یکی از آفتهایی که برای هر رابطهی انسانی وجود دارد و میتواند به راحتی به آن آسیب بزند، سوءتفاهم است. سوء تفاهم رابطه یکی از خطرناکترین اتفاقاتی است که در هر رابطهای میتواند پیش بیاید. اگر این موضوع مدیریت نشود یا طرفین برای رفع آن کاری انجام ندهند، میتواند آن رابطه را هرچند هم که نزدیک، صمیمی و عمیق باشد، به مرز نابودی بکشاند و یا حتی در زوجین باعث جدایی شود که بهتر است قبل از ایجاد وخیم شدن به یک زوج درمانی مراجعه کنید. حل سوءتفاهم در رابطه به مهارت و دقت نظر نیاز دارد. اگر اقدام درستی صورت نگیرد نه تنها اوضاع را بهتر نمیکند بلکه میتواند باعث بهوجود آمدن سوءتفاهم دیگری هم شود.
در این مقاله ما به شما ۹ راهکار معرفی میکنیم که به کمک آنها بتوانید سوءتفاهمهایی که در روابطتان به وجود میآید را کنترل کنید و رابطهی خود را از خطر نابودی نجات دهید. تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
سوءتفاهم رابطه به چه معناست؟
سوءتفاهم مشکلی است که در هر رابطهای میتواند بهوجود بیاید. دلایل مختلفی هم برای بهوجود آمدن سوءتفاهمها وجود دارد. گاهی عدم شفافیت در صحبت کردن یا رفتار یا داشتن سوگیری نسبت به رفتار فرد مقابل میتواند باعث بهوجود آمدن سوءتفاهم شود؛ یعنی ما برداشتی از رفتار یا سخن طرف مقابل میکنیم که درست نیست و با اصل ماجرا فرق دارد. اما گاهی بین افراد یا حتی زوجین موضوعات ممکن است به سختی رفع شوند به همین دلیل بهتر است به یک مشاور ماهر و یا برای زوج ها به یک مشاوره طلاق مراجعه کنند.
هنگامی که یک سوءتفاهم اتفاق میافتد، قبل از آن که به دنبال این باشیم که چرا این اتفاق افتاده است باید به دنبال رفع آن باشیم. هنگامی که سوءتفاهم رفع شد میتوانیم سوءتفاهم پیش آمده را بررسی کنیم که به چه علت اتفاق افتاده است. قبل از اینکه راهکارهای مدیریت و رفع سوءتفاهم رابطه را بررسی کنیم ابتدا بهطور کلی چند دلیلی که باعث ایجاد سوءتفاهم میشوند را تحلیل میکنیم:
دلایلی که باعث ایجاد سوءتفاهم بین افراد می شود
1. داشتن حس بد نسبت به دیگران
گاهی ممکن است ما حس خوبی نسبت به فردی نداشته باشیم، به همین دلیل ممکن است از رفتارها و حرفهای او به راحتی دچار سوءتفاهم شویم.
2. مخفیکاری
بیشتر اوقات سوتفاهم از مخفیکاری و وجود ابهام ناشی میشود. هنگامی که ما بعضی چیزها را در سخنان و رفتار خود سانسور میکنیم یا شفاف حرفمان را نمیزنیم، باعث میشود دیگران از سخنان و رفتار ما دچار سوءتفاهم شوند.
3. نشنیدن سخنان طرف مقابل
یکی از دلایل دیگری که باعث ایجاد سوءتفاهم رابطه میشود این است که واقعا حرف طرف مقابل را نمیشنویم. ما طبق انتظارات و توقعات خود رفتار یا سخن طرف مقابل را تفسیر میکنیم. در نتیجه دچار سوءتفاهم از اعمال و سخنان او میشویم.
4. سوءگیریهای شناختی
سوءگیریها و خطاهای شناختی یکی از مهمترین دلایل ایجاد سوءتفاهم در روابط هستند. خطاهای شناختی مختلف مثل شخصیسازی، تفکر دوقطبی و … باعث میشوند واقعیت را آنگونه که هست نبینیم و طبق چهارچوب ذهنی غلط خود همهچیز را تفسیر و تحلیل کنیم.
رفع سوء تفاهم در رابطه
برای برطرف شدن سوء تفاهم رابطه ما به شما این ۹ راهکار را پیشنهاد میکنیم:
راهکار شمارهی یک: تمرین گوش دادن فعال
اکثر ما برای این به حرف دیگران گوش میدهیم که بتوانیم سریعا از دیدگاه خود دفاع کنیم. ما گوش نمیدهیم که واقعا حرف آنها را متوجه شویم؛ بنابراین یکی از راهکارهایی که برای سوءتفاهم رابطه پیشنهاد میشود این است که حرف طرف مقابلتان را واقعا بشنوید. به افکار و احساسات او گوش دهید و سعی کنید که ماهیت آنها را درک کنید. ممکن است واقعا با رویکرد طرف مقابل هم موافق نباشید اما وقتی کاملا به حرفهای او گوش دادید و متوجه احساسات و خواستههای او شدید بعد دیدگاه خود را بیان کنید.
