اختلال دو قطبی فقط منحصر به بزرگسالان نبوده و در کودکان نیز شایع است. این بیماری، اختلال دو قطبی کودکان نامیده می شود و توجه به علائم بیماری و مراجعه زودهنگام به متخصص و دریافت روش های درمانی دارویی و روان درمانی در کنترل علائم و پیشگیری از شدت آنها نقش مهمی دارد.
علائم اختلال دو قطبی کودکان
اختلال دو قطبی کودکان علائم مختلفی دارد که در زیر به آن اشاره می شود:
فاز مانیک
فاز مانیک، مطابق با آکادمی روان پزشکی کودک و نوجوان آمریکا، بروز دوره های مانیا در کودک و نوجوان می تواند از علائم ابتلا به اختلال دو قطبی کودکان باشد. افزایش غیر طبیعی اعتماد به نفس یا همان اعتماد به نفس کاذب در این کودکان دیده می شود.
مثلا ممکن است کودک بگوید احساس می کند، کودک در درونش یک قهرمان آمده است و او قادر به انجام هر کاری است، افزایش انرژی و سطح برانگیختی و کاهش نیاز به خواب نیز در دوره مانیا وجود دارد و کودک مبتلا به اختلال دو قطبی کودکان می تواند روزها تنها با یکی دو ساعت خوابیدن، پر انرژی بوده و به فعالیت هایش دامه دهد.
توجه داشته باشید در کودکان مبتلا به مانیا بی خوابی باعث احساس خستگی در روز بعد نمی شود، در حالی که کودکان بیش فعال بی خوابی آنها را در روز بعد دچار کسالت و خستگی می کند.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: نشانه های بیش فعالی در کودکان، مشاوره کودک و نوجوان
همچنین، سرعت تفکر و تکلم در این کودکان به طور قابل توجهی افزایش پیدا می کند و والدین متوجه انجام رفتارهای پر خطر از طرف فرزندان شان می شوند. در نوجوانان بی مبالاتی های جنسی، رانندگی های پر خطر و بدون اخذ گواهینامه و مصرف مواد مخدر و الکل نیز در فاز مانیا دیده می شود.
اپیزود افسردگی
اختلال دو قطبی کودکان می تواند با فاز افسردگی هم همراه باشد. انجمن روان پزشکی کودک، نوجوان آمریکا، تغییرات خلقی کودکان به وضعیت غیر نرمالی که در آن علائمی مانند کاهش اشتها، بی انگیزگی، تغییر عادات غذایی، شکایت از بیماری های جسمی مانند معده درد، سردرد، افکار مرگ و خودکشی، انرژی پایین، خستگی مفرط و کاهش لذت و بی انگیزگی دیده می شود.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: با کودک بی اشتها خود چه کنیم؟
خشم
خشم از دیگر علائم اختلال دو قطبی در کودکان است. اکثر کودکان ممکن است به صورت دوره ای دچار خشم شوند. اما در کودکان مبتلا به اختلال دو قطبی، خشم بسیار شدید و انفجاری در کودکان دیده می شود. کودکان مبتلا به اختلال دو قطبی کودکان، ممکن است تمایل شدید به تخریب اسباب بازی ها و حمله به کودکان یا نوجوانان دیگر داشته باشند. این نوع خشم ها بسیار شدید بوده و ممکن است برای ساعت ها ادامه داشته باشد. کودکان در این وضعیت به هیچ عنوان توانایی کنترل خود را ندارند.
نوسانات شدید خلقی
کودکان مبتلا به اختلال دو قطبی کودکان بیشتر از افراد دیگر مبتلا به این بیماری دچار نوسانات خلقی می شوند. تغییر از فاز مانیا به فاز افسردگی و بالا و پایین رفتن خلق در کودکان به سرعت انجام می شود و ممکن است در فاصله چند روز این نوسانات خلقی تظاهر پیدا کند. آمارها نشان می دهد، در دوره های تغییر و نوسانات خلقی، عملکرد تحصیلی و اجتماعی کودک و نوجوان در مدرسه دچار تغییرات چشمگیری شده و توجه مسئولان آموزشی به این افت عملکرد ضروری است.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: با کودک بی قرار خود چه کنیم؟
خیالبافی و خیال سازی
اگرچه خشم شدید در کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال دوقطبی از علائم قابل توجه و اصلی است، اما نشانه های دیگری مانند، خیالبافی های غیر عادی کودکان،شادی همراه با گیجی، سردرگمی، حواس پرت شدن و تلوتلو خوردن، بی ثابتی، بی دقتی و بی توجهی به ویژه هنگام صبح یا هنگام به خواب رفتن می تواند از علائم اختلال دو قطبی کودکان محسوب شود.
تاریخچه خانوادگی
در پرونده اغلب کودکان مبتلا به اختلال دو قطبی کودکان، تاریخچه مبتلا شدن بستگان در جه اول یا دوم به این بیماری وجود دارد. اختلال دو قطبی کودکان یک بیماری ارثی است و شانس مبتلا شدن به این اختلال در کودکانی که بیماری در والدین یا خواهر و برادرانشان وجود دارد بیشتر است.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: تاثیر سلامت روانی مادر بر کودک
تغییر عملکرد در مدرسه
افت تحصیلی و تغییر شیوه های ارتباطی کودکان یا نوجوانان با گروه های همسال یا مسئولان آموزشی مدرسه می تواند در کنار علائم نامبرده از نشانه های ابتلا به بیماری باشد. نوجوانی که ممکن است بیشتردرباره مرگ یا خودکشی صحبت کنند یا به خاطر انجام رفتارهای پر خطری مثل مصرف مواد و جنجال به پا کردن دستگیر شوند.