داشتن صمیمیت در رابطه یکی از اهدافی است که هر زوجی دوست دارد و در تلاش است که به آن برسد. رابطهای که با گذر زمان تبدیل به یک رابطهی صمیمانه نشود، کم کم روبه سردی میرود. زوجین در این نوع از روابط احساسی میبینند که میل آنها برای در کنار هم بودن و باهم وقتگذراندن کمتر از قبل شده است و دیگر اشتیاقی برای ادامهی رابطه ندارند و بهتر است برای رفع این مشکل به مشاوره خانواده مراجعه کنند.
به همین خاطر یکی از کارهایی که به تقویت استحکام رابطهی عاطفی بین زوجین منجر میشود، تقویت صمیمیت در رابطه است. در این مقاله ما سعی میکنیم که به طور جامع انواع صمیمیت در رابطه و راهکارهایی برای تقویت این عامل کلیدی و تاثیرگذار در سرنوشت رابطه عاطفی را توضیح دهیم.تا پایان این نوشتار همراه ما باشید.
صمیمیت در رابطه
قبل از اینکه به سراغ توضیح انواع صمیمی بودن در رابطه و راههایی برای تقویت آن برویم، ابتدا باید ببینیم که اصلا صمیمیت چیست؟ در یک تعریف ساده صمیمیت، احساس نزدیکی است که بین افراد در روابط شخصی آنها به وجود میآید.
صمیمیت چیزی است که در طول زمان هنگامی که با یک نفر ارتباط برقرار میکنید – این ارتباط میتواند دوستانه یا عاشقانه باشد- شکل میگیرد. هنگامی که کم کم به فرد مقابل نزدیک میشوید و احساس صمیمیت میکنید میبینید که بیشتر از قبل به یکدیگر اهمیت میدهید. در طول زمان نیز احساس راحتی بیشتری با هم میکنید. شاید تعریفی که از صمیمیت کردیم باعث شود که فکر کنید امر بسیار سادهای است، پس چرا این همه پیچیدگی راجع به آن وجود دارد؟
هنگامی که دو نفر به یکدیگر نزدیک میشوند و صمیمی بودن در رابطه را تجربه میکنند، اجازه میدهند که یک سری از سپرهای دفاعی آنها در مقابل دوست یا شریک عاطفی خود انداخته شود. هرچه که صمیمیت بیشتر باشد، افراد بیشتر خود واقعیشان را با تمامی نقاط روشن و سیاه شخصیتی که دارند در رابطه نشان میدهند. همین موضوع زمینهساز چالشهای بسیاری در روابط صمیمانه است.
علاوهبراین، باورهای اشتباه بسیاری راجعبه صمیمیت وجود دارد که باعث میشود افراد طبق تعاریف و باورهای اشتباهی که از مقولهی صمیمیت و روابط صمیمانه دارند، رفتار کنند. در نتیجه ممکن است آسیبهایی ببینند و فکر کنند که روابط صمیمانه و نزدیکی به دیگران باعث این درد و آسیب شده است.
چگونه انواع مختلف صمیمیت را در رابطه خود تقویت کنیم؟
برای اینکه شما بتوانید صمیمیت را در ارتباط خود تقویت کنید، ابتدا باید بدانید که چند نوع صمیمیت در روابط وجود دارد. دستهبندیهای مختلفی از انواع صمیمیتی که در روابط وجود دارد ارائه میشوند اما به طور کلی انواع صمیمیتی که در روابط وجود دارند عبارتاند از:
1- فیزیکی
2- عاطفی
3- ذهنی
4- معنوی
1. صمیمیت فیزیکی
صمیمیت فیزیکی به ارتباط بدنی و نزدیکی جسمانی اشاره دارد. بسته به ماهیت رابطه این نوع صمیمیت میتواند شامل در آغوشگرفتن، بوسیدن و گرفتن دست باشد. صمیمیت فیزیکی فقط مخصوص به روابط عاشقانه نیست. والدین و فرزندان و دوستان نیز میتوانند صمیمیت فیزیکی غیر جنسی با یکدیگر داشته باشند. طبق یک مطالعه ای که توسط یک مشاوره روانشناسی در سال 2020 انجام شده است، لمس جسمانی میتواند به تقویت روابط و کمترشدن احساس تنهایی افراد کمک کند.
برای افزایش صمیمیت در رابطه و از نوع صمیمیت جسمانی میتوانید با شریک عاطفی خود، دوست و یا در هر نوع ارتباط دیگری با او راجع به حساسیت هایی که در این زمینه و مقدار راحتیاش صحبت کنید.
یکی دیگر از کارهایی که باعث تقویت این نوع صمیمیت میشود این است که به فرد مقابل خود احساس امنیت دهید. یعنی سعی کنید برای نزدیکشدن به او از نوازشهای سبک شروع کنید و به مرزهای او احترام بگذارید.
