در این مقاله به معرفی تست روانشناسی شخصیت MBTI خواهیم پرداخت. اما پیشنهاد می کنیم که قبل از شروع تست مقاله زیر را مطالعه نموده و با این تست شخصیت آشنا شوید. تست های روانشناسی و تست شخصیت های مختلفی وجود دارد اما به جرات می توان گفت که معروف ترین آن ها تست شخصیت MBTI است. در این تست روانشناسی تیپ شخصیتی شما مشخص می شود. اگر با مفهوم تیپ شخصیتی آشنایی ندارید توصیه می کنیم به این مقاله ما که در آن به تعریف تیپ شخصیتی در این تست روانشناسی پرداخته شده است مراجعه نمایید.
تست روانشناسی شخصیت مایرز-بریگز (Myers–Briggs Type Indicator – MBTI)
تست روانشناسی شخصیت مایرز- بریگز (MBTI) جزو معروف ترین تست روانشناسی شخصیت ها است. هدف از این تست روانشناسی این است که مشخص شود افراد محیط اطراف خود را چگونه درک می کنند و چگونه تصمیم میگیرند. تست روانشناسی MBTI برای افراد معمولی جامعه طراحی شده است و روی میزان تفاوت های طبیعی افراد تاکید دارد. فرض اولیه و اساسی در تست روانشناسی شخصیت MBTI این است که همه انسان ها اولویت بندی های خاص خودشان را در تفسیر تجاربشان در زندگی دارند و این اولویت بندی ها هستند که پایه و اساس و زمینه ساز علایق، نیاز ها، ارزش ها و انگیزه ها میشوند.
در این تست روانشناسی شخصیت، تیپ شخصیتی یک شخص حالتی مانند مشابه راست دست یا چپ دست بودن است. افراد یا به صورت مادرزادی با یک سری طرز تفکر، روش درک و فهم و روش تصمیم گیری خاص به دنیا می آیند و یا به مرور زمان طرز تفکر، روش درک و فهم و روش تصمیم گیری خاصشان شکل می گیرد. تست روانشناسی شخصیت MBTI برخی از این تفاوت های روانشناسی را در 4 جفت دسته مخالف یکدیگر قرار می دهد که در نتیجه 16 تیپ شخصیتی رواشناسی ممکن به دست می آید.
دسته بندی تیپ های شخصیتی در تست روانشناسی شخصیت MBTI
هیچ کدام از این تیپ های شخصیتی بهتر یا بدتر از دیگری نیستند. اگر چه طراحان این تست روانشناسی شخصیت معتقدند که افراد فطرتاً یک ترکیب خاص از این تیپ های شخصیتی را ترجیح می دهند. همان طور که نوشتن با دست چپ برای یک انسان راست دست دشوار به نظر می رسد، به طور مشابه افراد نیز استفاده از ترجیحات تیپ شخصیتی مخالف خود را دشوار می پندارند، اگرچه با تمرین و ممارست ممکن است توانایی هایی به دست آورد.
این 16 نوع تیپ شخصیتی به صورت اختصاری با 4 حرف انگلیسی نمایش داده می شوند که هر حرف نشانگر حرف اول آن چهار جفت دسته ارجحیت ها است (به جز N که حرف دوم Intuition به معنای شهود است). برای مثال: ESTJ – (Extraversion (E) – Sensing (S) – Thinking (T) – Judgment (J)) INFP – (Introversion (I) – Intuition (N) – Feeling (F) – Perception (P)) Extraversion به معنای برون گرایی، Introversion به معنای درون گرایی، Sensing به معنای شعور، Intuition به معنای شهود، Thinking به معنای تفکر، Feeling به معنای احساس، Judgment به معنای قضاوت و Perception به معنای ادراک است.
درون گرایی و برون گرایی در تست روانشناسی شخصیت MBTI
افرادی که برون گرایی (Extraversion) را ترجیح می دهند، از عمل کردن و فعالیت داشتن انرژی می گیرند. آن ها ترجیح می دهند اول عمل کنند سپس تامل کنند و سپس دوباره عمل کنند. اگر فعالیت نداشته باشند، انگیزه شان رو به زوال می رود. در نقطه مقابل افراد برون گرا، افراد درون گرا انرژی خود را هنگام فعالیت کردن خرج میکنند. آن ها ترجیح می دهند اول فکر کنند سپس عمل کنند و سپس دوباره فکر کنند. درون گرا ها برای به دست آوردن انرژی نیاز به مدتی تنها بودن دارند. مشخصه های متضاد بین درون گرا ها و برون گرا ها شامل موارد زیر است.
