استرس قسمتی جدانشدنی از زندگی به شمارمیآید. شما هرچقدر هم سعی کنید از استرس دوری کنید، باز هم در شرایطی استرس میگیرید. استرس همیشه هم منفی نیست اما در جایی که از حد طبیعی بالاتر برود، میتواند کارکردهای فرد را مختل کند؛ بنابراین نیاز است که مقابله با استرس و روشهای آن را بداند. به طورکلی هنگامی که با استرس روبه رو میشویم، اگر خیلی شدید باشد که نتوانیم با راههای مقابله استرس که میدانیم آن را کنترل کنیم، نیاز است که به روانشناس مراجعه کنیم. اما در غیر این صورت خودمان میتوانیم با انجام کارهایی با استرس مقابله کنیم.
روشهای مقابله با استرس محدود به یک راه مقابله با استرس نمیشود و ایدههای مختلفی برای کنترل استرس و مراقبت از خود وجود دارد که در این مقاله به معرفی برخی از آنها میپردازیم. اگر شما نیز میخواهید از خود در برابر استرسهایتان مراقبت کنید و با درمان اضطراب و استرس و راههای پیشگیری از آن آشنا شوید، تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
9 راهکار برای مقابله با استرس
وقتی ما در شرایط دلهرهآوری قرار میگیریم، دچار استرس میشویم. این استرس باعث میشود که برای حل چالشها و بحرانها تلاش کنیم اما اگر استرس مدیریت نشود، باعث فرسودگی فرد میشود. در نتیجه آسیبهای روانی و جسمانی به فرد وارد میشوند.
افراد در شرایط مختلفی دچار استرس میشوند. ممکن است شخصی موقع انجام یک کار خطرناک مثل رد شدن از یک پل چوبی شکسته دچار استرس شود و شخص دیگری زمانی که یک امتحان ساده دارد استرس بگیرد و دنبال این بگردد که راههای مقابله با استرس امتحان و بهترین راه با استرس امتحان چیست. فرقی ندارد که در چه شرایطی و با چه محرکی فرد دچار استرس میشود، مهم این است که برای غلبه کردن با استرس اقدام درستی انجام دهد. برای انتخاب بهترین راه مقابله با استرس فرد باید مهارت مقابله با استرس داشته باشد.
این مهارت درنتیجهی دانستن راههای مختلف برای کنترل استرس و محافظت از خود در برابر استرس به دست میآید. علاوه بر بهره بردن از مشاوره اضطراب در اینجا ایدههایی برای مقابله با استرس و ترس مطرح میکنیم:
راه شمارهی یک: یاد گرفتن تکنیکهای آرامسازی
یادگرفتن تکنیکهای آرامسازی کار سختی نیست. یاد گرفتن چندتا از تکنیکهایی که باعث آرامش میشوند باعث میشود فرد درمواقع استرسآور خود را آرام کند. متخصصان توصیه میکنند برای اینکه بتوانید این تکنیکها را در شرایط استرسآور به کار ببرید، بهتر است روزی ۱۰ الی ۲۰ دقیقه این تکنیکها را تمرین کنید. برای تمرین این تکنیکها:
- ساعاتی در روز را به تمرین تکنیکهای آرامسازی اختصاص دهید. بهتر است هنگامی که در مکانهایی مثل اتوبوس یا محل کار خود هستید هم این تکنیکها را تمرین کنید.
- تکنیکهای آرام سازی را در هنگام خوابآلودگی تمرین نکنید.
- در کنار انجام تکنیکهای آرامسازی، از تمرینهای ذهناگاهی نیز بهره ببرید.
راه شمارهی دو: ماساژ دادن خود
احتمالا باید از تاثیر ماساژ بر آرام سازی بدن و کاهش استرس آگاه باشید. ماساژ دادن خود یکی دیگر از راههای مقابله با استرس مزمن است. در هنگام کار سعی کنید در همان جایی که نشستید دستان خود را ماساژ دهید. این کار شاید ساده به نظر برسد اما تاثیر فوقالعادهای بر کاهش استرس و اضطراب دارد.
