در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع اختلالات اضطرابی بپردازیم. اختلالات اضطرابی عبارت است از یك حالت روانی یا بر انگیختگی شدید كه ویژگی های اصلی آن عبارتند از ترس، تردید و نگرانی مفرط.
- در افرادی كه به اختلال اضطرابی مبتلا هستند، میزان ترس بسیار بیشتر از میزان تهدید یا خطر است.
- افراد دائماً خود را در حالت ترس و نگرانی میبیند بدون آنكه علت آن مشخص باشد.
- ترس و نگرانی به طور مزمن وجود دارند و دائماً فرد را رنج می دهند، تا جایی كه نمی تواند زندگی روزمره ی خود را با حالت عادی پیش ببرد.
انواع اختلالات اضطرابی
اختلال اضطراب جدایی
اختلال اضطراب جدایی نوعی اختلال روانی است كه در آن فرد به علت جدا شدن از خانه یا از افرادی كه به آنها وابستگی عاطفی زیادی دارد (پدر، مادر، پدربزرگ و…) به شدت مضطرب می شود.
ویژگی های اضطراب جدایی – اختلالات اضطرابی
- ناراحتی بیش از حد هنگام پیش بینی یا تجربه كردن جدایی از خانه یا از اشخاص دلبسته اصلی
- نگرانی دائم و بیش از حد در مورد از دست دادن اشخاص دلبسته اصلی یا درباره وارد شدن صدمه احتمالی به آنها مانند بیماری جراحت بلایای مرگ.
- نگرانی دائم و بیش از حد در مورد واقعه ناگوار (مثل گم شدن، مورد آدم ربایی قرار گرفتن، تصادف كردن و مرگ) كه موجب جدایی از شخص دلبسته اصلی شود.
- اكراه یا امتناع مداوم از بیرون رفتن، دور شدن از خانه، رفتن به مدرسه، رفتن به محل كار، یا جای دیگر به علت ترس از جدایی.
- ترس یا بی میلی مداوم و بیش از حد در مورد تنها بودن در خانه یا محیطهای دیگر.
- بی میلی یا امتناع مداوم در خوابیدن دور از خانه یا به خواب رفتن بدون نزدیك بودن به شخص دلبسته اصلی.
- كابوسهای مكرر كه موضوعات جدایی را در بر دارند.
- شكایتهای مكرر نشانه های جسمانی (مثل سردرد، دل درد، تهوع، استفراغ ) وقتی جدایی از اشخاصی دلبسته اصلی روی میدهد یا انتظار میرود.
این نوع از اختلالات اضطرابی یا اجتناب مداوم است. این اختلال حداقل ٤هفته در كودكان و نوجوانان و معمولاً ٦ماه یا بیشتر در بزرگسالان ادامه می یابد. برای مشاوره در زمینه اختلالات و درمان اضطراب می توانید از طریق زیر با مشاوران ما در مرکز مشاوره تلفنی صدای رهیاب تماس حاصل نمایید.
اختلال وحشت زدگی
حمله وحشت زدگی، هجوم ناگهانی ترس شدید یا ناراحتی شدید است كه ظرف چند دقیقه به اوج می رسد و در طول این مدت چهار یا تعداد بیشتری از نشانه های زیر روی می دهند:
- تپش های قلب، كوبش قلب، یا شتاب سرعت قلب
- عرق كردن
- لرزیدن یا تكان خوردن
- احساس كمبود نفس یا خفه شدن
- احساسات خفگی
- درد یا ناراحتی قفسه سینه
- تهوع یا ناراحتی شكمی
- احساس گیجی، بی ثباتی، منگی، یا ضعف
- احساس سرما یا گرما
- احساسات كرختی یا مور مور شدن
- مسخ واقعیت ( احساس عدم واقعیت ) یا مسخ شخصیت (جدا بودن از خویشتن)
- احساس از دست دادن كنترل یا دیوانه شدن
- ترس از مردن
آگورافوبیا
افراد مبتلا به آگورافوبیا همیشه می ترسند، كه مبادا در جایی گیر بیافتند. یا در صورت نیاز فوری (معمولاً به علت وحشتزدگی) نتوانند به موقع كمك دریافت كنند. یعنی افراد می ترسند در جایی یا در مكانی دچار حمله ی وحشتزدگی بشوند و كسی نتواند به آنها كمك كند یا خودشان نتوانند از آن فرار كنند. افراد مبتلا به این نوع از اختلالات اضطرابی از ترس به مراكز خرید نمی روند. از مكان های پر ازدحام دوری می كنند. تلاش می كنند در جایی قرار نگیرند كه در صورت بروز سمپتوم های اضطراب، فرار از آنجا دشوار باشد. آنها ممكن است خانه نشین شوند.
