از نظر روانشناسی اختلال شخصیت انواع مختلفی دارد. یکی از انواع آن اختلال شخصیت مرزی است. مطالعات روانشناسی و تجربه مشاوران روانشناسی نشان داده است که افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی زندگی آشفته ای دارند. این آشفتگی باعث می شود که شخص در زندگی فردی و اجتماعی دچار مشکلات عدیده ای شود و زندگی را به کام خود و اطرافیان تلخ کند. مشاوره اختلال شخصیت یکی از امکاناتی است که مرکز مشاوره تلفنی صدای رهیاب به هموطنان عزیز ارائه می دهد. در این پست قصد داریم تا به لحاظ روانشناسی به جنبه های مختلف اختلال شخصیت مرزی بپردازیم.
شرح بالینی
براساس مطالعات روانشناسی اختلال شخصیت مرزی یکی از شایع ترین اختلال های شخصیت مشاهده شده در محیط های بالینی است و در هر فرهنگی مشاهده می شود. براساس تجربه مشاوران روانشناس حدود 1٪ تا 2٪ جمعیت به اختلال شخصیت مرزی مبتلا هستند (تورگرسن، 2012).
نشانه های اختلال شخصیت مرزی
طبق تحقیقات روانشناسی، افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی زندگی بی ثباتی دارند. آنها تمایل دارند روابط آشفته ای داشته باشند. از رها شدن می ترسند اما بر احساسات خود کنترل ندارند (هولی، کول و گیرون، 2012). این افراد اغلب رفتار خودکشی گرایانه، خودآزاری، یا هر دو را از خود نشان می دهند. بریدن، سوزاندن، یا مشت زدن به خود از دیگر پیامدها اختلال شخصیت مرزی است.
یک نمونه از رفتارهای افراد دارای اختلال شخصیت مرزی
برای مثال یکی از افراد مورد بررسی روانشناسی، گاهی اوقات از سیگار خود برای سوزاندن کف یا ساعدش استفاده می کرد و حرف اول اسم خود را روی بازویش حک می کرد. متاسفانه نسبت قابل توجهی از این افراد یعنی حدود 6٪ دست به خودکشی منجر به مرگ می زنند (مک گیر، پاریس، لسج، رنود و ترسکی، 2009). در قسمت مثبت، نتیجه طولانی مدت برای افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی دلگرم کننده است، تا 88 درصد طی 10 سال پس از درمان اولیه بهبود می یابند (زانارینی و همکاران، 2006).
افراد مبتلا به این اختلال شخصیتی اغلب سخت و تیز هستند. در مدت زمان کوتاه از خشم به افسردگی عمیق می رسند. اختلال در ناحیه ی احساسات، گاهی اوقات به عنوان یکی از ویژگی های اصلی این افراد شناخته می شود و نیز یکی از نشانه های اصلی خودکشی در این گروه از افراد است (مک گیر و همکاران، 2009). تجربه مشاوران روانشناس نشان داده که یکی از ویژگی های اصلی این افراد بی ثباتی (در احساسات، روابط بین فردی، خودپنداره و رفتار) که افراد دارای اختلال شخصیتی مرزی را به عنوان «پایدار ناپایدار» و یا باری به هر جهت توصیف می کند (هولی و همکاران، 2012).
اختلالات اخلاقی افراد دارای اختلال شخصیت مرزی
مطالعات روانشناسی بر روی افراد دارای اختلال شخصیت مرزی نشان داده، این بی ثباتی به تکانشگری گسترش می یابد. و می تواند منجر به سوء مصرف مواد و خود زنی شود. اگر چه مشخص نیست که چرا، ولی رفتارهای خودآزادی، مانند بریدن خود، گاهی اوقات به عنوان کاهش تنش توسط افراد توصیف می شود (ناک، 2010). برخی از افراد دارای اختلال شخصیت مرزی دچار بی حوصلگی مزمن می شوند و به این شرایط به حدی می رسد که با هویت خود به مشکل برمی خورند (لینهان و دکستر-مازا، 2008).
اختلالات خلقی در میان افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی رایج است و حدود 20٪ با افسردگی حاد و حدود 40٪ با اختلال دو قطبی مواجه هستند (گرانت و همکاران، 2008). در بین افراد مبتلا به اختلالات شخصیت مرزی، خوردن به ویژه پرخوری نیز شایع است. تقریبا 25 درصد از افراد مبتلا به پرخوری نیز اختلال شخصیت مرزی دارند. (زانارینی، ریچمن، فرانکبرگ، ریچ و فیتزموریس، 2010). تا 67٪ از افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی نیز حداقل یک اختلال مصرف مواد دارند (گرانت و همکاران، 2008). مانند اختلال شخصیت ضد اجتماعی، افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی، در طول دهه ی 30 و 40 عمر به بهبود روی می آورند. اگر چه ممکن است آنها همچنان تا پیری هم مشکل داشته باشند. (مرکز ملی همکاری برای بهداشت روان، 2009).
