشناسان مدرسه می توان به آموزش دانش آموزان، اولیاء و معلمان در باره ی چگونگی مدیریت شرایط بحرانی و مشکلات سوء مصرف مواد اشاره کرد. بر اساس مستندات انجمن ملی روانشناسی مدرسه در آمریکا، روانشناسان مدرسه خدمات خود را در پنج حوزه زیر ارائه می کنند.
- مشاوره
- ارزیابی
- مداخله
- جلوگیری
- پژوهش و برنامه ریزی
روانشناسان مدرسه هم چنین به دیگران در درک بیشتر درباره ی رشد کودکان، مشکلات رفتاری و روش های مدیریت رفتار کمک می کنند. با وجودی که کار روانشناسان مدرسه عمدتا در دبستان و دبیرستان هاست. اما در برخی جاهای دیگر نیز ممکن است به استخدام در آیند. درمانگاه های خصوصی، بیمارستان ها، ادارات دولتی و دانشگاه ها از آن جمله هستند.
برای مشاوره با روانشناس کودک و نوجوان خارج از کشور می توانید با مشاوران متخصص مجموعه رهیاب تماس حاصل فرمایید.
مزایای روانشناسی مدرسه
روانشناسان مدرسه قادرند به موفقیت دانش آموزان کمک کنند. از انجا که اغلب روانشناسان مدرسه در دبستان ها و دبیرستان ها کار می کنند،از برنامه ی کاری قابل پیش بینی برخوردارند. روانشناسان مدرسه با طبقات مختلف اجتماع، از جمله مشاوران، معلمان، اولیاء و دانش آموزان ارتباط دارند.
معایب روانشناسی مدرسه
مشکلات کار با دانش آموزان و اولیاء ممکن است به بالا رفتن سطح استرس در روانشناسان مدرسه بینجامد. استرس مربوط به کار می تواند به ناتوانی جسمی و بی رمقی منجر شود. روانشناسان مدرسه معمولاً برنامه ی کاری فشرده ای دارند و با تعداد زیادی ارباب رجوع روبرو هستند.
امروزه با توجه به رشد قابل ملاحظه آموزش ویژه نقش روانشناسی مدرسه در ارزیابی دانش آموزان برای واجد شرایط بودن جهت خدمات آموزش ویژه بیشتر شده است. یکی از مولفه های مهم کار روانشناس مدرسه بکار گیری دامنه ی گسترده ای از ابزار ها و مقیاس های شناختی است. مهارت روانشناسان مدرسه در کار با ابزار های سنجش غالبا برای نیاز های دانش آموزان خاص مورد استفاده قرار می گیرد.
روانشناس مدرسه برای عرضه ی خدمات روانشناختی و حمایتی باید با پزشک، مشاوره مدرسه، مددکار و متخصص تغذیه مستقیماً کار کند. روانشناسی مدرسه حوزه ای است که اصول روانشناسی آموزشی، روانشناسی رشد، روانشناسی بالینی، روانشناسی اجتماعی و تجزیه و تحلیل رفتار کاربردی را برای رفع نیاز های یادگیری، بهداشت رفتاری کودکان و نوجوانان در یک مشارکتی با مربیان و والدین بکار می گیرد.
روانشناسان مدرسه در زمینه های روانشناسی تحولی کودک و نوجوان، آسیب شناسی روانی کودک و نوجوان ، شیوه های فرزند پروری خانواده، نظریه های یادگیری و نظریه های شخصیت تحصیل کرده است. آنها در مورد آموزش موثر و مدارس موثر آگاهی کافی دارند. آنها برای انجام تست های روانشناسی و ارزیابی های روانشناختی و مشاوره و هم چنین در جنبه های اخلاقی، حقوقی و اجرایی حرفه ای آموزش های لازم دیده اند.
کاربرد مشاوره تحصیلی در مدارس
مشاور چه وظایفی دارد؟
مشاور مدرسه در زمینه های گوناگون فعالیت دارد. نقش اساسی و اصلی مشاور، مشاوره است نه تدریس و تعلیم. اما کار مشاوره، فعالیتی تخصصی است که نیاز به تحصیلات خاص و گواهینامه ویژه دارد. زیرا این کار از عهده ی معلمان و مدیران یا ناظمان مدرسه به تنهایی ساخته نیست. برخی از این وظایف و مسئولیت ها به اختصار اشاره می کنیم:
برنامه ریزی و توسعه امر راهنمایی
راهنمایی و مشاوره ی موثر در مدرسه از همکاری کلیه کارکنان در امر برنامه ریزی تحصیلی به دست می آید. شاگردان، والدین، معلمان، مدیران به ویژه ادارات آموزش و پرورش، وزارتخانه ها و موسسات اجرایی مربوط باید ایجاد و اجرای این برنامه کمک کنند. نقش مشاور در زمینه برنامه ریزی عبارتند از:
- کمک به تعیین و توصیف هدفهای برنامه
- تعیین نیازمندی های شاگردان به امر راهنمایی و مشاوره
- کمک به تکوین برنامه عملی
- هماهنگ ساختن جنبه های مختلف برنامه در طول خدمات راهنمایی و مشاوره
- ارزشیابی برنامه راهنمایی و کمک کردن به دست اندرکاران دیگر در راه ارزیابی فعالیتهایشان راهنمایی و مشاور
شیوه عملی روانشناسی مدرسه
اصل مهم در این طیف این است که مشاور، قسمت عمده ای از وقت خویش را به مشاور فردی با شاگردان یا گروه کوچکی از آنان اختصاص دهد. مشاور می کوشد تا به شاگرد کمک کند خود را به عنوان فردی صاحب رای و فهم درک نماید. فردی که می تواند در سرنوشت خویش موثر باشد، نیز برای شاگرد اطلاعات شخصی و محیطی مناسب برای مواجهه با مسائل و مشکلات، نیازمندیها انتخاب دروس و رشته تحصیلی، نحوه ورود به برخی مدارس و هنرستانها و… فراهم نماید.
همچنین می کوشد تا در شاگردان توانایی بیشتری برای مقابله با مسائل و مشکلات شخصی، عاطفی، سازگاری ایجاد کند. و آنان را در اتخاذ تصمیمات و برنامه هایشان مجهز و قادر سازد. مشاوره تحصیلی در مورد کاهش اضطراب امتحان یکی از این موارد است، اغلب دانش آموزان در جلسه امتحان یا قبل از آن درجاتی از اضطراب را دارا می باشند. داشتن اضطرابی که از حد طبیعی بالا تر باشد باعث مختل شدن کارایی فرد خواهد شد.
بنابراین مشاور می کوشد با آموزش شیوه های صحیح برخورد با اینگونه موارد و نیز شیوه های صحیح مطالعه و بالا بردن کارایی حافظه و استفاده بهینه از زمان به آنها اعتماد به نفس لازم را داده و آنها را در جهت مطلوب سوق دهد. شما عزیزان میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر و راهنمایی در زمینه روانشناسی مدرسه، مشاوره تحصیلی و مشاوره روانشناسی با مرکز مشاوره تلفنی رهیاب از طرق زیر تماس حاصل نمایید. شما می توانید به صورت تلفنی و حضوری از خدمات مرکز مشاوره تلفنی رهیاب بهره مند شوید.