فوبیای اجتماعی را ترس از تحقیر شدن و شرمساری در حضور دیگران تعریف میکنند. این فوبیا با گذرهراسی (Agora phobia) از این نظر متفاوت میباشد. در گذر هراسی شخص اهمیت آشکاری به واکنش سایرین نسبت به رفتار خود قائل نیست. فوبیای اجتماعی مشتمل است بر:
- فوبیهای مربوط به غذا خوردن در رستورانها
- فوبیای دفع ادرار در توالت های عمومی
- فوبیای حضور در ccu
- فوبیای صحبت در حضور دیگران
آیا شما خجالتی و کم رو هستید؟ اگر این طور است، در واقع شما با 20 درصد و شاید هم 50 درصد از افراد جامعه وجه مشترک دارید. تعداد کمی از افراد هستند که از نوعی اختلال ناشی از دلشوره و نگرانی و دلواپسی رنج میبرند. این اختلال اصللاحاً با عنوان فوبیای اجتماعی (یا ترس و هراس و واهمه) شناخته میشود.
آمار مبتلایان به فوبیای اجتماعی در آمریکا
بر اساس آخرین آمار انتشار شده جمعیت کنونی در کشور آمریکا، بیش از 35 میلیون نفر در ایالت متحده آمریکا به فوبیای اجتماعی مبتلا هستند. بخش عمدهای از مردم هم کمرو، خجول و خجالتی هستند و از پدیده شرمساری رنج میبرند. با این وجود نمیتوان بر اساس این آمارها بحران هراس یا فوبیای اجتماعی را چندان جدی دانست.
آمار مبتلایان به هراس یا فوبیای اجتماعی
تقریباً 12.1% جمعیت کل جهان تا حدودی در زندگیشان مبتلا به فوبیای اجتماعی یا اختلال ناشی از اضطراب اجتماعی میباشند. این عارضه در بین نوجوانان به 8.2% میباشد. این آمار منتشر شده مربوط به فوبیای خاص میباشد و به عنوان شایعترین اختلال ناشی از اضطراب در بین افراد مبتلا به این بیماری شناخته میشود. اختلالات ناشی از اضطراب در میان خانم ها بیشتر است. ضریب نسبت سیکس مبتلا به فوبی اجتماعی تقریباً 50:50 است. به طور کلی، 45.6% از مردم مبتلا به فوبیای اجتماعی هستند. بر اساس آمار منتشر شده درباره افراد مبتلا به فوبیای اجتماعی، طول مدت این اختلال در حدود ۱۲ ماه است. و در این مدت افراد مبتلا همواره به کمکهای اساسی مشاوران نیاز دارند.
در چه سنینی ابتلا به فوبیای اجتماعی شایعتر است؟
فوبیای اجتماعی در طول دوره نوجوانی شروع میشود. 13 سالگی زمان اوج بروز این بیماری روانی است. فوبیای اجتماعی همچنین در بین جوانان 18 الی 29 سالگی هم شایع میباشد. اختلال فوبیای اجتماعی در بین دانشجویان دوره لیسانس، افراد مجرد و افرادی که به لحاظ طبقه اقتصادی – اجتماعی در مرتبه و جایگاهی پایینتری میباشند نیز شایع است. در مقایسه با جوانان 18 الی 29 سال، فوبیای اجتماعی در میان افراد بزرگسال با سن بیشتر از 60 سال، به مراتب کمتر است. بایدگفت که 6.6% از افراد بالای 60 سال و 13.6% افراد بین 18 الی 29 سال مبتلا به فوبیای اجتماعی میشوند. در واقع میتوان گفت که احتمال ابتلا به فوبیای اجتماعی در نوجوانی و جوانی در حدود ۲ برابر بزرگسالی است.
آمار مبتلابان به فوبیای اجتماعی، رقم بالایی است. این موضوع نشان میدهد که خیلی از افراد علیرغم ابتلا به این نوع از اختلالات، نسبت به بیماری خود آگاهی ندارند. و در نتیجه به دنبال درمان آن نیستند. اگر هراس و فوبیای اجتماعی به موقع شناسایی شود، به سرعت میتوان از پیامدهای مخرب اجتماعی آن جلوگیری کرد. و با مشاوره درست، زندگی اجتماعی فرد را نجات داد.
یک پیشنهاد مناسب برای درمان فوبیای اجتماعی
اگر شما نیز در برقراری ارتباطات اجتماعی با مشکل اضطراب مواجه هستید، احتمالاً دچار فوبیای اجتماعی شدهاید. و باید به سرعت به مشاور و روانشناس مناسب مراجعه کنید. در صورتی که پیدا کردن مشاور خوب و رفت و آمدهای وقتگیر، اذیتتان میکند، یا نیاز فوری به مشاوره دارید، کافی است فقط تلفن خود را بردارید، و بدون نیاز به مراجعه حضوری، و تنها با یک تماس به مرکز مشاوره رهیاب از مشاوران و روانشناسان تهران در زمینههای مختلف بهرهمند شوید.