علت های بوجود آمدن اختلال شخصیت مرزی
نتایج مطالعات متعدد خانواده نشان می دهد که اختلال شخصیت مرزی در خانواده به نوعی با اختلالات اخلاقی در ارتباط است. (دیستل، تریل و بومسما، 2009). مطالعات ژنتیکی مهم، در حال بررسی ژن های مرتبط با سروتونین عصبی شیمایی هستند. زیرا اختلال در این سیستم به بی ثباتی عاطفی، رفتارهای خودکشی گرایانه، و تکانشگری دیده شده در افراد مبتلا به این اختلال مرتبط است (دیستل و همکاران، 2009).
بررسی های تصویربرداری، طراحی شده برای موقعیت یابی مناطقی در مغز که به اختلال شخصیت مرزی کمک می کنند، به شبکه لیمبیک اشاره می کنند. (نونز و همکاران، 2009). به طور قابل ملاحظه ای، این منطقه در مغز در تنظیم احساسات و انتقال های عصبی سروتونین ناکارآمد درگیر است، که این یافته ها را با تحقیقات ژنتیکی مرتبط می کند. فعالیت کم سروتونرژیک با تنظیم خلق و خو و تکانشگری درگیر است، و آن را به هدفی برای مطالعه گسترده در این گروه تبدیل می کند. (هولی و همکاران، 2012).
ویژگی ها
برای توجه بیشتر به ماهیت اختلال شخصیت مرزی، اصلاح مفهوم واکنش عاطفی در اختلال شخصیت مرزی لازم است. هنگامی که در مورد تجارب آنها پرسیده می شود، مردم با این اختلال نوسانات عاطفی بیشتر و شدت عاطفی بیشتر، در درجه اول در احساسات منفی مانند خشم و اضطراب را گزارش می کنند. (روزنتال و همکاران، 2008). بعضی از تحقیقات با استفاده از تکنولوژی «شکلگیری» به دنبال این هستند که افراد دارای این اختلال چقدر نسبت به احساسات دیگران حساس هستند.
در یک تحقیق درباره اختلال شخصیت مرزی در بین مردم بررسی شد. که چگونه مردم با و بدون اختلال شخصیت مرزی به درستی می توانند احساسات شکل گرفته بر روی چهره را تشخیص دهند. (به آرامی از ابراز احساسات خنثی به ابراز احساسات عاطفی مانند خشم تغییر می کند.) و دریافتند که مبتلایان به اختلال شخصیت مرزی دقیق تر از گروه شاهد بودند. (فرتاک و همکاران، 2009) حالات و روابط افراد دارای اختلال شخصیت مرزی ناپایدار است. این افراد معمولا از خود تصویر ضعیفی دارند. این افراد اغلب احساس پوچی می کنند و در معرض خطر خودکشی هستند.
درمان
اختلال شخصیت یک اختلال مزمن است و درمان آن سخت است و روند طولانی دارد. برای رفع اختلالات شخصیتی حتماً نیاز است به مشاوران روانشناسی مراجعه شود. مرکز مشاوره تلفنی صدای رهیاب با کادری متخصص و زبده آماده ارائه خدمات مشاوره اختلال شخصیت مرزی است.
برای تسریع درمان اختلال شخصیت مرزی علاوه بر مراجعه به مشاور روانشناس باید اصلاحاتی در برنامه های غذایی صورت گیرد و همچنین استفاده از داروهای مناسب سرعت درمان را افزایش میدهد. البته باید توجه شود که با در نظر گرفتن همه شرایط درمان، باز هم درمان اختلال شخصیت یک پروسه زمانبر است. برای مشاوره اختلال شخصیتی مرزی می توانید با مشاوران متخصص مرکز مشاوره تلفنی صدای رهیاب تماس بگیرید.
خدمات مشاوره اختلال شخصیت تلفنی صدای رهیاب
- مشاوره تلفنی اختلال شخصیت با موضوع مشاوره اختلال شخصیت بدبینی (پارانویید)
- مشاوره تلفنی اختلال شخصیت با موضوع مشاوره اختلال شخصیت منزوی (اسكیزویید)
- مشاوره تلفنی اختلال شخصیت با موضوع مشاوره اختلال شخصیت وسواسی
- مشاوره تلفنی اختلال شخصیت با موضوع مشاوره اختلال شخصیت نمایشی (هیستریك)
- مشاوره تلفنی اختلال شخصیت با موضوع مشاوره اختلال شخصیت خودشیفتگی (نارسیستیك)
- مشاوره تلفنی اختلال شخصیت با موضوع مشاوره اختلال شخصیت دوری گزینی (اجتنابی)
- مشاوره تلفنی اختلال شخصیت با موضوع مشاوره اختلال شخصیت وابسته
- مشاوره تلفنی اختلال شخصیت با موضوع مشاوره اختلال شخصیت ضداجتماعی
- مشاوره تلفنی اختلال شخصیت با موضوع مشاوره اختلال شخصیت بینابینی
- مشاوره تلفنی اختلال شخصیت با موضوع مشاوره اختلال شخصیت مرزی