2. صمیمیت عاطفی
صمیمیت عاطفی با شخص دیگر به این معناست که از لحاظ احساسی با یکدیگر شفاف باشید. عمیقترین احساسات، ترسها و افکارتان را با یکدیگر بدون ترس از قضاوتشدن و با احساس امنیت به اشتراک بگذارید.
برای افزایش صمیمیت عاطفی در رابطه نیاز است که ریسکپذیر باشید و نسبت به فرد مقابل خود سپر دفاعی خود را بیندازید. البته به علت ترس از صمیمیت در رابطه که برای برخی وجود دارد ممکن است طرف مقابل شما چالشهای بیشتری در این زمینه داشته باشد.
یکی دیگر از راههای افزایش صمیمیت عاطفی در رابطه این است که گوش شنوایی برای یکدیگر باشید و سعی کنید خواستهها و نیازهای طرف مقابل خود را بشنوید. برای اینکه صمیمی شدن در رابطه را تقویت کنید میتوانید از یک زوجدرمانگر هم کمک بگیرید.
3. صمیمیت ذهنی
صمیمیت ذهنی به معنای به اشتراکگذاشتن ایدهها، نظرات و دیدگاههایی که راجعبه موضوعات مختلف دارید با یکدیگر است. داشتن صمیمیت در این زمینه به این معنا نیست که در همه چیز با، هم نظر باشید بلکه به این معناست که بتوانید نظرات خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارید. از یکدیگر ایده بگیرید و در صورت اشتباهبودن نظراتتان آن را اصلاح کنید.
برای تقویت صمیمیت خود در این زمینه میتوانید با یکدیگر راجعبه موضوعات مختلف صحبت کنید. دیدگاههای خود را به اشتراک بگذارید و در یک فضای امن دیدگاههای یکدیگر را به بحث و چالش بکشانید.
4. صمیمیت معنوی
صمیمیت معنوی به معنای نزدیکی در زمینهی درونیترین ایدهها و نگاه شما به معنای زندگی و موضوعات الهی و مذهبی است. البته صمیمیت معنوی هم مانند صمیمیت ذهنی به این معنا نیست که هر دو طرف عقاید یکسانی داشته باشند، بلکه به این معنا است که بتوانند عقاید و تعریف خود از معنویت را با یکدیگر به اشتراک بگذارند.
با این حال اگر فرد خیلی مذهبی هستید و به این موضوع در انتخاب شریک عاطفی یا دوست خود اهمیت میدهید، قاعدتا بهتر است فردی را انتخاب کنید که در این زمینه به شما شباهت داشته باشد. برای افزایش این نوع صمیمیت میتوانید در مورد اعتقادات یکدیگر و دلیل مهمبودن آن برای طرف مقابل خود آگاهی بیشتری به دست بیاورید.
باورهای اشتباه راجعبه صمیمیت
1- صمیمیت فقط در رابطه ی عاشقانه خلاصه میشود!
برخی به اشتباه فکر میکنند که صمیمت فقط در روابط عاطفی وجود دارد. اما اتفاقا صمیمیت در روابط دوستانه نیز امر بسیار مهمی است که باید دو دوست برای ایجاد صمیمیت در رابطه تلاش کنند.
2- صمیمیت فقط در روابط جنسی خلاصه میشود!
یکی دیگر از باورهای غلطی که راجعبه صمیمیت وجود دارد این است که در روابط عاطفی، تنها معیار سنجش صمیمیت و کلید رسیدن به صمیمیت در رابطه عاطفی عامل رابطهی جنسی است. صمیمیت انواع مختلفی دارد و صمیمیت فیزیکی و رابطهی جنسی تنها یکی از انواع صمیمیت در ارتباط بهشمار میروند.
3- تعریف صمیمیت برای همه یکی است!
یکی از خطرناکترین باورهایی که راجعبه صمیمیت وجود دارد این است که فکر کنید تعریف همه از صمیمیت با تعریف شما یکی است. درست است که صمیمیت در حالت کلی به معنای داشتن احساس نزدیکی به یکدیگر است. اما باید به این نکته توجه داشته باشید که هر شخصی ترسها، تجارب، ویژگی شخصیتی و مرزهای مخصوص به خود را دارد. باید راجع به معنای صمیمیت و راههای رسیدن به آن با فرد مقابل خود صحبت کنید و به توافق برسید.
برای مثال ممکن است برای شما در روز چندین بار برقراری تماس تلفنی به معنای صمیمیت باشد اما برای فرد مقابل شما به معنای از بینرفتن حریم شخصی و مزاحمت باشد.
کلام آخر
در جلسات زوج درمانی یکی از مهمترین چالشها بین زوجین، موضوع صمیمیت بین آنها است. همانطور که بالاتر اشاره کردیم این موضوع فقط هم مختص به زوجین نیست و در روابط مختلف بسته به ماهیت رابطه وجود دارد. برای همین نباید از اهمیت آن غافل شد و برای افزایش آن در روابط خود باید تلاش کرد. اگر در ارتباط با افزایش صمیمیت در رابطهی خود دچار چالش شدهاید میتوانید از روانشناسان رهیاب مشاور کمک بگیرید.