تغذیه کودک یکی از اصلی مباحثی است که والدین می بایست به آن اهمیت بسیاری دهند. با توجه به اینکه کودکان در سنین رشد هستند می بایست از انواع مختلفی از مواد غذایی برای تغذیه آنها استفاده شود. یکی از مباحثی که برای بسیاری از خانواده ها حاثر اهمیت است آن است که در صورتی که کودک آنها به یک کودک گرسنه تبدیل شد به چه صورت با آن رفتار نموده تا عادات وی ترک شود می باشد. در ادامه با ما همراه باشید تا طرز برخورد و اصلاح کودک گرسنه را به شما آموزش دهیم.
تغذیه کودکان و اهمیت دادن به رفتارهای غذایی کودک یکی از مهمترین و البته پر درد سرترین وظایفی است که یک مادر با آن مواجه است. انسان در دوران سن رشد خود به ویژه در کودکی بیشترین تغییرات فیزیکی را تجربه میکند، همچنین کودکان دارای تحرک زیادی در طول روز میباشند که این نیازمند دریافت میزان کالری بالایی خواهد بود. به همین دلیل علاقه داشتن کودکان به خوراکی میتواند امری طبیعی در نظر گرفته شود.
اما گاهی کودک تمایل زیادی به خوردن دارد و دائما به دنبال پیدا کردن خوراکی است که همین امر میتواند باعث مشکلاتی در سلامتی او و داشتن اضافه وزن شود. این مشکل دلایل مختلفی دارد که گاه می توانند علت آن داشتن مشکلات روحی و روانی در کودک گرسنه باشد.
نشانههای اختلال در رفتار غذایی کودک گرسنه
احتمال اینکه کودک گرسنه یا کودکی که به اصطلاح پرخور است. دارای مشکلات یا اختلالات روحی باشد بسیار زیاد است. این مشکل نشانههایی دارد که والدین میتوانند با بررسی این رفتارها در کودک خود، دریابند که آیا کودک آنها نیز دارای این مشکل هست یا خیر. البته باید به این نکته توجه داشت که هر کودکی که دارای چنین رفتارهای غذایی است، حتما از چنین مشکلاتی رنج نمیبرد. پس برای بهتر فهمیدن مشکل کودک گرسنه خود بهتر است با یک متخصص تغذیه کودک و یا مشاوره کودک مشورت کنید.
اما کودکی که دارای این اختلالات باشد معمولا بیشتر از حد معمول غذا میخورد و مرتب احساس گرسنگی دارد. این کودکان تند تند غذا میخورند و اغلب پیش میآید که بعد از خوردن غذا نیز به دنبال خوراکیهای دیگر هستند. گاهی کودک گرسنه خود نگرانی زیادی از داشتن اضافه وزن دارد اما این مسئله جلوی خوردن زیاد از حد غذا را در کودک نمیگیرد. چنین کودکانی معمولا در مورد خودشان احساس خوبی ندارند و بیشتر نکات منفی خود را میبینند. اغلب تنها هستند و نشانههای افسردگی در آنها دیده میشود. کودک گرسنه برای فرار از مشکلات خود به غذا پناه میبرد و تمرکز خود را روی خوردن میگذارد.
کودک در حال رشد
در بعضی مواقع کودک گرسنه فقط گرسنه است و این امری طبیعی است. کودکان در دوره ای از سن خود هستند که تغییرات و روند رشد در آنها به صورت جهشی و با سرعت بالایی اتفاق میافتد. این مسئله باعث میشود تا کودک همیشه به یک اندازه غذا نخورد. کودکی که در دوران اوج سن رشد خود است، از حد معمول بیشتر گرسنه میشود و شاید برای چند بار هم از والدین خود درخواست غذا کند یا حتی زمانی که از خواب بیدار میشود کاملا گرسنه باشد. به همین دلیل بخشی از این رفتار در کودک گرسنه میتواند عادی باشد.
کودک در هر سنی به میزان متفاوتی کالری نیاز دارد که والدین با آگاهی داشتن از این میزان میتوانند یک برنامه درست و بهینه برای تغذیه کودک خود ایجاد کنند تا هم کودک در سن رشد خود دچار کمبود مواد غذایی مورد نیاز نگردد و هم از مصرف بیش از حد غذا جلوگیری شود.