- برون گرا ها عمل گرا هستند، در حالی که درون گرا ها تفکر گرا هستند.
- برون گرا ها به دنبال وسعت دانش و توانایی هستند، در حالی که درون گرا ها به دنبال عمق دانش و توانایی هستند.
- برون گرا ها تمایل بیشتری به تعامل زیاد دارند، در حالی که درون گرا ها تمایل بیشتری به تعاملات عمیق تر دارند.
- برون گرا ها هنگام وقت گذارنی با دیگران انرژی می گیرند، در حالی که درون گرا ها هنگام تنها بودن انرژی می گیرند.
شعور و شهود در تست روانشناسی شخصیت MBTI
شعور (Sensing) و شهود (Intuition) عوامل به دست آوردن اطلاعات هستند. این عوامل توصیف می کنند که اطلاعات جدید توسط افراد چگونه درک و تعبیر میشوند. در این تست روانشناسی شخصیت ، افرادی که شعور را بیشتر ترجیح می دهند، اطلاعاتی را که ملموس و قابل حس کردن توسط حواس پنجگانه باشد را بیشتر ترجیح می دهند، ارزشی برای حس ششم قائل نیستند و ترجیح می دهند به حقایق و جزئیات تکیه کنند.
در سوی دیگر افرادی که شهود را بیشتر ترجیح می دهند، به اطلاعاتی که کمتر به حواس پنجگانه وابسته هستند اعتماد بیشتری دارند، مثلاً اطلاعاتی که با یک سری اطلاعات دیگر در ارتباط باشند. افراد شهودی بیشتر به احتمالاتی که در آینده ممکن است پیش آید علاقه بیشتری دارند.
تفکر و احساس در تست روانشناسی شخصیت MBTI
تفکر (Thinking) و احساس (Feeling) در این تست روانشناسی شخصیت عوامل تصمیم گیری هستند. هر دو این عوامل برای تصمیم گیری منطقی، بر اساس داده های دریافت شده از عوامل جمع آوری اطلاعات یعنی شعور (Sensing) و شهود (Intuition) استفاده میشوند. افرادی که تفکر را ترجیح می دهند تمایل دارند که در مورد موضوعات مختلف از یک نقطه جداگانه تصمیم بگیرند و تصمیم خود را با چیزهای منطقی و قابل قبول، علت و معلولی، مستحکم و قاعده مند بسنجند.
از طرفی کسانی که احساس را در تصمیم گیری ترجیح می دهند تمایل دارند که تصمیمات را با وفق دادن خود با شرایط و همدردی کردن و قرار دادن خود داخل یک موقعیت، و سبک سنگین کردن آن موقعیت به طوری که بیشترین سازگاری و همخوانی را با نیازهای افراد درگیر با آن موقعیت را دارد بگیرند.
قضاوت و ادراک در تست روانشناسی شخصیت MBTI
در این تست روانشناسی شخصیت، زوج دسته تفکر (Thinking) و احساس (Feeling) تحت عنوانی با نام قضاوت (Judgment) و زوج دسته شعور (Sensing) و شهود (Intuition) تحت عنوانی با نام ادراک (Perception) دسته بندی می شوند.
قضاوت (J) و ادراک (P) نشان می دهند که افراد در ارتباط به محیط بیرونی کدام زوج دسته را بیشتر بروز میدهند. به این صورت که افرادی که زوج دسته قضاوت در آنها بروز بیشتری دارد تمایل دارند که تفکر یا احساس خود را بیشتر به نمایش بگذارند و افرادی که زوج دسته ادراک در آن ها بروز بیشتری دارد، تمایل دارند شعور یا شهود خود را بیشتر نمایش دهند.
برای مثال تیپ شخصیتی که TJ دارد تمایل دارد که منطقی به نظر برسد و FJ تمایل دارد که بیشتر همدردی کننده به نظر برسد. همچنین SP ترجیح می دهد که نشان دهد که معتقد به حواس پنجگانه است در حالی که NP تمایل دارد انتزاعی و معنوی به نظر برسد.