راهکار شمارهی دو: بررسی ادراک
درکی که فرد مقابل از حرف یا رفتار شما داشتهاست را بررسی کنید. خیلی اوقات افراد براساس ترسها و آسیبهایی که در گذشته تجربه کردهاند، سخنان و رفتار ما را درک میکنند. برای مثال اگر کسی ترس از طردشدن داشتهباشد، هنگامی که شریک زندگی او به او میگوید که نیاز دارد مدتی تنها باشد ممکن است اینگونه برداشت کند که طرف مقابلش میخواهد او را طرد کند.
راهکار شمارهی سه: باورکردن توضیحات طرف مقابل
خیلی اوقات افرادی که برای آنها سوءتفاهم پیش آمده است، توضیحات طرف مقابل را راجع به واقعیت امر باور نمیکنند. این باور نکردن صرفا باعث میشود که سوءتفاهم رابطه حل نشود و عمیقتر هم شود. اگر سوءتفاهمی برای شما پیش آمد و فرد مقابل به شما راجعبه واقعیت ماجرا توضیح داد آن را باور کنید. اگر بعدا کاری بر خلاف چیزی که توضیح داده بود، انجام داد راجع به آن با او صحبت کنید.
راهکار شمارهی چهار: دوری از فرضیهسازی
یکی از اتفاقاتی که بعد از ایجاد یک سوءتفاهم رخ میدهد، فرضیهسازی است. فردی که دچار سوءتفاهم میشود شروع میکند به ساختن فرضیات مختلف راجع به آن موضوع. فرضیاتی که اینجا ساخته میشود معمولا بر اساس تجربیات گذشتهی خود یا دیگران است و نتیجهای جز نشخوار فکری ندارد. بهتر است بهجای ساختن فرضیات مختلف، مستقیما با فرد مقابل راجع به سوءتفاهم پیشآمده صحبت کنید.
راهکار شمارهی پنج: اجتناب از حمله
یکی از کارهایی که خیلی از افرادی که دچار سوءتفاهم رابطه میشوند انجام میدهند، حمله کردن است. حمله کردن نه تنها کمکی به حل سوء تفاهم رابطه نمیکند بلکه اوضاع را از آن چیزی که هست بدتر هم میکند. بنابراین اگر میخواهید سوءتفاهم پیشآمده را حل کنید از حمله کردن اجتناب کنید.
راهکار شمارهی شش: بیان نیازها
در هرطرف از یک سوءتفاهم که قرار دارید – چه دچار سوءتفاهم شدهاید، چه فردی از کارهای شما دچار سوءتفاهم شدهاست- نیازهای خود را شفاف و واضح بیان کنید. ابتدا احساس خود را از یک رفتار یا سخن بیان کنید و بعد نیاز خود را بگویید. برای مثال اگر راجع به ساعت رفتوآمد همسر خود دچار سوءتفاهم میشوید، به او بگویید که این موضوع باعث ایجاد حس نگرانی در شما میشود و نیاز دارید که به صورت شفافتر بدانید که او چه زمانی به خانه میآید.
راهکار شمارهی هفت: فراهم کردن فرصتی برای سازش
همهی راهکارهایی که برای حل سوءتفاهم در رابطه بیان میشوند در نهایت میخواهند که باعث سازش بین افراد شوند. در پایان یک روز هنگامی که افراد خسته از سرکار به خانه برمیگردند هیچکس نمیخواهد که به راحتی از موضع خود کوتاه بیاید یا یک صحبت منطقی داشته باشد. بنابراین برای اینکه به سازش برسید در یک فرصت و مکان مناسب راجع به سوءتفاهمی که پیش آمده است گفتوگو کنید.
راهکار شمارهی هشت: ماندن بر سرموضوع اصلی
یکی از خطراتی که در بحث کردن وجود دارد، خارج شدن از اصل موضوع است. هنگامی که برسر یک سوءتفاهم دارید صحبت میکنید سعی کنید راجع به همان موضوع صحبت کنید. پیش کشیدن موضوعات حاشیهای و مسائل گذشته کمکی به رفع سوءتفاهم رابطه نمیکند.
راهکار شمارهی نه: فضا دادن
اگر راجع به موضوعی دچار سوءتفاهم شدهاید یا فردی به شما میگوید که دچار سوءتفاهم شدهاست، قبل از آنکه به سرعت سعی کنید که آن را رفع کنید یا راجعبه آن صحبت کنید اندکی فکر کنید و از زوایای مختلف به آن موضوع نگاه کنید و بعد شروع به گفتوگو دربارهی آن سوءتفاهم کنید.
سخن آخر
در این مقاله سعی کردیم راهکارهایی برای مدیریت و رفع سوءتفاهم در روابط به شما معرفی کنیم. سوءتفاهمها آفتهای ارتباطی هستند که میتوانند یک رابطه را در مدت زمان کوتاهی تخریب کنند و از بین ببرند. اگر در ارتباطات خود دچار سوءتفاهم شدهاید و نمیتوانید این سوءتفاهمها را مدیریت کنید، برای حفظ و نجات ارتباط خود با متخصصین مرکز مشاوره رهیاب تماس حاصل فرمایید.