متاسفانه مساله طلاق یکی از معضلاتی است که روز به روز در حال افزایش است. این آسیب اجتماعی، بر روی فرد، اجتماع و خانواده تاثیرات مستقیمی می گذارد. اثرات منفی طلاق والدین بر نوجوانان نیز بر کسی پوشیده نیست. به گونه ای که بسیاری از والدین نهایت تلاش خود را می کنند تا به خاطر آنها زندگی خود را از هم نپاشند حتی اگر به سختی زندگی را ادامه دهند. ولی گاهی دیگر هیچ انتخابی جز طلاق باقی نمی ماند و دو طرف مجبور می شوند که جدا از یکدیگر زندگی کنند. کنار آمدن با طلاق برای فرزندان بسیار مشکل است. در مورد اثرات منفی طلاق والدین بر نوجوانان بیشتر بدانید تا بتوانید حدالامکان اگر با همسرتان مشکل دارید به هر نحوی که شده این مشکل را حل کنید.
ترس از وابستگی در آینده
از جمله تاثیرات منفی طلاق والدین بر نوجوانان ترس از وابستگی در آینده است. طلاق باعث می شود که نوجوان نتواند در آینده از لحاظ عاطفی به کسی وابسته باشد و به اصطلاح از عاشق شدن بترسد. این فرد احساس می کند که ازدواج اونیز قطعا با شکست مواجه خواهد شد. به همین دلیل هیچگاه به دنبال عشق و علاقه و ازدواج نخواهد بود. این معضل باعث افزایش سن ازدواج در بچه های طلاق خواهد شد. این موضوع خود آثار مخربی را در جامعه و محیط زندگی آنها خواهد گذاشت.
از طرفی احساسات غلیان شده این نوجوان به ناچار سرکوب شده و با سرکوب شدن احساساتش ممکن است دچار بیماری های روحی و جسمی زیادی شود. اگر فرزند طلاق دارید قبل از بحث درباره ازدواج او را به یک متخصص روان شناس نشان دهید تا از آمادگی روحی و روانی او برای ازدواج مطمئن شوید. این ها همه مواردی است که باید در جلسات مشاوره طلاق به آنها اشاره شود.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: چالش های دوران نوجوانی، مشاوره کودک و نوجوان
افسردگی های بعد از طلاق در نوجوانان
افسردگی بعد از طلاق بسیار طبیعی است. از جمله مهمترین اثرات منفی طلاق والدین بر نوجوانان به شمار می رود. گاهی این افسردگی ها تا آخر عمر بهبود پیدا نخواهد کرد و حتی تبدیل به بیماری های روحی و روانی نیز خواهد شد. این قبیل افسردگی ها بسیار خطرناک تر می باشد و گاهی ممکن است نوجوان نتواند تحمل کند و دست به خودکشی بزند. زیرا فکر می کند با جدایی والدینش به آخر خط رسیده است.
کمبود محبت
از دیگر اثرات منفی طلاق والدین بر نوجوانان کمبود محبت است. دیده شده که بسیاری از مشکلات روانی بچه های طلاق از فقدان محبت و بی توجهی های والدینش بوده است. خانواده ای که از هم پاشیده و دغدغه های خود را دارد دیگر فرصتی برای توجه به فرزندش را نخواهد داشت و به همین دلیل بعد از طلاق نوجوان نمی داند به چه کسی پناه ببرد.
چه بسیار پدران و مادرانی که بعد از طلاق و جدا شدن قصد تجدید فراش دارند و این برای فرزندشان فاجعه است. زیرا علاوه بر دلتنگی ها و مشکلات بجه های طلاق مجبور است با نامادری و ناپدری خود در یک جا زندگی کند. به همین دلیل بسیاری از نوجوانان که در خیابان دچار بسیاری از مفاسد اجتماعی شده اند. به همین دلیل است که نسبت به آنها کاملا بی توجهی شده و نادیده گرفته می شود.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: مشکلات روانی نوجوانان
ترس از آینده
از دیگر اثرات منفی طلاق والدین بر نوجوانان، ترس از آینده است. نوجوان در سنی قرار دارد که دوست دارد برای آینده شغلی و تحصیلی خود تصمیم بگیرد و زندگی خوبی را تصور می کند. اما هم اینکه می بیند پدر و مادرش اختلافات شدید دارند و قصد دارند تا از یکدیگر جدا شوند تمام آمال و آرزوهایش نقش بر آب می شود. این نوجوان نمی داند در آینده چه چیزی منتظر اوست؟ آیا به خواسته هایش می رسد؟ آیا پدرش او را پشتیبانی می کند؟ آیا می تواند به اهداف خود در آینده دست پیدا کند؟ فارغ از مشکلات اقتصادی جامعه آیا می تواند با این اوضاع تحصیلاتش را ادامه دهد؟ خرج تحصیلی او چگونه تامین می شود؟ این سوالاتی است که در ذهن نوجوان را درگیر می کند.
نوجوانی که در این سن باید به درسش فکر کند و تصمیم گیری های مهم زندگی را انجام دهد کارش به جایی رسیده که باید منتظر باشد تکلیفش را والدینش روشن کنند و باید انتخاب کنند که که بعد از طلاق کنار چه کسی بماند. به همین دلیل می ترسد و قدرت تمرکزش را به طور کامل از دست می دهند.
پرخاشگری
پرخاشگری در نوجوانانی که والدین آنها از هم طلاق گرفته اند بسیار رایج می باشد. این نوجوانان معمولا خواسته ها و نیازهای را با خشم و صدایی بلند بروز می دهند. در مدرسه بسیار پرخاشگر و ناراحت هستند. حال نوجوانی را تصور کنید که به دلیل اختلافات والدینش و دعوا و جر و بحث ها مجبور است تصمیم آنها را مبنی بر طلاق پذیرفته و تسلیم آنها شود. فشار روحی و روانی که به این نوجوان وارد می شود به قدری است که گاهی باعث می شود در اجتماع کارهایی انجام دهد که یک عمر خود را بدبخت کند.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: شکل گیری هویت در نوجوانان
مشکلات جسمی
علاوه بر مشکلات روحی که در بالا ذکر شده مشکلات جسمی نیز می تواند از اثرات منفی طلاق والدین برنوجوانان باشد. زیرا نوجوان به دلیل فشار عصبی که به او وارد می شود به تدریج سیستم ایمنی او ضعیف شده و دچار بیماری های زیادی مانند درد شکم، بی حسی، کاهش وزن و بی اشتهایی و تهوع و استفراغ می شود و در آینده این بیماری های ممکن است مزمن تر شده و او دچار بیماری های وخیم تری شود.
اختلالات شخصیتی
از دیگر اثرات منفی طلاق والدین بر نوجوانان اختلالات شخصیتی و دو قطبی بودن است. اکثر نوجوانان در این سن نیاز دارند تا به کمک والدینشان بحران هویتی خود را حل کنند. اگر در این اوضاع بحرانی والدینشان نتوانند به او کمک کنند و علاوه بر این خودشان نیز مشکل بزرگتری را روی دوش نوجوان بگذارند فاجعه ای در او شکل می گیرد. والدین حدالامکان از طلاق صرف نظر کنند. اگر بدانند جدایی آنها چه آثار مخربی بر روی آنها میگذارد هرگز دست به این کار نمی زنند. در صورت طلاق حتما باید او را به یک مشاور خبره معرفی کرده تا حداقل مشکلات پس از طلاق را در فرزندان حل کنند.