راه شمارهی سه: کنترل اخبار دریافتی
روزانه هر فردی اخبار متعددی از منابع خبری مختلفی دریافت میکند و کنترل این اخبار، یکی دیگر از راهکارهای مقابله با استرس است. همیشه قبل از پیگیری اخبار از خود بپرسید که چه نیازی است که این اخبار را بدانید و دانستن این اخبار چه فایدهای برای شما دارد. چه آسیبی به شما میتواند بزند و چه استرسهایی به شما میتواند وارد کند. اخبار را نیز از منابع اطلاعاتی معتبر جستجو و پیگیری کنید.
راه شمارهی چهار: پیدا کردن حمایت اجتماعی
یکی از موثرترین روشها برای غلبه کردن با استرس، داشتن ارتباط با اعضای خانواده و دوستانی است که از ما حمایت میکنند. داشتن یک گروه اجتماعی حمایتگر به بهبود سلامت روان کمک شایانی میکند.
راه شمارهی پنج: پذیرش اتفاقات خارج از کنترل
یکی از راههای کاهش استرس و مراقبت از خودمان این است که برخی از اتفاقات در کنترل ما نیستند. ما نمیتوانیم همه چیز را پیشبینی کنیم یا به گونهای مدیریت کنیم که تحت کنترل ما باشد. پذیرش این موضوع به آرامتر شدن ما و کاهش استرسمان کمک میکند.
راه شمارهی شش: نوشتن برنامه
داشتن یک برنامهی روزانه و اینکه چه کارهایی در طی یک روز قرار است انجام شود، به کاهش و جلوگیری از استرس کمک بسیاری میکند. نکتهی مهمی که در اینجا مطرح میشود این است که برنامهی روزانه باید واقعبینانه باشد. اگر این برنامه ایدهالگرایانه تنظیم شود، نرسیدن به برنامه و شکست در برنامهریزی نه تنها استرس فرد را کاهش نمیدهد بلکه آن را بیشتر هم میکند.
راه شمارهی هفت: کاهش مصرف کافئین
قطعا نوشیدنیهایی مثل چای و قهوه نوشیدنیهای محبوبی هنگام داشتن استرس وبرای آرام کردن خود محسوب میشوند. اما کافئین میتواند به استرس فرد دامن بزند و آن را افزایش دهد. بهتر است در مصرف کافئین دقت شود.
راه شمارهی هشت: داشتن رژیم غذایی سالم
پیروی از یک رژیم غذایی سالم نه تنها به عنوان راهکار مقابله با استرس به شمار میآید بلکه راهی برای مراقبت از خود و بهبود سلامت جسم و روان هم محسوب میشود. رژیم غذایی سالم تنها شامل مواد غذایی نمیشود بلکه مکملهای غذایی مفید نیز باید مصرف شوند. خیلی اوقات استرس میتواند ریشه در مشکلات جسمانی و کمبود مواد مغذی داشته باشد.
راه شمارهی نه: ورزش
یکی از راهکارهایی برای کنترل استرس ورزش کردن است. ورزش و بهخصوص یوگا به تخلیهی حسهای بد ناشی از استرس و آرام شدن جسم و روان کمک زیادی میکنند.
آیا همه شبیه هم بر استرس غلبه میکنند؟
پاسخ این سؤال منفی است. سبکهای مقابله با استرس از هر شخصی به شخص دیگر متفاوت است و روش جلوگیری از استرس هر شخص متناسب با ویژگیهای شخصیتی او و شرایطی است که در آن قرار دارد. توصیه میشود که برای پیدا کردن بهترین راه مقابله با استرس به شرایطی که در آن قرار دارید، امکاناتی که دارید و محرکهایی که باعث بهوجود آمدن استرس در شما میشوند توجه کنید.
کلام آخر
استرس همراه همیشگی زندگیهای امروزی به حساب میآید؛ بنابراین کسب آگاهی و شناخت راجع به استرس و راههای مقابله با آن به مدیریت و کنترل بهینهی آن کمک میکند. در این مقاله سعی شد تعدادي از راههایی که هر فرد میتواند برای کنترل استرس خود انجام دهد معرفی شود. اگر شما در مدیریت استرس خود دچار مشکل شدهاید و استرستان به ابعاد مختلف زندگیتان آسیب زده است، با دکتر روانشناس رهیاب مشاور تماس حاصل فرمایید.