افراد مبتلا به اختلال آگورافوبیا ترس یا اضطراب محسوس در مورد دو یا تعداد بیشتری از پنج موقعیت زیر دارند:
- استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی (مثل اتومبیلها اتوبوسها، قطارها، كشتیها، هواپیماها)
- بودن در مكانهای باز (مثل پاركینگهای بی سقف، بازارها، پلها)
- بودن در مكانهای بسته (مثل فروشگاهها، تئاترها، سینماها )
- ایستادن در صف یا بودن در جمعیت
- تنها بیرون از خانه بودن
فوبی های خاص
این نوع از اختلالات اضطرابی عبارتند از ترس های افراطی، غیرمنطقی، و مداوم نسبت به یك شیء یا یك وضعیت خاص. ترس یا اضطراب محسوس در مورد موضوع یا موقعیتی خاص (مثل پرواز كردن، ارتفاعات، حیوانات، تزریق شدن، دیدن خون.) توجه: در كودكان، این ترس یا اضطراب ممكن است با گریه، قشقرق ها، میخكوب شدن، یا چسبیدن ابراز شود.
لالی انتخابی
ناتوانی مداوم صحبت كردن در موقعیتهای اجتماعی كه انتظار صحبت كردن از فرد می رود. (مثلا در مدرسه و صحبت كردن در سایر مواقع.) این اختلالات پیشرفت تحصیلی یا شغلی یا ارتباط اجتماعی را مختل میكند. این مشكل حداقل ١ماه ادامه دارد و به اولین ماه مدرسه محدود نمی شود. برای مشاوره در زمینه اختلالات اضطرابی می توانید از طریق زیر با مشاوران ما در مرکز مشاوره تلفنی صدای رهیاب تماس حاصل نمایید.
اختلال اضطراب فراگیر
این اختلال روانشناسی عبارتست از اضطراب و نگرانی بیش از حد كه در بیشتر روزها حداقل به مدت ٦ ماه، در مورد چند واقعه یا فعالیت روی می دهند (مانند عملكرد شغلی یا تحصیلی). اضطراب، نگرانی، یا نشانه های جسمانی، باعث می شوند فرد به رنج یا نابسامانی شدید بالینی در عملكرد اجتماعی، شغلی، یا سایر جنبه های مهم زندگی دچار شود.
اختلال اضطراب اجتماعی
اختلال اضطراب اجتماعی عبارت است از ترس شدید و دائمی از موقعیت هایی كه در آن ها فرد در جمع دیگران قرار می گیرد یا باید جلوی آنها كاری انجام دهد (مثلا، سخنرانی كند). افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی از هرگونه موقعیت اجتماعی كه فكر می كنند ممكن است در آن یك رفتار خجالت آور داشته باشند یا هرگونه وضعیتی كه فكر میكنند در آن مورد ارزیابی منفی دیگران قرار می گیرند می ترسند و سعی می كنند از آنها دور باشند.
اختلال اضطراب ناشی از ماده/دارو
“اختلالات اضطرابی ناشی از ماده/دارو سندرمی است كه در آن، سمپتوم های اضطراب در اثر استفاده از مواد یا ترك استفاده از آنها به وجود می آیند (موادی مثل، الكل، كافئین، توتون، ماری جوآنا، و سایر مواد غیر قانونی، یا داروهایی مثل بنزودیازپین ها، آمفتامین ها، دیتیلپروپین، متیلفنیدات، فندیمترازین، و داروهای تیروئید.) به جز چند مورد استثنا، علت اضطراب یكی از این دو مورد است:
- قرار گرفتن تحت تاثیر مواد محرك یا استیمولانت ها
- حذف شدن مواد كند كننده یا دپرسانت ها و اوپیودها از دستگاه عصبی مركزی
اگر فکر می کنید خودتان یا نزدیکانتان دچار اختلالات اضطرابی شده اید، برای مشاوره با مشاوران روانشناس نیاز نیست به صورت حضوری به مراکز مشاوره روانشناسی و روانشناسان مراجعه کنید. کافیست در خانه و از طریق تلفن ثابت با مشاوران ما تماس بگیرید.