ترس واکنشی است طبیعی که در تمام موجودات به طور غریزی وجود دارد. در انسان نیز ترس از دوران کودکی شروع می شود و گاهی تا دم مرگ نیز با او همراه است. یکی از انواع ترس در کودک فوبیاست که ثابت و همیشگی است. مگر اینکه با درمان های روانشناسی بتوانید این ترس ها را کاهش دهید. دربعضی موارد ترس موقتی است. اما آنقدر آزاردهنده است که زندگی کودک را مختل می کند. این ترس نیاز به درمان دارد تا در همان دوران کودکی از بین برود. در بعضی موارد ترس کودک نشان دهنده آگاهی او نسبت به مسائل اطراف خواهد بود. این مقاله به توضیح انواع ترس در کودک می پردازد.
عوارض ترس در کودک چیست؟
کودکانی که ترسو هستند اغلب دچار بیماری های زیادی مانند اضطراب، تپش قلب، تعریق بدن، کاهش یا افزایش فشار خون، آریتمی کودکان، افسردگی های بعد از ترس، گرفتگی عضلات دست و پا می شود.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: تاثیر محبت ورزی در تربیت کودک
علت انواع ترس در کودک چیست؟
به گفته بسیاری از روانشناسان و مشاورین کودک علت ترس می تواند مربوط به مسائل ژنتیکی یا به خاطر مشکلات محیطی باشد. در ادامه به بررسی انواع ترس در کودک می پردازیم.
فوبیا
نوعی اختلال روحی و روانی است که در آن ممکن است کودک از یک یا چند رویداد یا شی خاصی بترسد. این ترس ثابت و همیشگی است و هیچ دلیل خاصی برای آن وجود ندارد. حتی یکی از انواع فوبیا ترس از فوبیا است. دانشمندان و روانشناسان علت فوبیا را به مسائل خانوادگی ربط می دهند. مثلا اگر کودک ببیند که یکی از اعضای خانواده اش از چیزی می ترسد ناخودآگاه او نیز از آن خواهد ترسید.
ترس از افراد غریبه
یکی از انواع ترس در کودک، ترس از افراد غریبه است. البته ترس از افراد غریبه، واکنش کاملا طبیعی است که باید در هر کودکی وجود داشته باشد. معمولا این کودکان زمانی که با افراد غریبه روبه رو می شوند به گوشه ای پناه می برند و یا پشت والدین خود مخفی می شوند. خوب این واکنش نسبت به افراد غریبه طبیعی است. اما در بعضی کودکان این ترس به حدی است که کودک در هنگام دیدن غریبه ها گریه می کند یا بسیار بی قرار می شود.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: شیوه های تنبیه صحیح کودک
ترس از تنهایی
از انواع ترس در کودک می توان به ترس از تنهایی اشاره کرد. اکثریت کودکان نسبت به تنهایی واکنش منفی دارند و بسیار می ترسند. این ترس بسیار خطرناک است زیرا کودک فکر می کند که در خطر بزرگی است و به همین دلیل ممکن است منجر به مشکلات روحی و اختلالات روانی و بیماری های قلبی در او شود. به همین دلیل حدالامکان نباید کودک را تنها بگذارید.
ترس از تاریکی
یکی از انواع ترس در کودک ترس از تاریکی است. امروزه بسیاری از والدین، اتاق کودک خود را جدا می کنند. این کار کار درستی است. اما باید شرایط اتاق را جوری برای کودک فراهم کنند تا شب ها از تنهایی و تاریکی نترسد و آزار نبیند. این نوع ترس نیز بسیار برای کودک خطرناک است و باید هرچه زودتر بریا این ترس راهکارهایی اندیشید.
ترس از هیولا
بیشتر کودکان یک موجود ساختگی در ذهن خود دارند که همیشه از آن می ترسند و فکر می کنند او همیشه پشت سر آنها یا زیر تختشان قایم شده و آنها را می بیند. حال هر چه بگویید که هیولایی وجود ندارد گوشش شنوا نیست. سعی کنید در این مورد کمی ذهن او را باز کنید و او را متقاعد کنید که موجود ساختگی وجود ندارد.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: با کودک ترسو خود چه کنیم ؟
ترس از دکتر
اغلب کودکان از دکتر می ترسند. علت این موضوع این است که او را با آمپول می شناسند. شاید این ترس برای سلامت کودک آنچنان خطرناک نباشد ولی به هر حال باید با این ترس کودک مبارزه کرد زیرا ممکن است دکتر نتواند بیماری او را به درستی تشخیص دهد.
ترس از جدایی پدر و مادر از کودک
به دلیل وابستگی بیش از حد کودک نسبت به پدر و مادرش هر زمان که آنها قصد می کنند از کودک جدا شوند یا به سر کار بروند کودک از ته دل استرس و اضطراب شدید می گیرد و فکر می کنند که والدینشان قصد دارند از آنها جدا شوند و این موضوع بر روی جسم و روان آن ها بسیار خطرناک است. کودک را زیاد وابسته به خود نکنید و سعی کنید او را قوی و شجاع تربیت کنید. زیرا جدایی پدر و مادر یکی از خطرناک ترین انواع ترس در کودکان است که باید هر چه زودتر برای آنها راه حلی بیاندیشند.
ترس از حیوانات
ترس از حیوانات نیز از انواع ترس در کودک به حساب می آیند و ممکن است کودکان از حیوان خاصی وحشت داشته باشند. این ترس شخصی است و ریشه روانشناختی دارد. گاهی این ترس تا ابد در فرد می ماند و گاهی با بزرگتر شدن او از بین می رود.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: دلایل ایجاد ترس و اضطراب در کودکان
ترس از بلایای طبیعی
یکی دیگر از انواع ترس در کودک، ترس از بلایای طبیعی است. شاید دیده باشید کودکانی را که به هنگام طوفان یا رعد و برق به شدت می ترسند و سریع در گوشه ای مخفی می شوند. این نوع ترس واکنشی طبیعی است که ممکن است هر کودک نسبت به آن داشته باشد.
ترس از فریاد و صداهای بلند
بیشتر کودکان نسبت به داد و فریاد دیگران واکنش دفاعی می گیرند. این نوع ترس از چهار ماهگی تا زمان بلوغ با فرد همراه بوده و غیر قابل انکار است.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: چرا نباید سر کودک داد کشید ؟
ترس از ماسک و عروسک
یکی دیگر از انواع ترس در کودک، ترس از ماسک یا عروسک های خاص است. کودکان روی انواع ماسک ها و عروسک های خاص و زشت واکنش دفاعی دارند و این نوع ترس در آن ها کاملا طبیعی است. مراقب باشید زیرا اگر ترس آنها بیشتر شود مدام صورت این ماسک یا عروسک را جلوی چشمانشان می بینتد و این باعث می شود در تنهایی و تاریکی مشکلات جبران ناپذیری برای کودک پیش بیاید. سعی کنید حدالامکان از چیزهایی که می ترسند آنها را دور کنید.
از انواع ترس های کودکان میتوان به موارد زیر نیز اشاره کرد
- ترس از تصادف
- ترس از آسیب دیدگی قسمتی از بدن
- ترس از شیطان
- ترس از بیمار شدن
- ترس از گم شدن
- ترس از ارتفاع
- ترس از بیگانه ها
- ترس از ارواح
- ترس از کابوس دیدن
- ترس از لمس شدن توسط غریبه ها
- ترس از حضور در اجتماع
- ترس از انفجار یا ترقه
- ترس از جنس مخالف