درک درست از گرسنگی
کودکان معمولا در سن ۳ سالگی به آگاهی نسبتا خوبی از بدن خود دست پیدا میکنند. والدینی که کودک گرسنه یا پر خور دارند یا کودک آنها به غذا خوردن علاقهای ندارد و یا به اصطلاح بی اشتها است، باید به کودک خود بیاموزند که به صدای بدن خود گوش دهند و بفهمند که چه زمانی گرسنه هستند و نیاز به خوردن غذا دارند و چه زمانی سیر شده و باید از غذا خوردن بیشتر دست بکشند. والدین میتوانند با کودکان خود صحبت کنند و به آنها کمک کنند تا متوجه تغییرات بدن در هنگام گرسنگی و سیری شوند و اهمیت غذا خوردن درست و به اندازه را به آنها یاد دهند.
وابستگی کودک گرسنه به غذا
کودکان بسیار زود خود را با شرایط جدید وفق میدهند و یاد میگیرند که چه بهانههایی برای به دست آوردن و رسیدن به خواستههایشان پیدا کنند. به عنوان مثال ممکن است کودک درون ماشین شروع به بهانهگیری کند یا بخواهد به همراه دیدن برنامه تلوزیونی مورد علاقه اش چیزی بخورد. این نوع رفتار در صورت تکرار تبدیل به یک عادت میشود که کودک گرسنه از آنها به عنوان یک بهانه برای گرسنگی خود استفاده میکند.
والدین میتوانند برای کودک خود یک برنامه غذایی منظم ایجاد کنند تا کودک بداند که در هر مکانی نمیتواند درخواست غذا کند یا در هر زمانی که خواست غذا بخورد. این الگوی غذایی باعث میشود تا کودک نتواند بهانهای برای خوردن بیشتر داشته باشد.
خوردن غذا بدون احساس گرسنگی
تحقیقات نشان میدهد که خوردن غذا بدون داشتن حس گرسنگی یک مسئله جهانی است که بیشتر افراد چاق یا دارای اضافه وزن دچار آن میشوند. گاهی کودکان به دلیل اضافه وزن توسط والدین خود از خوردن زیاد یا خوردن برخی غذاها و خوراکیها منع میشوند. این رفتار باعث میشود تا کودک گرسنه به خوردن بیشتر غذا وسواس پیدا کند و به دلیل اینکه فکر میکند به میزان دلخواه غذا نخورده، هر وقت که بتواند به دور از چشم والدین چیزی بخورد.
در این مواقع به والدین پیشنهاد میشود که به جای یک برنامه روتین که شامل خوردن غذا روی میز و تمام کردن آن با بقیه افراد خانواده است، به کودک اجازه دهند تا هر زمان که احساس سیر شدن کرد دست از غذا خوردن بکشد. کودک گرسنه ای که از خوردن غذا به میزان دلخواهش محروم شده باشد. ممکن است با این روش در ابتدا غذای بیشتری بخورد ولی کم کم وقتی احساس سیری کند دست از غذا خوردن میکشد و بعد از آن نیازی به خوردن غذای بیشتر نمیبیند.
از غذا به عنوان پاداش یا تنبیه استفاده نکنید
والدین نباید خوشحالی و یا ناراحتی خود را در قبال کودک گرسنه خود با پاداش دادن کودک با غذا و یا محروم کردن او از خوردن نشان دهند. اگر کودک شما کاری میکند که مستحق پاداش است. میتوانید به جای اجازه دادن او برای خوردن، کودک را به مکانی تفریحی ببرید یا یک کادو برای او بخرید. از طرفی اگر کودک گرسنه رفتاری را نشان میدهد که باب میل والدین نیست، نباید او را از خوردن محروم کرد.
برای مثال اگر کودکی از خوردن سبزیجات امتناع میکند والدین نباید برای اجبار کودک به خوردن سبزیجات او را با ندادن دسر تهدید کنند. یا در قبال انجام ندادن کاری که از کودک خواسته شده او را از خوردن غذای مورد علاقهاش منع کنند. این رفتارها نه تنها به پرخوری کودک گرسنه کمک نمیکند بلکه دیگر جنبه های زندگی او را نیز تحت الشعاع قرار میدهد.